Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FORMI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Територіальна система машинобудівного комплексу України

Область

Питома вага у випуску продукції машинобудування

Харківська

14 %

Київська

12%

Дніпропетровська

8%

Запорізька

8 %

Львівська

6,3%

Луганська

6 %

Полтавська

4 %

Одеська

3,5%

Крим

3,4%

Миколаївська

3,3%

Проблема й перспективи розвитку та розміщення підприємств галузі в нових економічних умовах

Існуюча структура в машинобудування характеризується переважанням металомістких галузей і недостатнім розвитком наукомістких. Сам останні визначають науково – технічний прогрес не тільки в машинобудуванні, але й в інших сферах економіки. Головне завдання підприємств галузі – виробляти якісну продукцію, яка б відповідала сучасним вимогам вітчизняного та світового ринків. Конкуренція в машинобудуванні досить жорстка. Значним випробуванням для галузі (як і для всієї української економіки) став вступ до СОТ (Світової Організації Торгівлі). У цих умовах непомірним тягарем стала нераціональна матеріало- та енергоємність українських підприємств, що позначається на собівартості продукції.

Територіальна організація машинобудування теж має проблеми. Підприємства галузі сконцентровані у великих містах, у малих і середніх містах їх майже немає. Недостатній розвиток внутрішньорайонного виробничого кооперування призводить до неефективних зв’язків, тобто нераціональних перевезень.

Вирішення проблем у машинобудуванні полягає в залучені коштів вітчизняних та закордонних інвесторів до технічної й технологічної реконструкції підприємств, до розвитку наукомістких напрямів галузі. Асортимент продукції повинен бути сучасним 1, головне, якісним, тоді він стане конкурентоспроможним. Перспективи розвитку багатьох машинобудівних підприємств – у міжнародному кооперуванні або у поглибленні спеціалізації.

На київському заводі «Авіант» був створений перший український гелікоптер. Вчені,які розробили машину,стверджують, що вона є унікальною. За своїми льотно – технічними характеристиками тримісний «Ангел» не тільки відповідає сучасним вимогам, але й перевищує зарубіжні аналоги. Гелікоптеру не потрібні аеродроми, заправлятися він може не будь-якій автозаправці. Вперше у світі на такій легкій машині встановлені два двигуни потужністю 100 кінських сил, при цьому безпека польоту гарантується навіть у разі відмови одного з них. За годину польоту «Ангел» долає відстань до 165 км, дальність польоту складає 340 км.

Розміщення підприємств залежно від трудомісткості та металомісткості виробництва

Металомісткість

Трудомісткість

Низька У районах, наближених до виробників металу

Середня У районах, наближених до виробників металу

Висока У районах, що виробляють метал

Низька У районах з незнач­ними трудовими ресурсами

С/г машинобудуван­ня, виробництво обладнання для хі­мічної промисловості

Середня У районах із середньою кількістю трудових ресурсів

Автомобіле-і тракторобудуван­ня, виробництво верстатів та інструментів

Важке машино­будування (устаткування для металургії, вугільної та інших галузей)

Висока У районах з високою кваліфікацією трудо­вих ресурсів, висо­ким зосередженням наукових кадрів

Приладобудуван­ня, радіотехніка, точне машинобу­дування, ракетно-космічна техніка

Енергетичне машинобуду­вання

Висновки

Підприємства машинобудування в Україні розташовані вкрай нерівномірно. Більш 50% випуску товарної продукції, кількість працюючих і вартість промислово – виробничих основних фондів зосереджено в трьох машинобудівних районах – Харківському, Донбаському і Придніпровському.

Більше за все машинобудівельних підприємств у таких промислових центрах, як Харків, Київ, Львів,Одеса, Запоріжжя. Низький рівень розвитку машинобудування характерний для Західного і Подільського машинобудувальних районів

Останні десятиріччя у розміщенні підприємств машинобудування відбулися деякі зміни, однак ще недостатні. Урядом України визначено 50 малих міст, яким рекомендується розвивати машинобудівельне виробництво.

Подальший розвиток машинобудування країни потребує переозброєння, реконструкції, переспеціалізації тих підприємств, які виробляють непотрібну суспільству продукцію . нове направлення – це створення невеликих та середніх заводів, які випускають прилади,продукцію загальномашинобудувального призначення, товари народного споживання. Це дає можливість більш ефективнішого використання можливостей окремих районів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]