Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

fin_put_vidp_2007

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
4.79 Mб
Скачать

ядерної безпеки. Фонд діє на державному, обласному і місцевому рівні, коштами місцевих підрозділів фонду розпоряджаються місцеві державні адміністрації.

Джерелами формування Фонду є:

збір за забруднення навколишнього природного середовища;

штрафи за порушення норм і правим охорони навколишнього середовища;

добровільні внески і пожертвування підприємств, організацій

громадян.

Основним джерелом формування Фонду є збір за забруднення навколишнього природного середовища, який встановлюється за:

викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними і пересувними джерелами забруднення;

скиди забруднюючих речовин у водні ресурси і підземні горизонти;

розміщення відходів у навколишньому природному середовищі. Нормативи збору встановлюються Кабінетом Міністрів України і

обчислюються платниками самостійно щоквартально наростаючим підсумком з початку року як добуток затверджених лімітів, фактичних обсягів викидів, нормативів збору, коригувальних коефіцієнтів.

Збір перераховується платниками у співвідношенні: 30% – до державного бюджету; 70% – до місцевих бюджетів. У подальшому, у такому ж співвідношенні збір розподіляється між фондами охорони навколишнього природного середовища.

Головною проблемою даного фонду є недостатність коштів, у середньому 50 млн грн. За підрахунками вчених-економістів для фінансування екологічних програм і проектів потрібно як мінімум у 10 разів більше коштів. Міністерством охорони навколишнього середовища і ядерної безпеки уже розроблені декілька проектів реформування Фонду. З їх прийняттям будуть ефективніше використовуватись кошти і фінансуватись виключно пріоритетні екологічні проекти.

Державний дорожній фонд: призначення, джерела формування

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» від 16 грудня 1997 року з 1999 року змінено порядок формування коштів на дорожнє господарство України. Ним передбачено здійснювати витрати на дорожнє господарство за рахунок бюджетних та інших коштів. Вони спрямовуються на фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг загального користування та сільських доріг України.

Ці кошти акумулюються та обліковуються на окремих рахунках відповідних дорожніх фондів, формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів, а також інших законодавчо визначених надходжень. Зазначені кошти зараховуються до Державного бюджету України,

- 321 -

республіканського бюджету АР Крим, обласних бюджетів та бюджету міста Севастополя.

Для цього створено:

Державний дорожній фонд України;

територіальні дорожні фонди.

Доходна частина цих фондів здійснюється за рахунок:

надходжень від акцизного збору та ввізного мита на нафтопродукти;

надходжень від акцизного збору та ввізного мита з імпортованих транспортних засобів;

податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів;

плати за проїзд платними автомобільними дорогами;

плати за придбання торгових патентів пунктами продажу нафтопродуктів;

добровільних внесків;

інших надходжень, які не суперечать чинному законодавству.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб: статус, призначення, джерела формування

З метою забезпечення захисту інтересів фізичних осіб – вкладників комерційних банків, створення фінансових можливостей для відшкодування їм коштів у разі неможливості виконання банками вимог вкладників щодо повернення коштів та відповідно до пункту 4 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України Президентом України було підписано Указ від 10 вересня 1998 року № 996/98 «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб – вкладників комерційних банків України», і на виконання цього Указу було створено Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Відповідно до норм зазначеного Закону учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вважаються банки – юридичні особи, які зареєстровані в Державному реєстрі банків, який ведеться Національним банком України, та мають банківську ліцензію на право здійснення банківської діяльності. Участь у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб зазначених банків є обов’язковою.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб є державною спеціалізованою установою, яка виконує функції державного управління в сфері гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб є юридичною особою, яка не має на меті одержання прибутку, має самостійний баланс, поточний та інші рахунки в Національному банку України. Він має відокремлене майно, яке є об’єктом права державної власності та перебуває у його повному господарському віданні.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує кожному вкладнику банку – учасника (тимчасового учасника) відшкодування коштів за їх вкладами, включаючи відсотки, в розмірі вкладів на день настання недоступності вкладів,

- 322 -

але не більше 50 000 гривень за вкладами у кожному із таких банків (відповідно до Рішення адміністративної ради Фонду від 11 серпня 2007 року № 4). Цей розмір відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, за рішенням адміністративної ради Фонду може бути збільшено за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в залежності від тенденцій розвитку ринку ресурсів, залучених від вкладників банками – учасниками (тимчасовими учасниками) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Джерелами формування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є:

початкові збори з банків – учасників Фонду;

регулярні збори з банків – учасників (тимчасових учасників) Фонду;

спеціальні збори з банків – учасників (тимчасових учасників) Фонду;

кошти, внесені Національним банком України в розмірі 20 мільйонів гривень;

доходи, одержані від інвестування коштів Фонду в державні цінні папери України;

кредити, залучені від Кабінету Міністрів України, Національного банку України, банків та іноземних кредиторів;

пеня, яку сплачують банки – учасники (тимчасові учасники) Фонду за несвоєчасне або неповне перерахування зборів до Фонду;

доходи від депозитів, розміщених Фондом у Національному банку України.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб є єдиним розпорядником акумульованих у процесі його діяльності коштів.

Як можна охарактеризувати досвід створення та функціонування позабюджетних фондів у західних країнах?

У західних країнах накопичений величезний досвід створення позабюджетних цільових фондів. Особливо це характерно фондам економічного призначення. Вони розширюють можливості державного впливу на розвиток господарського і соціального життя суспільства. Перші фонди економічного стимулювання виникли в роки світової економічної кризи (19291933 рр.) для надання фінансової підтримки приватному бізнесу. Однією з перших держав, що створила позабюджетні фонди, були США, створивши фонд реконструктивної фінансової корпорації. Після Другої світової війни подібні фонди були створені у всіх розвинених країнах світу. Зокрема, у Франції з моменту закінчення війни діє Фонд модернізації, який після об’єднання з рядом інших фондів був перетворений у Фонд економічного і соціального розвитку. Західнонімецький фонд вирівнювання наслідків війни, що було створено після її закінчення, в цей час продовжує використовуватися для фінансування важкої промисловості, головним чином для модернізації виробництва. В Угорщині державна комісія по санації підприємств має спеціальний фонд, кошти якого використовуються для фінансової підтримки

- 323 -

тих підприємств, реконструкція яких може вивести їх в категорію прибуткових тощо.

З початку 60-х рр. в розвинених країнах світу велика увага надається створенню науково-технічних фондів. Для формування дохідної частини цих фондів використовуються як бюджетні кошти (надходження з бюджетів, позики держави, субсидії тощо), так і кошти великих компаній, внески університетів та інші джерела. Кошти вказаних фондів спрямовують на фінансування програм у області фундаментальних досліджень, будівництво наукових центрів, підготовку кадрів і т.д.

В останнє десятиліття в промислово розвинених країнах значно зросли (у 5-8 разів) фонди соціального призначення, що дозволяє державі проводити активну соціальну політику. У створенні цих фондів, як правило, використовуються: страхові внески застрахованих осіб; страхові внески підприємців; субсидії і безпроцентні позики держави.

Отже, у фінансових системах зарубіжних країн спеціальні фонди займають важливе місце. Обсяг концентрованих в них коштів значний. У Франції спеціальні фонди за розміром наближаються до державного бюджету країни. У Японії зі спеціальних фондів фінансується майже половина державних витрат, у Великобританії – ⅓. У країнах з розвинутою ринковою економікою найбільші позабюджетні фонди – фонди національного страхування, створені за рахунок страхових внесків працівників підприємств, самозайнятих осіб, підприємців і дотацій з державного бюджету.

Який існує досвід функціонування економічних фондів у розвинених країнах?

УСША функціонує фонд перебудови і розвитку економіки, що формується за рахунок коштів федерального бюджету. Головне його завдання – страхування банківських операцій в інтересах приватних промислових компаній. З 1984 р. він здійснює керівництво новими програмами економічного розвитку і насамперед програмами розвитку чорної металургії. Величина гарантованих фондом позичок обмежена 20 млн дол. Даний фонд стимулює приватний бізнес, особливо в роки спаду виробництва. Велике значення мають регіональні фонди, що надають чималу допомогу підприємцям штатів. Кожен штат має спеціальний фонд агентства економічного розвитку, метою якого є надання компаніям фінансової підтримки.

УФранції після закінчення Другої світової війни був створений фонд модернізації, який після об’єднання з іншими фондами в 1955 p. перетворився у Фонд економічного і соціального розвитку. До нього надходять, головним чином, позики, які розміщуються на ринку позичкових капіталів, а також відрахування з бюджету. Фонд фінансує інвестиційні програми, а також плани регіонального розвитку, розміщення продуктивних сил у країні, перекваліфікації робочої сили і переведення промислових підприємств з індивідуальних центрів у відсталі райони. Кошти надаються у формі

-324 -

безповоротних позичок і довгострокових пільгових позик націоналізованим та приватним підприємствам, які здійснюють інвестиції відповідно до загальнодержавної програми розвитку. Для підприємств, розташованих у районах, які переживають економічні труднощі, створений фонд промислової адаптації, за рахунок якого виділяються субсидії. Капітальні вкладення в промисловість здійснюються через спеціально створений кон’юнктурний фонд, який формується за рахунок низки джерел, у тому числі кон’юнктурного податку. Використання фонду залежить від економічного становища в країні: при спаді виробництва з нього надходять кошти в промисловість, житлове будівництво, соціальну сферу, при зростанні виробництва він поповнюється

(див. табл. 12.5).

Різноманітні економічні фонди діють у Японії. Найбільший фонд – інвестиційний бюджет, який виступає кошторисом субсидій і кредитів держави суспільним корпораціям. Його обсяг досягає половини державного бюджету. Цей фонд формується з коштів ощадних, страхових, пенсійних та інших довірчих фондів і використовується для фінансування державного сектора у формі безповоротних субсидій і пільгових кредитів. Державні корпорації створюють сприятливі умови для функціонування приватного капіталу за допомогою політики низьких цін і тарифів. Таким чином, інвестиційний бюджет, обслуговуючи ці корпорації, підтримує через них широку мережу приватних компаній.

Які фонди розвитку науково-технічного прогресу виділяє закордонна практика?

УСША діють два великих фонди: Національний науковий фонд (ННФ) і Науковий фонд бюро стандартів (НФБС).

Кошти ПНФ формуються за рахунок надходжень з федерального бюджету, відрахувань від прибутку промислових підприємств, а також внесків університетів і коледжів. Витрачаються кошти на фінансування програм у галузі фундаментальних досліджень, на премії вченим за наукові досягнення, будівництво наукових центрів, підготовку кадрів. НФБС надає кошти компаніям, які проводять експерименти, і доводить наукові дослідження до їх промислового і сільськогосподарського використання.

УВеликобританії Фонд національної корпорації з розвитку досліджень має самостійний баланс і не залежить від державного бюджету. Його кошти формуються за рахунок доходів від продажу ліцензій на право використання винаходів. Держава надає фонду безстрокові аванси і щорічні субсидії. Фонд фінансує капітальні вкладення приватних підприємств, які займаються науковою розробкою проблем і впровадженням результатів цієї розробки у виробництво. На кошти фонду здійснюються дослідження, які проводяться в лабораторіях державних університетів, національних і приватних компаніях і доводяться до їх промислового освоєння (див. табл. 12.6).

-325 -

Які види кредитних фондів практикуються в розвинених країнах?

УСША функціонує ціла низка кредитних фондів, які здійснюють програми, зосереджені в трьох найважливіших галузях – сільському господарстві, житловому будівництві і зовнішньоекономічних зв’язках. Для кредитування сільського господарства створений Фонд адміністрації фермерського кредиту, який здійснює координацію діяльності федеральних земельних банків, федеральних банків середньострокового кредиту і федеральної кооперації. Фонди кредитних установ формуються за рахунок коштів казначейства, а також шляхом продажу власних зобов’язань і використовуються для надання позичок на різні цілі (реалізацію врожаю, будівництво складів та ін.).

Важливе значення для експорту американського капіталу має Фонд експортно-імпортного банку США. Він видає кредити (до 15-20 років) американським експортним компаніям, а також надає гарантії з експортних кредитів приватним банкам (у межах 30-60% суми кредиту). Основним джерелом ресурсів банку є власні кошти і позики.

УЯпонії є велика кількість кредитних фондів. Найбільшого значення набули фонди фінансових корпорацій (корпорації фінансування житлового будівництва, корпорації фінансування дрібних і середніх підприємств) і фонди спеціальних банків (див. табл. 12.7).

Рекомендована література

Основна

2, 15-19, 21, 31, 44, 108, 238

навчальна:

 

Основна

134, 204, 221

наукова *:

 

Додаткова:

Додаткові джерела інформації вибирайте із загального списку

 

використаної та рекомендованої літератури, а також

 

здійснюйте власний пошук.

* для написання наукових, курсових, дипломних, магістерських робіт.

- 326 -

ДЕРЖАВНІ ЦІЛЬОВІ ФОНДИ

Соціального

Економічного

призначення

призначення

Пенсійний фонд України

Фонд гарантування вкладів

 

фізичних осіб

Фонд соціального страхування з

 

тимчасової втрати працездатності

Державний дорожній фонд

 

України

Фонд соціального страхування від

 

нещасних випадків на

Державний фонд сприяння

виробництві та професійних

молодіжному житловому

захворювань

будівництву

Фонд загальнообов’язкового

Державний фонд стимулювання і

державного соціального

фінансування заходів з охорони

страхування України на випадок

навколишнього природного

безробіття

середовища

Фонд України соціального захисту

Страховий фонд безпеки авіації

інвалідів

 

Рис. 12.1. Види державних цільових фондів в Україні

- 327 -

Таблиця 12.1 Джерела доходів та напрямки видатків Пенсійного фонду України

 

 

Джерела доходів

 

 

 

 

Напрямки видатків

 

1. Внески

підприємств

у

розмірі

31,8%

до

1.

Виплата пенсій:

 

 

Фонду заробітної плати

 

 

 

 

 

за віком;

 

 

2. Кошти

державного

та

місцевих

бюджетів

за інвалідністю;

 

 

(10% від суми фіксованого податку, 40% від

при втраті годувальника;

 

єдиного податку, 17% від коштів, одержаних

за вислугу років;

 

 

від продажу спеціальних торгових патентів)

 

інших видів

 

 

 

 

 

3. Страхові платежі найманих робітників (1%

2.

Виплата допомоги по догляду за дитиною

від зарплати до 150 грн та 2% від зарплати

 

 

 

 

більше 150 грн)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Цільові надходження з бюджету на виплату

3.

Реалізація державних, регіональних і

пенсій

військовослужбовцям,

працівникам

обласних програм

соціальної

підтримки

органів Міністерства внутрішніх справ,

пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших

інвалідам з дитинства

 

 

 

 

 

категорій громадян, що потребують допомоги

5. Доходи від розміщення тимчасово вільних

4.

Утримання органів Пенсійного фонду

коштів фонду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Суми фінансових санкцій, стягнених за

 

 

 

 

порушення

порядку

сплати

зборів

на

 

 

 

 

обов’язкове державне пенсійне страхування

 

 

 

 

 

7. Добровільні внески та пожертвування, інші

5.

Організація та

проведення

масово-

доходи

 

 

 

 

 

 

 

роз’яснювальної роботи

 

Таблиця 12.2 Джерела доходів та напрямки видатків Фонду соціального страхування з

тимчасової втрати працездатності

 

 

Джерела доходів

 

 

Напрями видатків

1.

Внески роботодавців в розмірі 2,9% до

1.

Виплата допомоги:

фонду заробітної плати

 

 

 

 

за тимчасовою непрацездатністю;

2.

Відрахування

від

зарплати найманих

 

за вагітністю і пологами;

робітників

(0,5%

від

зарплати

до

 

на поховання;

прожиткового мінімуму і 1% від зарплати

 

інші види

більше прожиткового мінімуму)

 

 

 

 

 

 

 

3.

Надходження плати за путівки на

2.

Витрати на санаторно-курортне лікування і

санаторно-курортне лікування, відпочинок і

відпочинок, надання дієтичного харчування

дієтичне харчування

 

 

 

 

 

4.

Надходження

від комерційної діяльності

3.

Утримання санаторіїв-профілакторіїв

підприємств і організацій профспілок

 

 

 

5.Благодійні внески підприємств, установ,

4.

Позашкільне обслуговування дітей

організацій та фізичних осіб

 

 

 

 

6.Асигнування із Державного бюджету

5.

Витрати на забезпечення поточної діяльності

України

 

 

 

 

 

фонду і утримання органів управління

7.

Інші

надходження

відповідно

до

 

 

законодавства

 

 

 

 

 

 

- 328 -

Таблиця 12.3 Джерела доходів та напрямки видатків Фонду соціального страхування від

нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

 

Джерела фінансування підприємств

 

Напрями видатків

 

1.

Внески роботодавців у розмірі37, що

1. Виплата допомоги:

 

визначається

класом

професійного ризику

за тимчасовою непрацездатністю;

виробництва,

до

якого

віднесено

одноразова допомога в разі стійкої втрати

підприємство (існує 67 класів професійного

 

професійної працездатності;

 

ризику виробництва, 1-му класу відповідає

щомісячна грошова сума в разі часткової чи

страховий тариф у розмірі 0,66%, 67-му

 

повної втрати працездатності;

 

класу – 13,6%).

 

 

пенсія за інвалідністю внаслідок нещасного

Внески бюджетних установ та організацій –

 

випадку на виробництві;

 

згідно закону з асигнувань, виділених на їх

інші виплати згідно законодавства

утримання та забезпечення

 

 

 

 

 

2.

Прибуток, одержаний від тимчасово

2. Організовує робочі місця для інвалідів

вільних коштів фонду на депозитних

самостійно або разом з органами виконавчої

рахунках

 

 

 

влади

 

 

3.

Кошти, одержані від стягнення штрафів і

3.

Забезпечує

фінансування

заходів,

пені з підприємств, винних у порушенні

передбачених

національною,

галузевими,

вимог нормативних актів з охорони праці

регіональними програмами поліпшення стану

4.

Добровільні внески та інші надходження,

безпеки, умов праці та виробничого

отримання яких не суперечить законодавству

середовища

 

 

Таблиця 12.4 Джерела доходів та напрямки видатків Фонду загальнообов’язкового

державного соціального страхування України на випадок безробіття

 

Джерела формування

 

Напрями видатків

1.

Внески роботодавців за ставкою 1,3% до

1.

Виплата допомоги по безробіттю

фонду заробітної плати

 

 

 

2.

Страхові платежі найманих працівників у

2.

Витрати на перекваліфікацію робітників і

розмірі 0,5% від заробітної плати та інших

службовців

доходів

 

 

 

 

3.

Асигнування з державного бюджету

3.

Витрати на працевлаштування

4.

Благодійні

внески

підприємств,

4.

Витрати на утримання центрів зайнятості

організацій та фізичних осіб

 

 

 

5.

Інші надходження

 

 

 

 

37 Середній розмір страхового тарифу становить 1,5% від фонду оплати опраці.

- 329 -

П Л А Т Н И К И збору на обов’язкове державне пенсійне страхування

Юридичні особи

Фізичні особи

 

 

– підприємства, організації

СПД, які використовують

та їх об’єднання;

працю найманих працівників

бюджетні, громадські і

інші установи та організації;

 

СПД, які не використовують

 

працю найманих працівників

об’єднання громадян;

 

 

 

 

структурні підрозділи.

 

Які працюють на умовах

 

 

 

 

трудового договору

 

 

 

 

 

 

Суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють:

Операції

Відчуження

 

Торгівлю

Виробниц-

 

купівлю

 

Користу-

 

купівлі-

легкових

 

ювелір-

тво та

 

нерухо-

 

вання

 

продажу

автомобілів

 

ними

імпорт

 

мого

 

послугами

 

валют

 

 

 

виробами

тютюнових

 

майна

 

стільнико-

 

 

 

 

 

 

 

виробів

 

 

 

 

вого зв’язку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Об’єкти оподаткування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фактичні витрати на оплату праці працівників, сума винагород

 

 

 

 

Вартість

 

 

 

Вартість

 

 

 

Сума оподатковуваного доходу (прибутку)

 

Сукупний оподатковуваний дохід

 

Сума операцій з валютою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

послуг стільникового зв’язку

 

 

 

 

автомобіля

 

реалізованих дорогоцінностей

 

тютюнових виробів

нерухомого майна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31,8% (2%) для

1%

3%

5%

6%

1% (коли < 150 грн)

працюючих інвалідів

 

 

 

 

2% (коли > 150 грн)

 

 

 

 

 

 

Сума збору до Пенсійного фонду

Рис. 12.2. Схема визначення суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування

- 330 -

Соседние файлы в предмете Финансы