Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

17.5 Облік єдиного соціального внеску

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, суть якого полягає у забезпеченні певними коштами для прожиття у разі повної, часткової чи тимчасової непрацездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від громадян обставин, у старості та в інших випадках, передбачених законами.

Право на соціальний захист гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок:

- підприємств, установ і організацій;

- державного бюджету;

- страхових внесків громадян;

- інших джерел соціального забезпечення.

Основний тягар зі створення пенсійного фонду, страхування на випадок непрацездатності й безробіття лежить на підприємствах, установах і організаціях, які здійснюють відрахування у зазначені фонди від фонду оплати праці персоналу підприємства. Обов'язкові платежі встановлені також для фізичних осіб від доходу, який обкладається податком на доходи фізичних осіб. З 1 квітня 2001 р. підприємства, установи й організації сплачують кошти у фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Ці відрахування проводяться в диференційованих розмірах від фонду оплати праці.

Загальнообов'язкове державне страхування включає:

- пенсійне;

- у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, народженням і похованням;

- на випадок безробіття;

- від нещасних випадків на виробництві;

Загальнодержавне страхування поширюється на осіб, які працюють на умовах трудової угоди, та на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно (творчі працівники, підприємці).

З прийняттям Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначено, що страхові внески до пенсійного та інших загальнодержавних страхових фондів консолідовані в єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Його збір здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Єдиний соціальний внесок - це єдиний платіж до Пенсійною фонду, який містить в собі декілька внесків на соціальне та пенсійне страхування. Якщо підприємство виплачує працівникам заробітну плату, то відповідно, з неї проводяться відрахування до Пенсійного фонду та ще трьох соціальних фондів - страхування на випадок безробіття, із тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві. Для роботодавців це складало певні незручності: постановка на облік в усіх чотирьох фондах; проведення відрахувань до цих фондів; складання звітності по кожному фонду окремо; контроль за термінами подання звітності в чотирьох фондах. Введення ж єдиного соціального внеску полегшило подання звітності до цих фондів - всі ці відрахування зводяться в один єдиний соціальний внесок, який сплачується однією сумою. Замість звітування в різні фонди сплачується і складається звіт лише до Пенсійного фонду - адже саме Пенсійний фонд адмініструє цей внесок.

Вираховується єдиний соціальний внесок за тим же механізмом, який діяв до прийняття Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Внески складаються з:

  • відрахувань із зарплати самого найманого працівника;

  • нарахувань на фонд оплати праці які проводить і оплачує роботодавець.

Із зарплати працівника відраховується 3,6 відсотка - тобто 2 відсотки із зарплати надходить до Пенсійного, 1,6 відсотка - до інших соціальних фондів. Відповідно до Закону, розмір єдиного внеску, який утримується із зарплати найманого працівника, зберігається у цих межах. Утримання внеску в обліку відображатиметься в кореспонденції Дт 661 – Кт 651.

Для підприємства розмір цього соціального внеску буде коливатися в залежності від діяльності, і визначатися так званими класами ризику (класів ризику 67). Перший, найменший, має відрахування в сумі 36,76 відсотка, останній, найбільший, - 49,7 відсотка. Якщо підприємство проводить діяльність за декількома напрямками, то визначатися клас професійного ризику буде за основним видом економічної діяльності. Згідно з цим класом буде визначено відсоток нарахувань на фонд оплати праці, який матиме сплатити роботодавець. Наприклад, для бюджетних установ цей розмір становитиме 36,3 відсотка для платників, які уклали з працівниками договори цивільно-правового характеру, - 34,7 відсотка.

Розщеплення суми єдиного соціального внеску буде проводити Держказначейство, зараховуючи потім складові соціального внеску на рахунки відповідних соціальних фондів. Єдиним органом, який буде проводити збір та контроль сплати єдиного соціального внеску, є Пенсійний фонд України. У ньому ж буде вестись державний реєстр страхувальників та застрахованих осіб.

Для підприємства нарахований єдиний соціальний внесок є витратами і відображатиметься по дебету тих витратних рахунків, на які булла віднесена заробітна плата (Дт 15, 20, 23, 24, 91, 92, 93, 94, 97, 99) та кредиту 661.

Синтетичний облік розрахунків зі страхування ведеться в журналі 5 розділі III ˮВитрати діяльностіˮ, де в графі 14 показуються кредитові обороти рахунка 65 ˮВитрати за страхуваннямˮ, дебет різних рахунків - 23 ˮВиробництвоˮ, 91 ˮЗагальновиробничі витратиˮ, 92 ˮАдміністративні витратиˮ, 94 ˮІнші витрати операційної діяльностіˮ, 15 ˮКапітальні інвестиціїˮ та ін. В журналі 5 показані зведені дані на рахунку 65 ˮВитрати за страхуваннямˮ, тому бухгалтер повинен самостійно розробити форму аналітичного обліку, в якій наводити дані про залишки за окремими субрахунками: сальдо на початок місяця, обороти за місяць із відображенням нарахувань та сплати внесків, сальдо на кінець місяця.

Контрольні питання:

1. Хто встановлює підприємству систему та форми оплати праці?

2. Дати визначення поняття ˮзаробітна платаˮ.

3. Що лежить в основі організації оплати праці?

4. Які основні законодавчі документи регулюють питання оплати праці.

5. Що таке погодинна і відрядна форми оплати праці?

6. Яка структура фонду оплати праці?

7. Які первинні документи складають для нарахування основної заробітної плати?

8. Який порядок оподаткування доходів працівників у вигляді заробітної плати податком з доходів фізичних осіб.

9. Які види утримань стягуються із заробітної плати працівників?

10. Що таке єдиний соціальний внесок і як він утримується із заробітної плати?

11. Як ведеться аналітичний облік розрахунків з працівниками?

12. Як побудована розрахунково-платіжна відомість нарохування заробітної плати?

13. Як нараховується єдиний соціальний внесок на ФОП?

14. Як ведеться синтетичний облік нарахованої заробітної плати?

15. У яких випадках нараховується заробітна плата працівникам за невідпрацьований час?

Проблемні питання

1. Що таке мінімальна заробітна плата?

2. Що таке депонована заробітна плата. Особливості обліку розрахунків з депонентами?

3. Як нараховуються відпускні та лікарняні?

4. Чи існує заробітна плата в натуральному вигляді?

5. Яка існує відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.