Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогресс.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
214.64 Кб
Скачать
  1. Етап підняття культури - органічна еволюція.

  2. Етап занепаду культури - цивілізація - механічний тип еволюції; для нього, зокрема, характерно:

^ окостеніння творчих початків;

^ омасовлення життя (символ омасовлення - міста);

^ глобалізація (принцип простору перемагає принцип часу,

звідси неминучі світові війни); •/ бездуховність життя (перехід від творчості до спорту, від

літератури - до вар'єте, від героїв - до інженерів, замінапоезії механікою).

Шпенглер ще в 1914 році пророчив другу світову війну і практично всі глобальні проблеми нашої епохи.

Концепція локальних цивілізацій А. Тойнбі

Арнольд Тойнбі (1889-1975) - англійський філософ, істо­рик вважав, що всесвітню історію людині не дано зрозуміти; це - область божественного бачення. Логіку розвитку можна осягнути тільки стосовно окремих цивілізацій. Одиниця ви­вчення історії - окремо взяте суспільство. Суспільства ділять­ся на два типи:

перший тип - "примітивні"; ^ другий тип - "цивілізаційні".

Розвиток суспільства здійснюється через "мімесис" -на­слідування. Перший тип - це суспільства, які дозволяють старим, минулому, опиратися на традиції і авторитет предків. Другий тип наслідує своїм героям, лідерам, творчим особисто­стям. Герої створюють динаміку розвитку, вони здатні конце­нтрувати енергію і відповідати на "виклик" історії. Тойнбі вважає, що людина досягає цивілізації не внаслідок біологіч­ного дарування (спадковості) або сприятливих умов географі­чного оточення, а у відповідь на виклик в ситуації особливих труднощів, що надихає його на безпрецедентне дотепер зусил­ля. Таким чином, внутрішній механізм історії, по Тойнбі, мо­жна представити: виклик —> відповідь. "Виклики", на його ду­мку, діляться на три види:

  1. Несприятливі погодні умови (наприклад, болота в дельті Ніла - виклик для древніх єгиптян, ліси і морози - для росіян).

  2. Напад іноземців.

  3. Гниття попередніх цивілізацій (наприклад, падіння елліно-римської цивілізації викликало до життя злет Візантійської і Європейської культур).

Таким чином, навіть коротке перерахування концепцій прогресу дає уявлення про їх розмаїтість і різну методологічну спрямованість.