Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шостак. Лекція 22.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Лекція 22. Міжнародні посередницькі послуги

  • Сутність посередницької діяльності

  • Юридичне забезпечення міжнародного посередництва

  • Класифікація суб'єктів міжнародного посередництва

  • Страхові послуги в міжнародній економічній діяльності

Сутність посередницької діяльності

Діяльність посередників у міжнародній сфері, згідно її природи, слід класифікувати як таку, що належить до сфери послуг. Разом з тим, основне призначення такої діяльності – обслуговування міжнародних операцій, зокрема при укладанні міжнародних угод, у т.ч. торгівлі товарами.

Міжнародна посередницька діяльність – це комплекс дій з організації та забезпечення будь яких міжнародних господарських операцій (переміщення товарів, ресурсів, капіталів), що відбуваються за дорученням продуцентів (власників, виробників, продавців) чи кінцевих замовників (покупців, споживачів) незалежними від них міжнародними посередниками (юридичними, фізичними особами) на підставі окремого контракту або спеціального доручення.

Метою залучення посередників у міжнародну господарську діяльність є підвищення ефективності експортно-імпортних операцій за рахунок використання послуг кваліфікованих фахівців, їхньої інформаційної бази та встановлених ними раніше міжнародних зв'язків, прискорення обігу капіталу, отримання необхідних правових, консультаційних послуг, оформлення необхідної документації.

Слід відзначити, що непряма торгівля – через посередників, хоча є, як правило, факультативним способом організації міжнародного обміну, виявляється його переважною формою. Причому по деяких напрямах (зокрема у товарно-галузевої сфері) опосередкована через посередників міжнародна діяльність є найбільш типовим способом здійснення останньої.

  • Юридичне забезпечення міжнародного посередництва

Міжнародне посередництво є предметом спеціалізації для торгових і посередницьких фірм, комерційних агентів, які діють у відповідності до наявних правових рамок та згідно базових юридичних документів, які регламентують комерційну діяльність – контрактів.

Правовою підставою їх діяльності є національне та міжнародне законодавство. Наприклад, Цивільний кодекс України передбачає два види комерційного представництва – повноважень однієї особи (юридичної чи фізичної) здійснювати певні юридично-господарські акції замість іншої особи: по-перше, на підставі договору доручення, а по-друге – договору комісії. Міжнародна регламентація посередницької діяльності здійснюється міждержавними, міжнародними урядовими та неурядовими структурами, зокрема шляхом розробки типових документів, алгоритмів контрактів. Серед подібних джерел можна назвати Настанови щодо укладання агентських угод (Guide for the Drawing up of Contract) Міжнародної торгової палати, № 4100 від 1990.

Договір доручення є документом, згідно якого довіритель (принципал) доручає довіреній особі (агенту) за відповідну винагороду здійснювати від імені принципала та за його кошт певні дії, зокрема купівлю майна, проведення платежів тощо (крім власне зовнішньоторговельного посередництва предметом договору доручення може поставати проведення рекламних кампаній і маркетингових досліджень (вивчення ринку, виявлення потенційних контрагентів та клієнтів), прийом від них замовлень, встановлення з ними контактів, проведення цінових розрахунків.

Договір комісії є документом, згідно якого одна сторона (комітент) доручає іншій стороні (комісіонеру) за відповідну винагороду, за кошти комітента, але від імені комісіонера укласти для комітента одну чи кілька угод від свого імені (на купівлю-продаж товару або послуги).

Означені договори можуть мати різноманітні форми залежно від господарських цілей, що переслідують контрагенти, а також галузевої специфіки і особливостей здійснення операцій з міжнародної торгівлі у різних країнах. Договірні документи можуть передбачати застосування інструментів оренди, кредитування, основних контрагентів, укладання додаткових контрактів із транспортними й страховими компаніями, організацію відповідного документообігу, роботу із владними структурами та з митницею, проведення заходів маркетингу, реклами та просування товарів на закордонні ринки, передпродажну доробку продукції, після продажного сервісу, контроль якості та кількості товарів, посередництво в платіжних операціях, представництво в арбітражних судах, складування і вантажні, складські роботи та ін.