Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орган зац я обл ку витрат на виробництво в умов....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

2. Систематичний перегляд діючих норм у зв’язку із удосконаленням техніки та технології, організації виробництва.

- Норми повинні стимулювати і відображати ті види продукції та виконувані роботи, що мають найбільшу питому вагу у виробництві на даному підприємстві.

- Динамічні нормативи – складові калькуляції нормативної собівартості складаються один раз і не змінюються протягом періоду, до якого відносяться. Проте при зміні умов, для яких вони були створені, змінюються і нормативи, що втратили свою актуальність. Цей принцип притаманний лише нормативному методу, виконує роль відображувача і дійового стимулятора суспільного виробництва.

- На основі трудових нормативів обраховується забезпеченість трудовими ресурсами виконання у відповідний строк відповідного виду робіт.

- На основі матеріальних витрат проводиться розрахунок потреб в них для виконання робіт в найбільш напружений період року (сівба, догляд за посівами, збирання врожаю). Це зближує нормативний метод з американською системою “стандарт - кост”.

3. Систематичне і своєчасне виявлення відхилень від норм у місцях їх виникнення, причин і винуватців.

- Виявлення відхилень від норм надає інформацію про причини порушень встановлені на даний період технології вирощування окремих культур, про зміни витрат, що пов’язані з допущеними відхиленнями.

- Облік відхилень від норм забезпечує інформацію для вивчення досвіду, оцінки результатів роботи окремих бригад, ферм, допоміжних і обслуговуючих виробництв для визначення розміру матеріального стимулювання працюючих.

- Облік відхилень сприяє дотриманню технологій виробництва, економному витраченню матеріальних, трудових і грошових ресурсів господарства, підвищенню дисципліни праці на виробництві.

- Для управління відхиленнями розробляються стандартні рішення, що дозволяють відокремити відхилення, які можна усунути без втручання керівництва від відхилень, для усунення яких потрібно приймати спеціальне управлінське рішення.

- Раціонально організований бухгалтерський облік відхилень фактичних витрат від встановлених норм – це засіб боротьби за покращення якісних показників роботи сільгосппідприємств. Він здійснює дієвий попередній контроль за витратами.

4. Розчленоване відображення в обліку всіх витрат за діючими нормами і відхиленнями від цих норм.

При цьому важливо, щоб розчленоване відображення охоплювало не лише первинну документацію, а було доведено до реєстрів бухобліку, щоб забезпечити повну характеристику відповідного обліку витрат.

Інформація в розчленованому вигляді націлена на управління саме тих відхилень, які вимагають оперативного втручання.

Впровадження нормативного методу в сільському господарстві вимагає його подальшого дослідження і вдосконалення розроблених основ його організації і ведення.

4. Концепція переходу до нормативного методу обліку витрат

Підприємства, які мають досвід ведення обліку та контролю в умовах нормативно-чекової системи, мають ґрунтовну базу для переходу до нормативного методу планування, обліку та контро­лю.

Для чекової форми оперативного контролю за виробничими витратами існує три її варіанти в Україні:

1) перший варіант - найбільш недосконалий, бо ліміт витрат у чековій книжці окремого підрозділу встановлюється раз на рік (без перегляду протягом року);

2) другий варіант — передбачає, що чек виписують на основі первинних документів або без їх оформлення;

3) третій варіант — наближений до нормативного методу. За цього варіанту чекової форми контролю суми витрат, яку потрібно контролювати за кожною статтею називають місячним лімітом витрат або лімітом витрат на період робіт. Замість нормативної калькуляції виписують частину або всю суму ліміту. У випадку понадлімітного відпускання цінностей на потреби виробництва за чекової форми контролю виписують додатковий чек з червоною смугою (сигнальний документ).

Щоб перейти від нормативно-чекової системи до нормативного методу планування, обліку та контролю за витратами, необхідно замінити ліміти витрат на нормативні калькуляції, а чеки — на сигнальні документи (первинні документи з червоною смугою).

Чекова форма оперативного контролю за затратами і нормативно-чекова система планування, обліку та контролю за затратами були поширені у 80 -х роках двадцятого століття. Однак і нині (з певним вдосконаленням) їх можна було б використовувати підприємствам.

Щодо нормативного методу планування, обліку і контролю, то в умовах комп'ютерної системи обліку, коли досить легко і швидко можна робити будь-які розрахунки із врахуванням змін норм та нормативів, цей метод нескладно запровадити у підприємстві й забезпечити йому ефективне застосування на практиці. Правда, не варто й занадто переоцінювати можливості нормативного методу, адже зарубіжний досвід ведення сучасного обліку багатий й на інші оригінальніші методи обліку та контролю.