Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екз пит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Дайте визначення поняттям «фактори виробництва» та «альтернативні витрати». Поясніть сутність моделі „Границя виробничих можливостей”.

Фа́ктори виробни́цтва (англ. factors of production) — ресурси, задіяні у виробництві товарів або послуг. Класичними факторами виробництва є фактор труд (всі розумові та фізичні здібності людей задіяні у виробництві), фактор земля (у широкому розуміння природні багатства, в галузевому предмет та засіб праці, в економічному об’єкт власності), фактор капітал (вже існуючі / вироблені засоби виробництва, а також фінансовий капітал). Четвертим фактором вважається підприємливість, яка об'єднує попередні три фактори.

Підприємницькі здібності - особливий вид людського капіталу, який передбачає використання ініціативи, винахідливості та ризику в організації виробництва та являє собою діяльність по координації та комбінуванні всіх інших факторів виробництва з метою створення благ та послуг. І хоча носієм підприємницьких здібностей також виступає людина, їх не можна прирівняти до праці. Далеко не кожен з нас має дар підприємця. тому підприємництво вважають особливим людським ресурсом, що об'єднує всі інші ресурси в єдиний процес виробництва товарів або послуг.

Виробництво в економічному розумінні — це спосіб поєднання виробничих ресурсів: землі, праці, капіталу, будівель, устаткування, обладнання — та їх узгодженого, цілеспрямованого використання, а також поєднання різних сфер, галузей, видів виробництва, що ґрунтується на суспільному поділі праці.

Альтернативні витрати (не явні) це те, чим необхідно пожертвувати для виробництва більшої кількості іншого товару або послуги; це вигода, втрачена внаслідок невикористання економічного ресурсу в найдохіднішій зі всіх можливих сфер і галузей господарювання. Альтернативні витрати - визначають цінність найкращого варіанту, від якого відмовилися в процесі економічного вибору. Вони характеризуються цінністю втрачених можливостей: витрати на виробництво будь-якого блага, що виражені через інше, яким жертвують.

Модель „Границя виробничих можливостей” графічно ілюструє можливості одночасного виробництва двох продуктів з урахуванням обмеженості ресурсів, що витрачаються на виробництво цих продуктів. Крива виробничих можливостей будується в системі координат, кожна з яких відображає обсяг виробництва одного з продуктів. Проблему економічного вибору відображає межа виробничих можливостей. Важливі припущення: · наявні фактори виробництва постійні як кількісно, так і якісно, · технологія виробництва не змінюється (const). Збільшення виробництва товару X неодмінно вимагає зменшення виробництва товару Y: мають місце альтернативні витрати.

Р ис. 1. - Крива виробничих можливостей.

Кожна точка на кривій виробничих можливостей (А, В, С, D) характеризує максимальний обсяг виробництва двох товарів одночасно, що свідчить про ефективність використання наявних ресурсів.

Ефективність характеризує зв'язок між обсягом вироблених економічних благ і кількістю ресурсів, що застосовуються в процесі виробництва. Більша кількість благ, отримана від даного обсягу затрат означає підвищення ефективності. Менший обсяг благ від даної кількості затрат — зниження ефективності.

Крива має вигнуту форму: кожна додаткова кількість товару Х потребує все більшого скорочення виробництва товару Y. Точка F знаходиться нижче кривої ABCD: вона являє собою неефективне використання ресурсів. Точка М знаходиться поза межами ресурсних можливостей: ілюструє обмеженість ресурсів графічно.

Межа виробничих можливостей ілюструє такі фундаментальні положення: 1. рідкісність ресурсів означає, що всі комбінації випуску товарів, розміщених ззовні кривої виробничих можливостей, нездійсненні; 2. необхідність вибору з-поміж досяжних комбінацій товарів; 3. існування витрат втрачених можливостей — на це вказує спадний характер кривої виробничих можливостей.