Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУПЕР-ШПОРА анатомія .docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
167.47 Кб
Скачать

Механізм першого вдиху новонародженого

До народження газообмін плода здійснюється через плаценту. Після народження дитини і відділення її від плаценти (перєрізки пуповини) метаболічні процеси в організмі новонародженого приводять до різкого накопичення вуглекислого газу (гіперкапнія) і зменшення кисню (гіпоксія) в крові. Різке зростання гіперкапнії є сильним подразником хеморецепторів. Від хеморецепторів ідуть імпульси, які досягають інспіраторних нейронів дихального центру. Інспіраторні нейрони посилають імпульс до зовнішніх міжреберних м'язів та діафрагми. Таким чином відбувається

перший вдих.

СЕЧОВИДІЛЬНА СИСТЕМА

В систему сечовидільних органів (Organa urinaria) входять: нирки, сечовід, сечовий міхур та сечівник. В нирках виробляється сеча, сечовід служить для виведення сечі з нирок в сечовий міхур, котрий є резервуаром сечі. По сечівнику сеча періодично виводиться назовні. Нирки також беруть участь в підтримці постійності внутрішнього середовища організму. В нирках виробляється фермент ренін, котрий регулює артеріальний тиск.

Нирка

(геп)

Парний орган, маса кожної біля 150 г. розташована на задній стінці живота на рівні; XII і рудного хребець — І - II поперекового хребців. Права нирка розташована дещо нижче лівої.

Нирка вкрита власною фіброзною капсулою. Навколо нирки розташована жирова тканина - жирова капелла, яка охоплена нирковою фасцісю.

Нирка має бобоподібну форму. В ній розрізняють передню (опуклу) та задню (плоску) поверхні, верхній і нижній кіпці, латеральний та медіальний краї. Латеральний край випуклий, медіальний увігнутий і має борозну - ниркові ворота, через які в нирку заходять: ниркова артерія, нерви, а виходять: ниркова вена, лімфатичні судини, сечовід. Всі ці анатомічні утвори формують ниркову ніжку, яга фіксує нирку в певному положенні. Крім ніжки до фіксуючого апарату належать оболонки нирки. Коли фіксуючий апарат послаблюється і нирка опускається в малий таз така нирка називається блукаючою.

Ворота нирки поглиблюються в речовину нирки ниркову пазуху. Ниркова пазуха заповнена судинами, нервами, жировою клітковиною; крім тою. Тут є малі та великі чашечки та ниркова миска.

Ниркова речовина складається з 2 шарів: кіркової речовини і мочкової речовини. Кіркова речовина світліша, розташована на периферії і дає відростки в мозкову речовину - ниркові стовпи. Мозкова речовина - темніша, має форму піраміди, верхівка якої повернута до ниркової пазухи. Верхівки 2-3 пірамід об'єднуються і утворюють нирковий сосочок, який виступає в малу ниркову чашечку. 2-3 малі чашечки зливаються в велику чашечку. Великі чашечки відкриваються в ниркову миску.

Основною структурно-функціональною одиницею нирки є нефрон. Він включає в себе ниркове тільце і систему канальців. Ниркове тільце складається з судинного клубочка, оточеного двостінною капсулою (Шумлянського Боумена). Ниркове тільце знаходиться в кірковій речовині нирки. Система канальців включає в себе: проксимальний прямий канадець, проксимальній] покручений канадець, петлю І сило, дистальний покручений канадець, дистальний прямий канадець. Дистальний прямий канадець впадає в збірну трубочку, яка відкривається на нирковому сосочку на верхівці піраміди. Канальні знаходяться в мозковій речовині нирки. У кожній нирці є понад і мли нефронів.