Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать
  1. Назвіть ознаки банкрутства і процедуру ліквідації підприємства

Варто зауважити, що банкрутство – це такий стан підприємства, який характеризується низкою ознак, до яких доцільно віднести: перевищення критичного рівня простроченої кредитної заборгованості; незадовільну структуру капіталу (співвідношення власного і залученого капіталу); недотримання принципів фінансування; відсутність відтворення вкладеного капіталу; хронічне невиконання зобов’язань перед інвесторами, кредиторами, акціонерами, працівниками; зростання собівартості продукції; збитковість тощо. Ознаки банкрутства наведено в порядку зменшення їх важливості. Банкрутство суб’єкта господарювання має суттєві негативні наслідки як для нього, так і для відповідної галузі й економіки країни в цілому. Беззаперечним є той факт, що процедуру банкрутства сьогодні досить часто використовують як інструмент у корпоративній конкуренції, а також застосовують фіктивне банкрутство або штучне доведення до банкрутства як найбільш поширені схеми рейдерських захоплень, що є загрозою для економічної безпеки держави. Саме процедура банкрутства може стати ефективним інструментом відновлення платоспроможності боржника, що допоможе вийти з кризи підприємству, керівництво якого прагне і бажає цього, або спричинить ліквідацію тих підприємств, які вичерпали свої можливості. Ліквідація здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником майна суб'єкта господарювання чи його представниками, або іншим органом, визначеним законом.

Ліквідаційна комісія або інший орган, який здійснює ліквідацію підприємства, розміщує в друкованих органах повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а наявних кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені строки.

Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно підприємства, яке ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Претензії кредиторів до суб'єкта господарювання, що ліквідується, задовольняються з майна цього суб'єкта.

Вважаються погашеними такі претензії:

- претензії, що не задоволені через відсутність майна суб'єкта господарювання;

- претензії, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо їх заявники у місячний строк після одержання повідомлення про повне або часткове відхилення претензії не звернуться до суду з відповідним позовом;

- претензії, у задоволенні яких за рішенням суду кредитору було відмовлено.

Майно, що залишилося після задоволення претензій кредиторів, використовується за вказівкою власника.

Білет №11

  1. Дати характеристику зношування основних фондів і показати способи їх розрахунку

Розрізняють фізичне та моральне зношування основних виробничих фондів.

Фізичне зношування — поступова втрата основними виробничими фондами своєї споживчої вартості внаслідок її перенесення на новостворений продукт у процесі їх експлуатації та впливу зовнішнього середовища.

Моральне зношування основних фондів — зниження вартості основних фондів незалежно від ступеня втрати ними своєї споживчої вартості внаслідок науково-технічного прогресу і зростання продуктивності праці.

Моральне зношування основних фондів може відбуватися одночасно у двох формах. Отже, необхідні два різні підходи до оцінки фондів. Фонди можна оцінювати шляхом встановлення різниці між повною початковою вартістю основних фондів і втратами від морального зношування, що дає змогу встановити повну відновну вартість цих фондів. Точнішу оцінку отримують через визначення різниці між повною відновною вартістю і величиною фізичного зношування.

Амортизація нараховується на основні засоби, що мають обмежений строк корисної експлуатації, який визначається самим підприємством з урахуванням таких факторів:

· очікуваної потужності або фізичної продуктивності об’єкту;

· очікуваного фізичного зносу;

· морального зносу;

· правових або аналогічних обмежень у використанні об’єкту.

Метод амортизації повинен забезпечити розподіл вартості активу на систематичній основі і відображати спосіб, завдяки якому економічна вигода від даного активу споживається підприємством. Це означає, наприклад, що якщо автомобіль використовується для доставки вантажів заказчикам, його амортизацію доцільно нараховувати на основі пробігу в кожному звітному періоді.

Метод рівномірної амортизації

Рівномірна амортизація досягається переважно за допомогою метода прямолінійного списання.

Метода прямолінійного списання. При використанні метода прямолінійного списання вартість об’єкту основних засобів списується рівними частинами на проміжку всього періоду його експлуатації. Сума річних амортизаційних відрахувань може бути розрахована двома шляхами.При першому способі розрахунок проводиться поділом вартості об’єкту, що підлягає амортизації, на строк його корисної експлуатації.

Кумулятивний метод (Метод суми цифр років). Сума цифр років – це результат додавання порядкових нометів тих років, на протязі яких функціонує об’єкт.