Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУПЕР-ШПОРА анатомія .docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
167.47 Кб
Скачать

Глотка (pharynx)

Глотка проводить повітря з порожнини носа в гортань і навпаки, і їжу з ротової порожнини в стравохід Таким чином, в глотці перехрещуються дихальні та травні шляхи.

Глотка має форму трубки, вгорі прикріплюється де основи черепа, а внизу на рівні VI-VII шийних хребців переходить у стравохід. Глотка розташована позаду порожнини носа, порожнини рота та гортані. Від шийного відділу хребта відділяється передхребетною фасцією та пухкою сполучною тканиною.

В глотці розрізняють три частини:

1.носова (носоглотка);

2) ротова (ротоглотка);

3) гортанна (гортаноглотка).

Носоглотка розміщується позаду косової порожнини. Зверху знаходиться склепіння глотки, на якому є скупчення лімфоїдної тканини - глотковий мигдалик. Через два отвори - хоани. які розташовані спереду, носоглотка сполучається з порожниною носа. На бічних стінках є отвори слухових труб, з допомогою яких вона сполучається з-відповідною порожниною середнього вуха. Між глотковим отвором слухової труби та м'яким піднебінням з обох сторін розташовані трубні мигдалики. Всі шість мигдаликів - глотковий, два трубні, язиковий та два піднебінні об'єднуються в так зване лімфоїдне кільце Пирогова-Вальдейера.

Рогова частина глотки розміщується від піднебінної завіски до входу в гортань. Крізь зів вона сполучається з порожниною рота.

Гортанна частина розташована позаду гортані і простягається до нижнього краю перснеподібного хряща, де переходить у стравохід.

Стінка глотки побудована з слизової оболонки з підслизовою основою, фіброзної. м'язової і сполучнотканинної оболонок.

Слизова носоглотки вкрита війчастим епітелієм, а в ротовій та гортанній частинах - незроговілим багатошаровим епітелієм, М'язова оболонка складається з трьох пар м'язів; верхнього, середнього та нижнього констрікторів (стискачів) глотки, а також двох пар м'язів підіймачів глотки: шилоглоткового та піднебінно-глоткового. Всі м'язи посмуговані. Скорочення м'язів сприяє проштовхуванню їжі в стравохід.

Стравохід

Циліндрична, сплюснута спереду назад трубка довжиною 25 -ЗО см. Стравохід починається на рівні VI шийного хребця від гортанної частини глотки і закінчується на рівні XI грудного хребця отвором в шлунок. В стравоході розрізняють: шийну, грудну, черевну частини.

Шийна частина простягається віл VІ то VII шийного хребця.

Грудна частина - найдовша - розташована в грудній порожнині і закінчується на рівні діафрагми,.

Черевна частина - найкоротшу, довжина її у дорослої людини 10-12 млі. На рівні XI грудного хребця ця частина переходить у шлунок.

Стравохід має 3 звуження. Перше - на початку, стравоходу (VI шийний хребець). Друге - в місці розгалуження трахеєї (IV грудний хребець). Третє - в місті переходу стравоходу через діафрагму.

Стінка стравоходу побудована з слизової, м'язової та адвентиціальної оболонок. Слизова - вкрита багатошаровим плоским епітелієм під яким розташований добре розвинутий підслизовий шар. Завдяки підслизовому шару стравохід мас поздовжні складки і може збільшувати діаметр. М'язова оболонка складається з двох шарів: зовнішній - поздовжній, внутрішній - циркулярний Верхня частина стравоходу представлена посмугованими м'язовими волокнами, а нижня непосмугованими.