Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нирс.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
39.03 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра ПЕ та ОНС

Наукова робота

На тему: «Розробка заходів що до зменшення впливу мартенівського виробництва на навколишнє середовище»

Виконав:

Ст..гр. ЕП – 10 С

Ориненко М.М.

Перевірив:

Доц. Чудаєва Г.В.

Донецьк, 2010

1 Поетапний розвиток сталеплавильного виробництва

I етап:

Передбачається установка агрегату «піч-ківш» з трансформатором потужністю 18 МВА. Вся виплавляється в мартенівських печах № 2, 3, 5, 7, 8 (№ 6-в резерві) сталь проходить позапічної обробки й підігрівається до потрібної температури перед розливанням. Продуктивність цеху складе 990 тис. т сталі на рік, з них на існуючій реконструйованої УНРС розливається 600 тис. т слябів на рік і 390 тис. т сталі на злитки.

До складу проектованого комплексу входять:

- Центральний вузол з установкою «піч-ківш», з системою подачі сипучих матеріалів і феросплавів;

- Ділянка підготовки сипучих матеріалів;

- Газоочистка комплексу (викиди від «печі-ковша», системи подачі сипучих матеріалів і феросплавів), її димососи і димова труба розташовані за межами цеху, в районі демонтованої димової труби мартенівської печі № 4;

- Дві горизонтальні і п'ять вертикальних установок для сушіння й розігріву стальковшей ємністю 150 т.

Установка «піч-ківш» є агрегатом позапічної обробки сталі в ковші і забезпечує виконання наступних технологічних операцій:

- Електродугової підігрів металу;

- Продування металу аргоном для його перемішування й усереднення по хімскладу і температурі;

- Рафінування, модифікування і десульфурації сталі.

Установка агрегату «піч-ківш» дозволить:

- Забезпечити необхідну оптимальну температуру в ковші;

- Скоротити тривалість плавки в мартенівських печах за рахунок зниження перегріву металу перед випуском на 50 хвилин, що дозволяє знизити викиди в атмосферу на 7-10%;

- Знизити собівартість сталі за рахунок скорочення витрат енергоємності і матеріалів при виплавці сталі;

- Підвищити якість сталі, що виплавляється, що забезпечить виробництво готової продукції високої якості відповідно до світових стандартів та розширить сортамент випускної сталі.

Передбачені цим ТЕО зміни у технологічному процесі виробництва сталі в мартенівському цеху ДМЗ, у зв'язку з установкою «печі-ковша», полягають в наступному:

Рідка сталь після закінчення плавки, яка скорочується по тривалості на 50 хв., у зв'язку з відсутністю необхідності її перегріву за новою технологією, випускається в сталерозливних ковшах ємністю 175 т. Середня вага плавки складає 153 т. Від мартенівської печі ківш передається на установку «піч-ківш», де сталь піддається позапічної обробки з метою отримання сталі високої якості.

Технологічний процес позапічної обробки металу на установці «піч-ківш» характеризується електродуговим підігрівом металу в ковші з одночасним його перемішуванням аргоном і подачею в ківш легуючих та шлакоутворюючих матеріалів. При цьому ківш накритий водоохолоджуваному кришкою з системою відводу димових газів. Процес обробки металу супроводжується утворенням димових газів, які вловлюються і очищаються від пилу в рукавні фільтри газоочистки. При подачі легуючих та шлакоутворюючих матеріалів у «піч-ківш» у процесі їх транспортування в місцях перевантажень відбувається виділення пилу, яка також вловлюється аспіраційною системою і передається на газоочистки «піч-ківш».

Щоб знизити підсмоктування повітря в міжелектродному простір, навколо електродів на витяжному парасолі встановлено три керамічні кільця. Крім того, за допомогою спеціального клапана забезпечується підтримання під кришкою «печі-ковша» нульового тиску газів, що запобігає як вибивання газів з робочого простору, так і підсмоктування зовнішнього повітря в нього.

Відсутність підсосу повітря в поєднанні з продувкою рідкої сталі інертним газом (аргоном) зменшує утворення з повітря в високотемпературної зоні «печі-ковша» таких шкідливих домішок, як оксиди азоту, оксид вуглецю та інші.

Після завершення обробки металу на установці «піч-ківш», сталерозливний ківш з металом передається на розливку у виливниці або на існуючу УНРС.

Установка «піч-ківш» працює періодично в режимі: тривалість обробки ковша з металом 35-50 хв., загальна кількість плавок на добу 15-17.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]