Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття №3.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.69 Кб
Скачать

1.Геополітичні вектори діяльності козацької старшини

Геополітичні вектори діяльності козацької старшини. Руїна (1660-1676 рр.) Відхід Правобережної України до Польщі. Спроби гетьманів Ю.Хмельницького і П.Тетері поширити свою владу на Лівобережну Україну в 1660-1663 рр. Міжстаршинська боротьба за владу і обрання гетьманом Лівобережної України І.Брюховецького (1663-1668 рр.). Московські статті 1665 р. і дальше обмеження прав України. Гетьманування П.Тетері на Правобережжі (1663-1665 рр.). Повстання на Правобережжі у 1664-1665 рр. Боротьба гетьмана Петра Дорошенка за відновлення незалежної Української держави (1665-1676): Остаточний відхід Росії від зобов‘язань 1654 р. І укладення Андрусівського перемир‘я з Польщею 1667 р. Повстання 1667 р. На Лівобережжі та повалення проросійського уряду І.Брюховецького. Об‘єднання двох частин України під булавою П. Дорошенка. Угода П. Дорошенка з Туреччиною 1669 р. Гетьманування Д.Многогрішного (1667-1672). Глухівські статті 1669 р. І поступки царського уряду Україні. Намагання відновити колишні права України. Загострення відносин з Росією. Арешт і заслання. Обрання гетьманом І.Самойловича (1672-1687). Походи російсько-українських військ на Правобережну Україну в 1674-1676 рр. Падіння уряду П.Дорошенка.

3. Відсіч турецько-татарській агресії

З кінця XVI ст. над Україною нависає нова загроза — турецько-татарська агресія. Свого часу активну боротьбу з татарами проводив Вітовт. Однак після його смерті ця діяльність Литовської держави занепала, а татарська загроза зростала, все більше загрожуючи як Московській, так і Литовській та Польській державам.

У середині XV ст. від Золотої Орди відокремилася Кримська Орда, на чолі якої стояла династія Гіреїв. Кримський півострів під назвою «Таврія» відомий в історії за багато віків до нашої ери. Назва «Крим» утвердилася татарами з XIII ст., коли вони назвали Кримом місто Солхат (тепер Старий Крим). Протягом XIV-XV ст. ця назва поширилася і закріпилася за всім півостровом.

До 1475 р. кримчаки знаходилися у васальній залежності від Литви, боронили її українські землі від східних татар. Політика Кримського ханства змінилася після того, як у 1475 р. Туреччина підкорила татарські міста Кафу, Перекоп, Очаків та ін. Таким чином, Турецька військово-феодальна держава, що захопила Візантію (Константинополь був завойований у 1453 p.), встановила своє панування над узбережжям Чорного та Азовського морів. Вона також захопила слов´янські країни Балканського півострова. Молдавія, до якої входила українська Буковина, також визнала васальну залежність від Туреччини. Все це мало фатальні наслідки для українського народу.

Литовський уряд у цій ситуації діяв нерішуче і захистити та утримати союз з Кримом не зумів. У 1482 р. союзник Москви Менглі-Прей, за її згоди, здійснив великий похід в Україну. Татари захопили Київ і влаштували в ньому страшний погром, якого не знали з часів Батия. Київщину спустошили, населення частково знищили, частково вивели у кримський полон. Але цей погром був лише початком майже щорічних нападів, які спустошували Україну аж до Поліських боліт і Десни. Вся Україна до лінії річок Росі і Десни перетворилася на пустелю. Здобутки цивілізації протягом останніх двох століть були знищені.

Основними принципами зовнішньої політики турецьких і кримських феодалів були загарбання і пограбування чужих територій, некероване збирання данини, знищення та захоплення великої кількості людей у полон і продаж їх у рабство. За підрахунками істориків, у XVI ст. убито і захоплено у полон 2-2,5 млн. чоловік. Це, по суті, продовження попередніх кочових нападів з Азії. У XV-XVI ст., як і під час монгольської навали, небезпека знову загрожувала цивілізації Європи. І знову удар приймає на себе Україна.

Литовський і польський уряд не дбали про Україну і переклали весь тягар її оборони від татар на населення. Вперше розбив їх у 1497 р. князь Костянтин Острозький. Досить успішно організував розгром татарських загарбників Михайло Глинський, знищивши їхнє військо у 1505 р. в битві під Клецьком. Однак спустошена Україна не мала достатньо сил для розгрому татар, а Литовський уряд шукав опору в боротьбі з татарською загрозою у зміцненні унії з Польщею.