Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_FIRMA_V__PODMINKACH_NEDOKONALE_KONKU_vsh_ma.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать
      1. Monopolní konkurence (konkurence velké skupiny)

Monopohú konkurence je další formou nedokonalé konkurence a je někdy označována jako konkurence velké skupiny. Vyznačuje se značným počtem středních nebo malých podniků, které mohou snadno do odvětví vstoupit a při nízkém zisku nebo ztrátách odvět­ví opouštějí. Produkce jednotlivých firem není identická a výrobek každé firmy má určité specifické vlastnosti, které jsou pro danou firmu typické. Odlišení produkce může být:

  1. přirozené (rozdíly v kvalitě, dodacích podmínkách, prodej­ním místě);

  2. umělé (například výrobky stejných vlastností se liší značkou, obalem apod.).

Tato diferenciace produktu vede k tomu, že výrobky jednotli­vých firem jsou na jedné straně blízkými substituty a na straně dru­hé si každá značka vytváří vlastní relativně samostatný trh. Důleži­tou úlohu v této tržní struktuře má necenová konkurence, především reklama, která rozkládá celkovou poptávku a dočasně stabilizuje pozici firmy.

R ovnováha v krátkém a dlouhém období

Rovnováha firmy v monopolní konkurenci je v krátkém ob­dobí podobná rovnováze monopolu. V dlouhém období musíme předpokládat vstup nových firem do odvětví, které se svým dife­rencovaným a zaměnitelným produktem získají část kupní síly spo­třebitelů.

Graf 8.8 ilustruje chování jednoho účastníka monopolní konku­rence za této situace. Firma má monopol nad svou produkcí, proto sama stanoví cenu (PO). Příliv nových firem způsobí snížení poptávky po produkci každé firmy (posun poptávkové křivka Do doleva) a tomu odpoví­dající snížení ceny a zisku. Vstup firem do odvětví skončí tehdy až se poptávková křivka posune na D1 a každá firma bude prodávat za cenu P1 určenou bodem G1.Optimální objem produkce monopolní firmy je určen dotykem křivek poptávky a průměrných nákladů firmy

Důsledek vstupu nových firem

Z výkladu je zřejmé, že v modelu monopolní konkurence firmy nemohou dlouhodobě realizovat monopolní zisk, protože konkurence substitutů (vyvolaná vstupem nových firem do odvětví) tlačí cenu a tím i zisky směrem dolů. Výsadní postavení těchto firem (opřené o značku) ovšem způsobuje, že cena je větší než mezní náklady (P > MC) a křivka mezních příjmů je nižší než křivka po­ptávky. Cena proto dosahuje vyšší a objem vyrobené produkce niž­ší úrovně než v podmínkách dokonalé konkurence. Monopolní kon­kurence je model nedokonalé konkurence, který se pohybuje mezi absolutním monopolem a dokonalou konkurencí.

Strana 6 (celkem 6) Zpracoval M 14/11/2020