Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статут ГНВК ЗШ№4 ліцей Еліт.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать
  1. Організація навчально-виховного процесу

    1. Навчально-виховний комплекс планує свою роботу самостійно. У плані відображаються найголовніші питання роботи ліцею, визначаються перспективи її розвитку. План затверджується радою навчально-виховного комплексу.

    2. Основним документом, що регулює навчально-виховний процес, є робочий навчальний план, який складається на основі розроблених Міністерством освіти, науки, молоді та спорту України типових навчальних планів із конкретизацією шкільного компонента освіти та профілю навчання. Робочий навчальний план ліцею узгоджується радою навчально-виховного комплексу і затверджується управлінням освіти міської ради.

Навчальний план доповнюється додатками: розкладом уроків, режимом роботи навчально-виховного комплексу, узгоджується педрадою та затверджується міським управлінням освіти.

    1. Відповідно до навчального плану навчально-виховного комплексу педагогічні працівники самостійно добирають програми, підручники, навчальні посібники, яким надано гриф Міністерства освіти, а також науково-методичну літературу, дидактичні матеріали, педагогічні технології, що мають забезпечувати отримання освіти на рівні державних стандартів, виконання інших статутних завдань.

    2. У навчально-виховному комплексі варіантність загальної середньої освіти забезпечується наявністю в її змісті таких компонентів: державний – визначається Міністерством освіти, науки, молоді та спорту України; шкільний - визначається навчально-виховним закладом із урахуванням інтересів і бажань учнів, їхніх батьків, культурно-етнічних особливостей регіону.

    3. Навчально-виховний комплекс здійснює навчально-виховний процес за встановленим режимом. При необхідності надається право і створюються умови для індивідуального навчання відповідно до Положення про індивідуальне навчання.

    4. Зарахування до навчально-виховного комплексу проводиться за наказом директора, що видається на підставі особистої заяви батьків або осіб, які їх замінюють.

Прийом учнів до всіх класів навчально-виховного комплексу здійснюється відповідно до наказу МОН України й Положення про загальноосвітній навчальний заклад. У разі потреби учень може перейти протягом будь-якого року навчання в іншу школу за наявністю в ній вільних місць.

    1. У школі першого-другого ступенів при наявності достатньої матеріально-технічної бази, педагогічних кадрів, обслуговуючого персоналу можуть створюватися групи подовженого дня.

    2. Структура навчального року, тривалість навчального тижня та режим роботи встановлюються навчально-виховним комплексом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом. Навчальні заняття у навчально-виховному комплексі розпочинаються першого вересня і закінчуються не пізніше першого липня наступного року.

    3. Протягом навчального року для учнів запроваджуються канікули відповідно до діючого Положення про загальноосвітній навчальний заклад.

    4. Тривалість уроку у навчально-виховному комплексі становить:

у перших класах – 35 хвилин;

у других–четвертих – 40 хвилин;

у п’ятих-одинадцятих – 45 хвилин.

Тривалість перерв між уроками не може бути менше 10 хвилин.

    1. Розклад уроків складається відповідно до робочого навчального плану з дотриманням педагогічних та санітарно-гігієнічних вимог.

    2. Щоденна кількість і послідовність навчальних занять визначається розкладом уроків. Він же фіксує і тижневий режим роботи навчально-виховного комплексу.

    3. У навчально-виховному комплексі проводяться індивідуальні, групові, факультативні та інші позакласні й позашкільні заходи, спрямовані на розвиток творчих здібностей і обдарувань школярів, що передбачено окремим розкладом.

    4. Домашні завдання задаються з урахуванням індивідуальних особливостей учнів і педагогічних вимог. Їх доцільність, характер, зміст і обсяг визначаються вчителем. У першому класі домашні завдання учням не даються.

    5. У навчально-виховному комплексі здійснюється тематичний облік знань, умінь і навичок учнів відповідно до наказу МОН України „Про запровадження 12-бальної шкали оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти ”. У першому класі дається словесна характеристика знань, умінь, навичок учнів.

    6. Результати семестрового, річного, підсумкового оцінювання доводяться до відома учнів класним керівником, педагогом-вихователем класу через табель успішності та щоденник.

    7. Навчання у випускних 9-х і 11-х класах навчально-виховного комплексу завершується державною підсумковою атестацією, яка проводиться відповідно до Положення МОН України „Про державну підсумкову атестацію” та Інструкції „Про переведення та випуск учнів навчальних закладів середньої освіти всіх типів та форм власності”.

    8. Учні 1-4-х, 5-8-х, 10-х класів переводяться до наступних класів із урахуванням навчальних екскурсій та навчальної практики на підставі Інструкцій та Положень Міністерства освіти,науки, молоді та спорту України.

    9. Звільнення учнів від випускних екзаменів проводиться в порядку, встановленому Міністерством освіти , науки, молоді та спорту України.

    10. Учні багатопрофільного ліцею, які за підсумками навчального року мають оцінки низького рівня, наказом директора ліцею відраховуються з ліцею і при сприянні управління освіти міської ради переводяться до відповідного класу загальноосвітньої школи.

У разі незгоди з відрахуванням із ліцею батьки або особи, які їх замінюють, мають право в місячний термін оскаржити дії директора до органів громадського самоврядування.

    1. Учням, які закінчили певний ступінь навчально-виховного комплексу, видається відповідний документ про освіту:

по закінченні ІІ ступеня навчання – свідоцтво про базову загальну середню освіту;

по закінченні навчально-виховного комплексу – атестат про повну загальну середню освіту.

    1. Учні, які закінчили 7 класів із рівнем знань не нижче середнього, мають право взяти участь у конкурсних випробуваннях на зарахування до багатопрофільного ліцею, для чого подають до приймальної комісії навчально-виховного комплексу власну заяву, підтверджену підписом батьків або осіб, які їх замінюють.

Учні, які не пройшли конкурсних випробувань на зарахування до ліцею або не прийняли в них участь, переходять до загальноосвітньої школи за власним вибором.

    1. Учням надається учнівська відпустка при підготовці до участі у Всеукраїнських учнівських олімпіадах ІІІ і ІV рівнів. За відмінні успіхи в навчанні учні ліцею можуть нагороджуватися відповідно до Положення про загальноосвітній навчальний заклад і в порядку, визначеному Міністерством освіти, науки, молоді та спорту України.