Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 РОЛЬ І ЗАВДАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕН...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать
  1. Роль і завдання інформаційного менеджменту в управлінні інформаційними ресурсами організації

Інформаційні системи і технології значною мірою визначають рівень і темп прогресу у всіх галузях діяльності сучасного суспільства — на Заході інформаційні технології (ІТ) забезпечують до 40% зростання валового внутрішнього продукту і акумулюють при цьому до 25% всіх інвестицій. Попит на товари і послуги цього профілю постійно зростає, об'єми їх виробництва і продажів складають значну частину світового бізнесу: за деякими оцінками у 2008 р. об'єм продажів в цьому комплексі складав 2 трлн дол., що значно перевищувало, наприклад, об'єм ринку нафти і нафтопродуктів.

По усіх компонентах ІТ спостерігається значний прогрес: ростуть потужності комп'ютерів; помітно удосконалюються базові і прикладні програмні засоби; мережеві технології істотно поліпшили свої технічні характеристики; розширюється глобальна мережа "Інтернет", на основі якої створюються різноманітні інформаційні технології.

У наший країні відбулися значні позитивні зміни в структурі ринку ІТ: основну роль почали грати крупні постачальники, розвивається якісний сервіс, формуються ділерські мережі, складається маркетингова політика. Поки в економіці України ІТ ще не є магістральним напрямом, тому темпи зростання в цій області можуть знизитися, якщо не буде здійснюватись у відчутних масштабах розширення сфери оброблення інформації.

На створення інформаційних систем (ІС), придбання і впровадження їх елементів потрібні значні матеріальні, тимчасові і трудові ресурси; витрат ресурсів вимагає також практичне використання ІС. Проте ІС і ІТ є могутній ресурс, використання якого в основній діяльності організації повинне бути ефективним. У зв'язку з цим виникає необхідність проведення спеціальних досліджень з питань формування і використання ІС на всіх етапах їх життєвого циклу і управління (або менеджменту) цими ресурсами — інформаційного менеджменту, що вимагає розробки відповідної наукової і методологічної основи.

    1. Основна термінологія. Поняття: інформаційна система, інформаційна технологія, інформаційний менеджмент

У світовій економіці практично всі сфери діяльності людини можуть бути ефективними тільки завдяки можливостям інформаційних систем: системи міжбанківських розрахунків, вантажних і пасажирських перевезень, системи телебачення і зв'язку, промислових виробництв і так далі Зрозуміло, що всі рівні таких систем повинні бути забезпечені ефективним управлінням з низу до верху. В даний час інформаційні процеси стали настільки великомасштабними, що це породило необхідність системного (наукового) підходу до їх вивчення.

Поняття "Інформаційний менеджмент" (англ. information management) нерозривно пов'язане з поняттям "менеджмент" (англ. management), і це випливає з визначень цих понять.

Менеджмент — управління виробництвом: сукупність принципів, методів, засобів і форм управління виробництвом, розроблених і використовуваних з метою підвищення ефективності виробництва і збільшення прибуку.

Інформаційний менеджмент — управління роботою підприємства, здійснюване на основі комплексного використання всіх видів інформації, що є на самому підприємстві і за його межами.

З цих визначень слідує, що, по суті, цілі і завдання менеджменту иа інформаційного менеджменту цілком співпадають. Тоді виникає природнє питання, чому все-таки поняття "Інформаційний менеджмент" уведене і існує самостійно?

Відповідь на це питання стає зрозумілою, якщо врахувати, що інформація — це самостійний вид продукції, що має деякі властивості, так само як і будь-яка інша сировина, товари, послуги і т.ін. І точно так, як існують технологічні процеси перетворення сировини в продукцію, існує технологічний процес перетворення інформації з одного виду в іншій — в такий вид, який є необхідним для досягнення завдань інформаційного менеджменту.

Якщо ми говоримо про виробничу систему, то основним елементом виробництва продукції з сировини є деякий технологічний комплекс, що має в своєму складі устаткування й інші елементи, що забезпечують виробництво продукції. Аналогічно можна стверджувати, що основним елементом технологічного процесу переробки інформації з одного виду в іншій є технологічний комплекс, який називається інформаційною системою.

Інформаційна система — організаційно впорядкована сукупність документів (масивів документів), інформаційних технологій, засобів обчислювальної, техніки і зв'язку, що реалізовують інформаційні процеси. Інформаційні системи призначені для зберігання, обробки, пошуку, розповсюдження, передачі і надання інформації.

Таким чином, інформаційна система — це деякий інструмент або інструментальний комплекс, призначений для перероблення інформації. Якщо зіставити дуже зразкові описи виробничої і інформаційної систем, то можна з певним припущенням порівняти такі елементи цих систем, як сировину — з початковою інформацією; доставку сировини до місця оброблення — з передачею інформації в центр (елемент) обробки; обробку сировини на станках— з обробленням даних в комп'ютері (див. табл. 1.1).

Таблиця 1.1

ВИРОБНИЧА СИСТЕМА

ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА

Сировина

Початкова інформація

Доставка сировини до місця оброблення

Передача інформації в центр (елемент) оброблення

Попереднє оброблення сировини

Попереднє оброблення інформації (класифікація, сортування...)

Виготовлення продукції з сировини

Оброблення інформації — вирішення завдань на комп'ютері

Складування продукції

Зберігання інформації (у файлах, базах даних...)

Доставка продукції до одержувача

Передача інформації адресату

Розумінню предмету інформаційний менеджмент може сприяти уявлення про те, що інформаційна система, по суті, є виробництвом, що випускає певну продукцію. Ця продукція може бути виміряна кількісно і оцінена якісно, а також може бути визначена її вартість.

Основою інформаційної системи є інформаційна технологія.

Інформаційна технологія (англ. information technology) — сукупність методів, виробничих і програмно-технологічних засобів, об'єднаних в технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, зберігання, оброблення, вивід і розповсюдження інформації. Інформаційні технології призначені для зниження трудомісткості процесів використання інформаційних ресурсів.

З визначення, що таке інформаційна технологія (ІТ), видно, що кінцевим результатом використання ІТ є зниження трудомісткості процесів використання інформаційних ресурсів.

Що таке інформаційний ресурс і чому саме відносно інформаційних ресурсів необхідно знижувати трудомісткість їх обробки?

Інформаційні ресурси (англ. information resources) — сукупність даних, організованих для ефективного отримання достовірної інформації. Інформаційні ресурси — це окремі документи і окремі масиви документів, документи і масиви документів в інформаційних системах: бібліотеках, архівах, фондах, банках даних, інших видах інформаційних систем.

У широкому сенсі слова в якості інформаційного ресурсу може використовуватися практично будь-яка інформація, представлена у будь-якому вигляді і на будь-якому носієві, яка допомагає ухвалити правильне рішення людині, що приймає його, на підприємстві, в установі і навіть в особистому житті. Зрозуміло, що на підприємстві все, що пов'язане з інформаційними ресурсами, повинно бути строго регламентоване і зафіксоване. Перш за все мається на увазі, що кожен інформаційний ресурс повинен мати деякий набір властивостей і характеристик. Наприклад, повинно бути чітко відомо:

  • хто цей ресурс формує;

  • як формується ресурс;

  • для кого (або чого) ресурс формується;

  • у яких форматах ресурс видається;

  • де ресурс зберігається;

  • кому ресурс доступний (або недоступний).

Необхідно з'ясувати і цілий ряд інших параметрів, без яких ніякий інформаційний ресурс просто не може існувати, а, точніше, він перетворюється на якусь уривчасту інформацію, яка нічого не вартує.

Таким чином, з розглянутих вище визначень основними об'єктами вивчення в інформаційному менеджменті є інформаційні технології, інформаційні системи і, в кінцевому рахунку, процеси управління інформаційними ресурсами.