Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Львівський національний університет

імені Івана Франка

Реферат

З дисципліни «Гроші та кредит»

На тему : Форми грошей та еволюція їх розвитку.

студентки групи

Екф-22

Ковпак Катерини

м.Львів 2011р.

План:

Вступ

1. Що таке гроші?

2. Історія виникнення грошей

Висновки

Список використаної літератури

Все наше життя тісно пов`язане з використанням грошей. Ми звикли до грошей до такої міри, що сприймаємо їх як належне, і не підозрюємо, що в нашому гаманці лежить один із найвидатніших винаходів людської думки. Так, це дійсно так. І вся сучасна економіка заснована на існуванні грошей. Якщо їх не було б, наш світ виглядав би інакше.

Що таке гроші?

Незалежно від того, який вигляд мають гроші, вони виконують три основні функції:

  • засіб обігу;

  • міра вартості;

  • засіб зберігання.

Гроші як засіб обігу. Гроші були народжені торгівлею і виникли як засіб, що полегшує обмін товарами. Простий обмін товарами був би прийнятним, якщо на ринку зустрічалися б тільки два учасники торгівлі і обмінювалися б потрібними товарами, які б задовольняли потреби кожного з учасників. Проте, якщо на ринку зустрінуться три людини, вони можуть не дійти згоди. На цей випадок використовують гроші.

Саме цю функцію гроші й виконують, полегшуючи тим самим переміщення («обіг», кажучи язиком економістів) товарів між учасниками торгівлі. Гроші – це засіб, який забезпечує обіг товарів на ринку.

Гроші як міра вартості. Вигадав гроші, людина одночасно зробила ще одне величезне відкриття: всі товари можна порівняти друг із другом на основі їх порівняльної цінності, тобто такого співвідношення товарів при їх обміні, при якому виробник вважає вигідним продати, а покупець – придбати товар. Проте напряму порівнювати товари не легко.

Спробуйте визначити, в якій пропорції потрібно обміняти яблука на цеглу, а чоботи на картоплю? Куди простіше виразити цінність кожного з цих товарів по відношенню до якогось одного предмета, а вже потім на основі отриманих співвідношень виконувати обмін всіма товарами.

Таким чином й стали змінювати порівняльну цінність товарів за допомогою одного товару – грошей.

Гроші як засіб зберігання. Остання функція грошей витікає з особливостей операцій купівлі – продажу. Продавши свій товар, товаровиробник не зобовязаний у ту ж мить купувати інший. Як правило, цього ніхто й не робить. На якийсь період гроші виходять з процесу обертання та «осідають» у своїх власників. Виводитися з обігу гроші можуть не тільки через розрив у часі між моментами їх отримання та використання для купівлі інших товарів. Володар грошей може це робити з усвідомленням.

Ті гроші, які відкладаються, не втрачають своєї вартості, не зважаючи на те, що їх використовують не в той час, коли отримали, а пізніше. Цю вартість гроші зберігатимуть до тих пір, поки не знадобляться, й залишатимуться на стільки ж цінними. Ці гроші виконують функцію засобу збереження вартості.

Багато з економістів вважають, що будь-який товар, який виконує всі три вищезазначені функції, можна називати грошами.