Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_FIRMA_V__PODMINKACH_NEDOKONALE_KONKU_vsh_ma.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

Firma V podmínkách nedokonalé konkurence

8.1 Vznik výsadního (monopolního) postavení tržního subjektu

    1. Rovnováha a maximalizace zisku V případě monopolu

    2. Oligopol a monopolní konkurence

    1. Vznik výsadního (monopolního) postavení tržního subjektu

Nedokonalá konkurence vzniká tehdy, když alespoň jeden z tržních subjektů dokáže ovlivnit tržní cenu. Jde o takový trh, na kterém je postavení účastníků nerovné a některý z nich může podstatným způsobem modifikovat podmínky jeho rovnováhy. Pro získání výsadního postavení na trhu musí firma ovládnout tzv. monopolizovatelnou podmínku, která ji následně zajistí určitou výhodu v konkurenčním boji. Jinými slovy, základem výsadního postavení firmy je její schopnost vytlačit konkurenty z trhu a zabránit jiným výrobcům vstoupit do odvětví s nabídkou konkurenčního zboží.

Monopol - výsadní postavení tržního subjektu na straně nabídky.

Z hlediska času rozlišujeme monopol:

  1. Přechodný

  • Trh výrobce: D > S = na trhu je nedostatek a tím vzniká přechodný monopol nabídky – stoupá cena

  • Trh spotřebitele: S > D = na trhu je pře­bytek a tím vzniká přechodný monopol poptávky - cena klesá

  • Nízké výrobní náklady

  1. Relativně trvalý

  • Přírodní monopol – monopolizovatelná podmínka: kontrola (vlastnictví) zdrojů (ropa – OPEC)

  • Administrativní monopol - monopolizovatelná podmínka: právní zásah státu (autorská práva, poštovní služby), monopol nabídky.

  • Přirozený monopol - monopolizovatelná podmínka: ovládnutí podmínek distribuce (distribuce vody)

  • Monopol ekonomické síly - monopolizovatelná podmínka: koncentrace výroby. Řadíme sem:

Kartel: je dohoda podnikatelských subjektů a cílem této kooperace firem je získání určité výhody na úkor ostatních účastníků trhu. Firmy sdružené v kartelu neztrácejí svou právní ani ekonomickou samostatnost.

Předmětem kartelové dohody jsou nejčastěji: cenový kartel (stanovení a dodržování minimální ceny), kartel submisní (určená firma podá při veřejné soutěži nejnižší nabídku), kondiční kartel (dodržování sjednaných prodejních nebo nákupních pod­mínek - výše rabatu, platební a úvěrové podmínky), kontingentní kartel (rozdělení výroby určitého druhu zboží, podle předem do­hodnutého klíče) a rajónový kartel (rozdělení trhu na jednotlivé segmenty).

Syndikát: je sdružení firem, jehož účastníci jsou zbavení ekonomické samostatnosti ve sféře oběhu a společně orga­nizují odbyt svých výrobků. Realizací produkce se zabývá syndikátní prodejní kancelář (jde o snahu vytvořit absolutní monopol nabídky). V tomto odbytovém centru se soustředu­jí i objednávky a jsou rozdělovány podle dohodnutých výrob­ních kvót.

Trast: je forma sdružení firem (většinou v rámci jednoho odvětví). Vzniká fúzí (splynutím) dříve samostatných podni­ků, při které zúčastněné firmy ztrácejí nejen obchodní, ale i výrobní samostatnost. Nově vzniklým subjektem je akci­ová společnost, kterou ovládá držitel kontrolního balíku ak­cii. Trust může vzniknout také zalo­žením akciové společnosti (holdingové „držitelské"), která investuje svůj kapitál tak, aby získala kontrolní balík jiných akciových společností (jde o tzv. holdingový trust).

Koncern: je seskupení právně samostatných firem, které vytvářejí na základě finanční kontroly kapitálové centrály ekonomický celek. Na rozdíl od trustu nejsou koncernové podniky zaměřeny na jednu oblast výroby. Koncern vzniká na principech akciového podnikání a zahrnuje průmyslové, obchodní a dopravní firmy, banky, pojištovací společnosti apod.

Bariéry konkurence

Ochranu před konku­rencí poskytují patentová práva. Jde o dočasný absolutní monopol garantovaný státem, který zajišťuje majiteli patentu úhradu nákladů spojených s výzkumem a vývojem daného produktu.