Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ ІНФ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
235.61 Кб
Скачать

Про принципи функціонування fmd rom.

Зовнішній вигляд FMD ROM (На фотографії - привід для таких дисків, поки, зрозуміло, тільки прототип.). Диск абсолютно прозорий, хоча і має формат звичайного CD або DVD диска. На відміну від звичайного CD-ROM, в якому алюмінієвий шар, що відображає, нанесений на видавлену підкладку з полімеру, через що він власне і непрозорий, диск FMD ROM монолітний і при цьому розділений по вертикалі на деякі умовні області названі розробниками "шарами" (layer). Ці "шари" не є шарами в звичному значенні, це швидше параметр форматування диска, найближчий аналог - це сектори і доріжки для магнітних носіїв. Товщина цих шарів строго фіксована, і це не випадково. Щоб зрозуміти, чому розробники вибрали саме цю товщину кожного з шарів, треба розглянути принципи запису/прочитування інформації на FMD ROM.

Взагалі ідея використовування фотохромов як носії інформації не нова. Їй приблизно тридцять років. І лише тепер ця ідея була реалізована на практиці.

Digital Multilayer Disc (dmd)

Планується розробити носій, сумісний з сучасними приводами, в якому прочитуванням інформації займається червоний лазер. DMD матиме 6 шарів замість 2 у DVD. Завдяки цьому місткість складе 15 Гбайт, швидкість прочитування досягне 36 Мбіт/с. Згідно думці фахівців компанії, це далеко не межа можливостей, і надалі планується досягти 30 Гбайт.

Зовні DMD здаються абсолютно прозорими. Причина в тому, що піти покриті прозорим флуоресціюючим матеріалом. Шари накладаються, не маскуючи один одного. При цьому не створюється перешкод для читання інформації, які так часто трапляються в традиційних двошарових DVD.

На жаль, даний формат поки не отримав підтримки у гігантів індустрії і, можливо, ніколи не доросте до стадії появи комерційних продуктів.

Hvd (Holographic Versatile Disc)

Не дивлячись на битву двох стандартів HD-DVD і Blu-ray, на ринок прийде і абсолютно нове покоління носіїв - HVD (Holographic Versatile Disc). І, хоча навряд чи HVD (Holographic Versatile Disc) коштуватимуть дешево, в порівнянні з недорогими Blu-ray і HD-DVD, але свій сегмент ринку технологія без сумніву завоює. Та і голографія перспективна по суті своїй...

Цікаво відзначити, що такі крупні компанії, як Toshiba, Panasonic, Fuji Photo Film і Intel інвестували в розвиток HVD. Диски HVD випускатимуться у форм-факторі DVD, дозволять зберегти до 1 Тб (!) даних і зможуть відтворюватися на швидкості до 1 Гбит/c.

В червні 2006 в продаж поступили записуючі приводи HVD і носії HVD-R місткістю 200 Гб, а диски HVD 100 Гб з фільмами, музикою і іншим змістом стануть комерційно доступні лише в 2008. Якщо говорити про вартість, то вона на початку буде немаленькою - 200 Гб HVD обійдеться в 80-100 долл., а привід - і поготів, в 30000 долл.

Окрім 12 см дисків, будуть розроблені мініатюрні HVD розміром з кредитну картку і карту пам'яті; їх місткість, за попередніми даними, складе 30 Гб і 5 Гб.

PDfD (Professional Disc for DATA)

Місткість 23,3 ГБ, синього кольору, використовує диск, укладений в картридж, іменується «заміною DVD-RAM». Це не Blu-Ray, і це не HD-DVD. Це – стандарт Professional Disc for DATA (PDfD), одна із спроб Sony застовпити свою частину ринку оптичних носіїв майбутнього покоління, і привід Buffalo відповідного стандарту, другого після приводу самої Sony, випущеного кілька місяців тому.

Поки що нова технологія дешевизною не радує: Buffalo BR-PD23U2 стоїть близько $3500, проте чи багато зараз альтернативних способів записати на змінний носій 23,3 ГБ за 43 хвилини?

Місткість носія інформації

Місткість цифрового носія означає кількість інформації, яку на нього можна записати; її вимірюють у спеціальних одиницях - байтах, а також у їхніх похідних — кілобайтах, мегабайтах тощо, або ж у кібібайтах, мебібайтах тощо. Наприклад, місткість найпоширеніших CD-носіїв становить 650 або 700 МБ, DVD-5 — 4,37 ГБ,двухслойні DVD 8,7 гб, сучасних твердих дисків — до 10 Тб (станом на 2009 рік).

Висновок

Досить ймовірно, що в майбутньому ця інформація підлягатиме систематичному архівуванню, що, безперечно, буде вимагати носіїв великого об'єму. В таблиці 2 наведено, скільки місця буде потрібно для архівування інформації, що використовується основними засобами цифрової комунікації.

Засіб комунікації

Терабайти

Email

11285

Usenet

73

У 2000 році мережа World Wide Web містила в собі близько 21 терабайта статичних html-сторінок і має тенденцію росту в 100 відсотків на рік. Крім того, багато сторінок генеруються динамічно, з використанням інформації з різноманітних баз даних, тому насправді ця цифра має бути набагато більшою.

Хоча соціальний вплив “всесвітньої паутини” є дійсно феноменальним, кількість інформації, що передається через електронну пошту, перевищує попередню цифру в 500 разів. Кожного року через електронну пошту проходить приблизно 610 млрд. листів, в той час як статичних Web-сторінок нараховується десь всього біля 2.1 млрд. Лише годовий потік новин в Usenet’і в три рази перевищує вміст інформації у World Wide Web. Отже, як зазначає один із дослідників, “реальний вбивця - це спілкування, а не зберігання”.

Виробництво оригінальної інформації у книгах, на фотографіях та компакт-дисках залишається практично на стабільному рівні. Вміст DVD-дисків швидко зростає, але загалом відбувається це через те, що цей носій інформації є ще порівняно новим, і на нього переноситься значна частина вже існуючої в світі інформації. На відміну від цього, продаж магнітних носіїв інформації дійсно подвоюється кожного року. Оригінальна інформація, яка щороку виробляється на телебаченні, зберігається на портативних магнітних носіях, і тому в цьому дослідженні розглянута інформація про них. На відміну від цього, більшість інформації, що передається по радіо – це просто програвання звичайних компакт-дисків.

Річний обсяг виробленої інформації складає по 250 мегабайтів на людину (враховуючи і дітей). Складається враження, що люди просто тонуть в океані інформації, тому основна задача людства – навчитися плавати в цьому океані. Для цього насамперед необхідні краще розуміння інформації та кращі засоби її збереження.