Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ht.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
63.21 Кб
Скачать

9. Пріоритети зовнішньо-економічних зв’язків

Науковцями України розробляються основні (пріоритетні) напрями розвитку зовнішніх економічних зв’язків, які дадуть змогу раціонально використати її внутрішній потенціал. Такими напрямами вважаються у експортній діяльності —подолання її сировинної орієнтації і вихід на світовий ринок, перш за все з високотехнічною, наукомісткою продукцією машинобудування. Друга група пріоритетних експортних галузей, яка може орієнту­ватися на ринок СНД, це складові агропромислового комплексу України. Це зумов­лено надзвичайно багатими агро кліматичними ресурсами, які при раціональному використанні здатні забезпечити значне нарощення виробництва.

Видобувна і металургійна галузі також повинні залишатися провідними у товарній структурі експорту, оскільки ґрунтуються на значному природо ресурсному потенціалі.

Четвертий пріоритет зовнішньоекономічної діяльності пов’язаний з унікальним географічним положенням, а отже можливістю надавати міжнародні транспортні послуги.

Найменшого розвитку поки що зазнав п’ятий напрям зовнішньої діяльності держави (продаж ліцензій і патентів на наукові винаходи, міжнародний туризм та ін. послуги), який у перспективі також має всі підстави бути провідним.

В імпортній діяльності пріоритетним напрямком розвитку зовнішньоекономічних зв’язків є значне збільшення кількості партнерів, що постачають продукцію, віддаючи перевагу тим, які дотримуються міжнародних правил і не чинять тиск на внутрішню та зовнішню політику України.

10. Висновок

Близько 60% експорту з України здійснюється у пострадянські країни, а решта в інші країни світу. В імпорті товарів ще більша частка припадає на країни колиш­нього СРСР (понад 70%). Провідне місце в експортних операціях України з членами СНД займала Росія, Молдова, Білорусь, а в імпортних"— Росія і Туркменистан.

Серед інших країн світу за обсягами товарообігу раніше домінували країни Центральної Європи, але зараз питома вага їх менша 20%. Серед торгових партнерів України поза СНД найбільшими імпортерами її продукції за західними даними є Болгарія, Туреччина, Японія, Італія, Польща, а експортерами в Україну — Німеч­чина, Швейцарія, США, Чехія і Польща.

Експортує Україна переважно продукцію чорної металургії (залізну та марганцеву руди, , чавун, сталь, прокат), хіміко-індустріального комплексу (самородну сірку, мінеральні добрива), агропромислового комплексу (цукор, олію, масло, м’ясо, овочі, фрукти), а також деякі машини та обладнання (автобуси, тепловози, вагони, судна, літаки, трактори, прокатні стани, турбіни, алмази та алмаз­ні інструменти, металообробні верстати).

Зовнішньоекономічна діяльність України визначається багатьма чинниками. Серед них важливу роль відіграють політико - та економіко-географічне положення, природо ресурсний потенціал, рівень економічного розвитку, галузева структура народногосподарського комплексу, розвиненість транспортної мережі тощо. Основною складовою зовнішньоекономічної діяльності України є розвиток і поглиблення торгово-економічного співробітництва з країнами світу. Зовнішньоторговий обіг після проголошення Україною незалежності помітно знизився. Загальний обсяг зовнішньої торгівлі України дорівнював у 1994 році понад 20 млрд. доларів США за рік. Позитивним є те, що розмір експорту майже зрівнявся з обсягом імпорту.

Серед імпортованої продукції основними є нафта, газ, концентрати кольорових металів, промислове устаткування, сільськогосподарська техніка, медич­не обладнання, товари хімічної, легкої промисловості, бавовна, ліс, папір, цитрусові, кава та ін.

Дуже важливе значення у зовнішній торгівлі має співвідношення у експорті та імпорті сировини й готових виробів, їх асортимент. Найвигідніше для країни, коли в експорті переважає наукомістка готова продукція, а в імпорті — сировинна група товарів.

У структурі українського експорту у 90-і роки почала зростати частка сировини й продукції низького ступеня переробки. Вона перевищує 80% обсягу вивозу товарів. Це зумовлено тим, що продукція високого ступеня переробки (машини, обладнання, товари широкого вжитку тощо) переважно неконкурентноспроможні на «західно­му» ринку, а тому її купляють в основному пострадянські країни. Так, частка в товар­ній структурі експорту продукції машинобудівного комплексу залишається низькою порівняно з країнами з розвинутою ринковою економікою. Тільки близько 15% ви­роблених у країні машин та обладнання експортується.

Для структури імпорту в Україну, навпаки, характерне зростання питомої ваги товарів народного споживання. Це пояснюється не тільки тим, що товари, які вво­зяться, мають вищу якість і є дешевшими порівняно з вітчизняними, але й потребами у імпортуванні обладнання для модернізації підприємств різних галузей.

Швидкими темпами нарощуються міжнародні коопераційні зв’язки між вітчиз­няними та підприємствами різних країн, утворюються СП з участю іноземних капіталів. Однак, поки що тільки близько 10% з них зайняті виробництвом реальної продукції, а решту — діють переважно у торгівлі та галузях невиробничої сфери.

Значно зросла чисельність українських громадян, що виїжджають на роботу в інші країни.

Щодо обміну науково-технічною інформацією, то Україна належить до держав, що переважно отримують наукові послуги. Хоч за міжнародними оцінками науковий потенціал України є другим за значенням національним багатством після вироб­ничого, однак структура наукового комплексу неефективна, а тому тільки 10% його працює на світовому рівні.

Подібна ситуація і з обсягами міжнародного туризму, які потребують значного розширення, відповідно до значного рекреаційного ресурсного потенціалу країни.

Таким чином, у зовнішніх зв’язках країни є ще значні проблеми, які чекають свого вирішення.

Додаток 1

Географічний розподіл експорту-імпортуУкраїни

(%, сальдо-млн дол.)

Показники

Регіони

1994

1995

1996

1997

1998

1999

Експорт товарів і послуг

Країни кол. СРСР

56. 8

55. 8

60. 7

50. 5

43. 9

39. 7

Інші країни світу

43. 2

44. 2

39. 3

49. 5

56. 7

60. 3

Імпорт товарів і послуг

Країни кол. СРСР

66. 3

63. 6

63. 3

58. 4

54. 0

54. 7

Інші країни світу

33. 7

36. 4

36. 7

41. 6

46. 0

45. 3

Сальдо

Країни кол. СРСР

-2487

-2391

-1233

-2500

-2438

-1889

Інші країни світу

1121

912

111

964

1231

2886

Додаток 2

Товарна структура у експорту та імпорту за 1995р.

Види продукції за галузями

Експорт

( %)  

Імпорт

(%)

Вся продукція

Мінеральна сировина (вугілля, нафта та ін. )

Метали, сплави, прокати

Машини і устаткування

Продукція хіміко-індустріального комплексу

Сировина і вироби лісової та целюлозно-паперової промисловості

Продукція легкої промисловості

Продукція вироблена в АПК:

Рослинництвом

Тваринництвом

Харчовою промисловістю

Інші види продукції  

100

10. 5

36. 4

18. 7

12. 5

1. 0

3. 8

1. 2

4. 2

9. 3

2. 4

100

55. 4

4. 8

18. 3

9. 1

2. 5

3. 7

0. 9

0. 7

2. 6

2. 0  

Додаток 3

Динаміка експорту, імпорту і сальдо зовнішньої торгівлі України (млн. дол.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]