Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

fin_put_vidp_2007

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
4.79 Mб
Скачать

(здебільшого державні облігації), є кредитний рейтинг. Чим вищий кредитний рейтинг – тим дешевша вартість запозичень для позичальника.

Кредитний рейтинг – це незалежна оцінка спеціально утвореного рейтингового агентства, яка формується під впливом багатьох факторів, як економічних, так і політичних. Мета присвоєння країні кредитного рейтингу – аналітична допомога потенційним інвесторам у прийнятті рішення про здійснення інвестицій і привабливість державних цінних паперів.

Кредитний рейтинг України у 2006 році за оцінкою Міжнародного агентства Rating and Investment Information (Японія) був визначений на рівні ВВ-. За інформацією іншого рейтингового агентства Fitch, кредитний рейтинг України по довгостроковим борговим зобов’язанням відповідав «ВВ» і «ВВ-».

За даними кредитного агентства «Standard and Poor’s» (S&P)35 суверенний рейтинг в іноземній валюті деяких країн характеризуються наступними показниками:

1)Російська Федерація – ВВВ+/Стабільний/А-2;

2)Казахстан – ВВВ/Стабільний/А-3;

3)Україна – ВВ-/Стабільний/В;

4)Грузія – В+/Стабільний/В.

Можна простежити, що серед перелічених країн Україна на сьогоднішній день знаходиться на третій позиції, що пов’язано з низкою факторів, серед яких: пізніше визнання України як країни з ринковою економікою, порівняно з Російською Федерацією та Казахстаном, а також вплив політичних чинників, які мали місце у 2006 році тощо.

За допомогою яких цінних паперів здійснюється оформлення державних позик?

Оформлення державних позик здійснюється через випуск двох видів цінних паперів – облігації і казначейські зобов’язання (векселі).

Облігація – це середньоабо довгострокове боргове зобов’язання держави, відповідно до якого у встановлені терміни повертається кредиторам борг і виплачується дохід у формі процента, виграшу або шляхом оплати купонів.

Випуск державних облігаційних позик переслідує досягнення певних завдань:

фінансування поточного бюджетного дефіциту. Для цього, як правило, використовують емісію боргових зобов’язань;

погашення розміщених раніше позик. Для цього, як правило, використовують новий вид державних позик або підвищують прибутковість уже існуючих видів облігаційних позик;

зменшення коливань у процесі надходжень податкових платежів до бюджету (ліквідація касових розривів) шляхом випуску поточних позик;

35 http:www.standardandpoors.ru/print_table.php

- 291 -

забезпечення комерційних банків та інших фінансових структур (страхових і пенсійних фондів) ліквідними та надійними вторинними резервними активами шляхом випуску довгострокових позик;

фінансування місцевих програм і капіталоємних проектів шляхом випуску цільових позик.

Казначейське зобов’язання (вексель) – короткострокове боргове зобов’язання на покриття тимчасового бюджетного дефіциту.

Що таке державний борг?

Існування державного кредиту неминуче призводить до появи державного боргу. Сума його складається з усіх випущених і непогашених боргових зобов’язань держави (як внутрішніх, так і зовнішніх), включаючи видані гарантії за кредитами, що надаються іноземним позичальникам, місцевим органам влади, державним підприємствам.

Загальне розуміння державного боргу України, його склад, принципи управління та порядок обслуговування регламентовані та законодавчо закріплені в Бюджетному кодексі України.

Відповідно до Бюджетного кодексу, державний борг – загальна сума заборгованості держави, яка складається з усіх випущених і непогашених боргових зобов’язань держави, включаючи боргові зобов’язання держави, що вступають в дію в результаті виданих гарантій за кредитами, або зобов’язань, що виникають на підставі законодавства або договору.

Іншими словами, державний борг – це сума заборгованості держави перед своїми кредиторами (див. статистичні дані).

Які основні причини виникнення державного боргу?

Основними причинами виникнення та збільшення державного боргу є:

хронічний дефіцит державного бюджету;

перевищення темпів зростання державних видатків над темпами зростання державних доходів;

дискреційна фіскальна політика направлена на зменшення податкового навантаження без відповідного скорочення державних витрат;

розширення економічної функції держави;

залучення коштів нерезидентів з метою підтримки стабільності національної валюти;

вплив політичних бізнес-циклів (надмірне збільшення державних видатків напередодні виборів з метою завоювання популярності у виборців);

мілітаризація, ведення війн та інші.

-292 -

Що розуміють під капітальним та поточним державним боргом?

Залежно від терміну погашення і обсягу зобов’язань виділяють капітальний і поточний державний борг. Під капітальним державним боргом розуміють всю суму випущених і непогашених боргових зобов’язань держави, включаючи нараховані відсотки за цими зобов’язаннями. Під поточним державним боргом розуміють витрати по виплаті доходів кредиторам за всіма борговими зобов’язаннями держави і з погашення зобов’язань, термін оплати яких наступив.

З яких частин складається державний борг?

Державний борг складається з:

заборгованості з випущених і непогашених внутрішніх державних позик – внутрішній державний борг;

фінансових зобов’язань країни по відношенню до іноземних

кредиторів на певну дату – зовнішній державний борг.

В свою чергу, загальний обсяг внутрішнього боргу держави може бути поділений на дві частини: монетизований борг, який складається з боргів, опосередкованих кредитними стосунками держави з кредиторами (випущені і непогашені боргові зобов’язання держави, включаючи видані гарантії за кредитами); немонетизований борг, який складається: з невиконаних державою фінансових зобов’язань, передбачених чинним законодавством (заборгованість по виплаті пенсій, стипендій, допомоги, заробітній платі та інших видах соціальних виплат) та із заборгованості по господарських стосунках з реальним сектором економіки (заборгованість по державних замовленнях, наданню послуг державними установами та інші).

Також існує державний прямий борг та державний гарантований борг. Прямий державний борг – це та сума боргу, за яким позичальником є держава і відповідальність за його обслуговування несе виключно держава наявними активами. Державний гарантований борг – це та сума боргу, за якою прямим позичальником є будь-який суб’єкт за виключенням держави, а держава в свою чергу надає гарантії повернення суми позички, тобто в разі неповернення боргу позичальником держава зобов’язана його погасити. Такий борг в Україні сформувався в період постійного економічного спаду та надвисоких темпів інфляції (див. рис. 11.2).

Яким чином регулюється загальна та гранична величина державного боргу України?

Величина державного боргу в Україні регулюється законодавчо. Граничний обсяг внутрішнього та зовнішнього державного боргу

визначається статтею 18 Бюджетного кодексу України.

- 293 -

Граничний обсяг внутрішнього та зовнішнього державного боргу, граничний обсяг надання гарантій установлюється на кожний бюджетний період відповідно до Закону про Державний бюджет України на поточний рік. Величина ж основної суми державного боргу не повинна перевищувати 60% фактичного річного обсягу валового внутрішнього продукту України.

На початок 2007 року співвідношення державного боргу до ВВП становило 15,3%. Це свідчить про економічно безпечний розмір державного боргу, який послідовно скорочується у співвідношенні до розвитку економіки і відповідає критеріям, визначеним Бюджетним кодексом України. У 1999 році величина зовнішнього боргу України перевищувала встановлену межу та становила 61%.

У більшості країн світу величина державного боргу різна (див. рис. 11.5) та регулюється законодавчо. Граничні розміри державного боргу України, його структуру, джерела і строки погашення встановлює Верховна Рада України одночасно із затвердженням Державного бюджету України на наступний рік

(Стаття 15. Установити на 31 грудня 2007 року граничний розмір державного внутрішнього боргу України в сумі 20 274 714,9 тис. гривень та в сумі 1 033 911,9 тис. доларів США, граничний розмір державного зовнішнього боргу України в сумі, еквівалентній 9 890 764,5 тис. доларів США).

Державний внутрішній борг гарантується всім майном, що перебуває у загальнодержавній власності.

Яка різниця між управлінням та обслуговуванням державного боргу?

Управління державним боргом – це комплекс заходів та процедур, які охоплюють увесь борговий процес починаючи від залучення позики і закінчуючи її повним погашенням.

В свою чергу, обслуговування державного боргу – це комплекс заходів держави з погашення позик, виплати відсотків за ними, уточнення і змін умов погашення випущених позик36 (див. табл. 11.5).

Тобто процес управління боргом є ширшим поняттям та включає в себе процес його обслуговування.

Які етапи управління держаного боргу можна виділити?

Управління державним боргом представляє собою безперервний процес, який включає в себе 3 етапи. На 1-му етапі визначаються граничні норми державних позик та гарантій на наступний бюджетний рік, вибираються інструменти залучення позикових ресурсів, визначається підвищення

36 Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Державні фінанси: Навчальний посібник. / За заг. ред. Базилевича В.Д. – К.:

Атіка, 2002. – 226 с.

- 294 -

ефективності їх використання. На 2-му етапі залучаються ресурси на зовнішніх та внутрішніх фінансових ринках шляхом випуску та розміщення державних цінних паперів, отримання кредитів чи надання державних гарантій, потім ці кошти направляються на фінансування поточних бюджетних витрат чи інвестиційних проектів. На 3-му етапі відбувається пошук джерела фінансових ресурсів необхідних для погашення та обслуговування державного боргу, своєчасне виконання боргових зобов’язань.

Яким чином проводиться погашення державних позик?

Погашення позик здійснюється за рахунок бюджетних коштів. В окремих випадках держава вдається до рефінансування державного боргу, тобто погашення заборгованості шляхом випуску нових позик.

Виплата відсотків, виграшів, коштів з погашення позик становить основну частку витрат на обслуговування державного боргу. До інших належать витрати з виготовлення, пересилання і реалізації цінних паперів держави, проведення тиражів виграшів, тиражів погашення і деякі інші витрати.

Обслуговування державного внутрішнього боргу України здійснює Міністерство фінансів України через банківську систему України шляхом проведення операцій з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, інших цінних паперів, їхнього погашення і виплати доходу за ними у вигляді відсотків та у іншій формі.

Для фінансування витрат з розміщення, рефінансування, виплати доходу та погашення боргових зобов’язань України у складі Державного бюджету України створюється фонд обслуговування державного внутрішнього боргу України. До нього зараховують кошти у розмірі 50%, одержані від приватизації майна державних підприємств.

Джерелами погашення зовнішнього боргу є (див. табл. 11.1):

доходи бюджету;

золотовалютні резерви;

кошти, отримані від приватизації державного майна;

нові запозичення.

Що розуміють під реструктуризацією боргу?

Реструктуризація боргу – угода про прийняття нового плану погашення боргу. Реструктуризація боргу може проводитись різними способами:

1.Пролонгація боргу.

2.Прийняття нової угоди, що передбачає зміну умов погашення

боргу.

3.Введення тимчасового мораторію на виплату процентів або частини основного боргу.

-295 -

4.Проведення конверсії боргу.

Використовують також такі методи: рефінансування, конверсія, консолідація та уніфікація позик.

Які існують методи управління державним боргом?

Існує цілий комплекс методів управління державним боргом. Рефінансування – погашення частини державного боргу за рахунок

нових позик.

Конверсія – це обмін поточних державних позик на нові зобов’язання. Вона проводиться з причин зміни ситуації на фінансовому ринку чи погіршення фінансового стану держави, коли вона не в змозі передбачувати дохід. При цьому проводиться зміна первісних умов позики: строків погашення, ставок процентів, способів виплати доходів тощо.

Консолідація – це збільшення строків погашення випущеної позики (наприклад, переведення короткострокових зобов’язань в довгострокові). Може проводитись одночасно з конверсією.

Уніфікація позик – це об’єднання кількох позик в одну, коли облігації раніше випущених кількох позик обмінюються на облігації нової позики.

Анулювання боргів (дефолт) – держава повністю відмовляється від зобов’язань по боргах, що може бути зумовлено її фінансовою неспроможністю (банкрутством або політичними мотивами).

Рекомендована література

Основна

2, 93, 108, 124, 238

навчальна:

 

Основна

87, 176

наукова *:

 

Додаткова:

Додаткові джерела інформації вибирайте із загального списку

 

використаної та рекомендованої літератури, а також

 

здійснюйте власний пошук.

* для написання наукових, курсових, дипломних, магістерських робіт.

- 296 -

КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ ДЕРЖАВНИХ ПОЗИК

Забезпечені

 

За правовим

випуском цінних

 

паперів;

 

оформленням

надаються на

 

 

підставі угод.

 

 

 

 

 

 

 

 

Закладні;

 

За ознакою

беззакладні.

 

забезпеченості

 

 

 

 

 

 

Довгострокові;

 

За строком

середньострокові;

 

залучення

короткострокові.

 

коштів

 

 

 

 

 

 

З фіксованим

 

За методом

доходом;

 

з плаваючим

 

визначення

доходом.

 

доходу

 

 

 

 

 

За суб’єктами позичкових

відносин

За місцем розміщення

За формою виплати доходів

Розміщуються

центральними

органами управління;

розміщуються

місцевими

органами

управління.

Внутрішні;

зовнішні.

Процентні;

дисконтні;

виграшні.

За

Цільові;

напрямками

нецільові.

використання

 

 

 

Рис. 11.1. Класифікація державних позик

- 297 -

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ

Таблиця 11.1 Показники фінансування Державного бюджету України за 2004-2006 роки

(млн грн)

Джерело: Бюджетний моніторинг: Аналіз виконання бюджету за 2006 рік / Проект

«Реформа місцевих бюджетів в Україні», RTI International. – К., 2006. – 148 с.

- 298 -

Таблиця 11.2 Структура торгів цінними паперами на ПФТС та місце в них державних і

муніципальних цінних паперів

(в 4 кварталі 2006 р. і 1 кварталі 2007 р).

 

Обсяг

Питома

Обсяг

Питома

 

Вид цінних паперів

торгів за 4

вага в

торгів за 1

вага в

Зміна за

квартал

загальному

квартал

загальному

(торгів)

період,%

2006 р.,

обсязі

2007 р.,

обсязі

 

 

 

тис. грн

торгів,%

тис. грн

торгів,%

 

Ринок державних

 

 

 

 

 

цінних паперів

361 464,3

7,98

241 747,6

5,81

-33,12

ОВДП

361 464,3

100

241 747,6

100

-33,12

Ринок муніципальних

 

 

 

 

 

цінних паперів

276 866,7

6,11

274 619,8

6,60

-0,81

Муніципальні облігації

276 866,7

100

274 619,8

100

-0,81

Ринок корпоративних

 

 

 

 

 

облігацій

2 770 731,2

61,16

2 318 440,4

55,69

-16,32

Корпоративні облігації

2 770 731,2

100

2 318 440,4

100

-16,32

Ринок акцій

1 091 791,4

24,10

1 309 166,3

31,45

19,91

Голубі фішки

468 856,3

42,94

717 092,9

54,77

52,95

Акції 2-го і 3-го рівнів

622 935,1

57,06

592 073,4

45,23

-4,95

Ринок цінних паперів

 

 

 

 

 

пайових ІСІ

29 472,3

0,65

18 826,0

0,45

-36,12

Інвестиційні

 

 

 

 

 

сертифікати

29 472,3

100

18 826,0

100

-36,12

Похідні цінні папери

-

-

-

-

 

Опціони

-

-

-

-

 

Разом

4 530 325,9

100,00

4 162 800,0

100,00

-8,11

Джерело: Оптимистическое начало: аналитический обзор торгов на ПФТС в первом квартале 2007 года / Офіційний сайт інтернет-представництва ЗАТ «КУА «Інеко-Інвест».

– [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ineko-invest.com.

- 299 -

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 11.3

Динаміка та структура сукупного зовнішнього боргу України

 

 

 

 

 

 

 

млн дол. США

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

 

 

Станом на:

 

 

 

 

01.01.2004

01.01.2005

01.01.2006

01.01.2007

 

Сектор державного управління

8 929

 

11 204

 

12 214

 

12 894

 

Довгострокові

8 929

11 204

12 214

12 894

 

Боргові цінні папери

3 280

4 548

5 604

6 356

 

Кредити

5 647

6 656

6 610

6 538

 

Інші боргові зобов’язання

2

0

0

0

 

Органи грошово-кредитного регулювання

1 919

 

1 690

 

1 254

 

880

 

Короткострокові

0

5

0

0

 

Кредити

0

5

0

0

 

Довгострокові

1 919

1 685

1 254

880

 

Боргові цінні папери

10

0

0

0

 

Кредити

1 909

1 685

1 254

880

 

Банки

1 746

2 662

6 112

13 870

 

Короткострокові

1 087

1 652

3 084

6 464

 

Інструменти грошового ринку

11

11

24

97

 

Кредити

720

858

1 861

5 381

 

Валюта та депозити

356

783

1 199

986

 

Довгострокові

659

1 010

3 028

7 406

 

Боргові цінні папери

103

356

1 232

3 086

 

Кредити

375

566

1 230

3 515

 

Валюта та депозити

181

88

566

805

 

Інші сектори

10 803

14 532

19 205

24 699

 

Короткострокові

7 928

8 783

7 860

8 747

 

Кредити

363

471

634

736

 

Торгові кредити

5 290

7 565

5 976

7 277

 

Інші боргові зобов’язання

2 275

747

1 250

734

 

Довгострокові

2 875

5 749

11 345

15 952

 

Боргові цінні папери

197

882

1 275

1 851

 

Кредити

2 678

4 867

7 784

11 710

 

Торгові кредити

0

0

2 286

2 391

 

Прямі інвестиції: міжфірмовий борг

414

559

834

1 943

 

Валовий зовнішній борг

23 811

 

30 647

 

39 619

 

54 286

 

 

 

 

 

 

- 300 -

Соседние файлы в предмете Финансы