Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держбуд.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
52.78 Кб
Скачать

3. Одна з Доповідей Омбудсмана єс

«Моє завдання допомогти адміністрації стати інформаційно відкритою для громадян»

Омбудсман ЄС Нікіфорос Діамандоурос

Нікіфорос Діамандоурос дав свою оцінку діям чиновників.

Відповідно до Договорів, статусу та загальних умов, на яких засновано виконання Омбудсменом його обов'язків, були зі схвалення Ради ЄС і з урахуванням думки Європейської Комісії встановлені Європейським Парламентом - рішенням від 9 березня 1994 року. Омбудсман Європейського Союзу Нікіфорос Діамандоурос 16 травня 2011 провів прес-конференцію в Брюсселі, де представив свій щорічний доповідь про дотримання прав людини в структурах ЄС в 2010 році.

Скарги до Омбудсмана надійшли з усіх країн-членів європейської спільноти: громадян, компаній, асоціацій, неурядових організацій, регіональних відділень та інших. Омбудсман нагадав, що в його компетенцію входить розгляд скарг на несумлінне адміністрування європейськими інститутами, органами, офісами і установами, що входять в Європейську Комісію, Парламент та Рада ЄС. Після вступу в силу Лісабонського договору мандат омбудсмана поширюється також на дії Європейської Ради.

У своєму короткому передмові омбудсман нагадав, що несумлінне адміністрування охоплює всі види поганого або неналежного адміністративного поведінки: від несвоєчасної оплати проектів ЄС і необгрунтованої відмови у видачі документів до публікації недостовірної інформації та несвоєчасного відповіді на звернення і листи громадян. Омбудсман також активно заохочує і допомагає інститутам ЄС в справі створення та підтримки культури обслуговування громадян.

Ключовим моментом для діючого Омбудсмана ЄС пана Діамандоуроса у звітному 2010 році стало його переобрання на новий чотирирічний термін до 2014 року. В даний час Омбудсманом розроблена стратегія, що включає в собі три важливі напрямки: а) зміцнення постійного діалогу з заявниками, цивільним суспільством і всіма зацікавленими в діалозі сторонами; б) виявлення передового досвіду колег омбудсменів в державах-членах ЄС, з якими ЄС співпрацює в Омбудсман рамках Європейської мережі омбудсменів; с) зміцнення ролі омбудсмана у підвищенні культури обслуговування громадян в адміністративних установах ЄС. Така культура включає в себе, серед іншого, прояв активності при взаємодії з громадянами, а також готовність робити більше для громадян, ніж просто виконувати свої правові зобов'язання як установа.

У загальній складності у звітному 2010 році в адресу Омбудсмана ЄС надійшло 2667 скарг. Для порівняння слід зазначити, що в 2009 році ця цифра склала 3098 скарг. Омбудсман висловив переконання, що скорочення скарг сприяло його взаємодію в інтерактивному режимі з громадянами, завдяки установці такої системи в офісі омбудсмана в січні 2009 року. Зокрема, як зазначив Омбудсман, в 2010 році через цю систему отримали консультації більше 19000 осіб у 23 офіційними мовами ЄС. У консультуванні громадян брали участь як Омбудсман ЄС, так і омбудсман країн, що входять до Європейського співтовариства.

Кількість скарг, вирішення яких не входить в компетенцію Омбудсмана ЄС склало в 2010 році 335 скарг.У 2010 році повністю були закриті 326 справ. За словами Омбудсмана Євросоюзу, ця тенденція підтверджує, що все більше людей в даний час справедливо звертаються до Омбудсмана ЄС. Пан Діамандоурос повідомив, що він вітає цю тенденцію і пов'язує її зі своєю активною інформаційною діяльністю серед громадян, компаній, асоціацій, неурядових організацій та інших потенційних заявників.Що стосується походження скарг по країнах, то першість тримають Німеччина та Іспанія, потім йдуть Польща і Бельгія. Кількість скарг, що надійшли до Омбудсмана з Німеччини, склала 375 скарг, Іспанії - 349 скарг.

З точки зору співвідношення населення та кількості скарг, що надійшли від держав-членів Євросоюзу, попереду - невеликі країни, такі як Люксембург, Кіпр, Бельгія. Велика кількість скарг з Бельгії Омбудсман ЄС пояснив тим, що в цій країні зосереджено багато адміністративних установ: асоціацій, неурядових організацій та компаній, що входять в систему ЄС. У 2010 році велика частина скарг, а саме 78%, були представлені окремими громадянами, а 22% надійшли від компаній, неурядових організацій або інших організацій і об'єднань. У більш ніж 70% всіх випадків звернення до Омбудсмана в 2010 році питання було вирішене Омбудсманом своїми силами, шляхом звернення до компетентних органів або за допомогою консультування.

Приблизно половина скарг, які були за межами мандата омбудсмана, були спрямовані національних або регіональних омбудсменів, що знаходяться в державах-членах Європейського Союзу. Багато з цих скарг стосувалися національних служб охорони здоров'я, пенсійної системи, або рішення суду. Як уже було згадано, в 2010 році були закриті 326 справ. Більш ніж половина з цих випадків, а саме 55%, отримала благополучне дозвіл, а в інших випадках Омбудсманом або не були виявлені порушення прав людини, або з порушених в них проблем були випущені рекомендації, яке критичне зауваження або спеціальну доповідь в парламент.

Стійке скорочення кількості критичних зауважень, виданих офісом омбудсмана на адресу різних організацій, омбудсман пов'язує з тим, що інституції ЄС можуть відігравати більш активну роль у вирішенні скарг та отриманні результатів. Це, очевидно, завжди краще для заявника і відповідної установи. У 2010 році Омбудсманом спрямовані 33 критичних зауваження, тоді як в 2009 році ця цифра склала 35, а в 2008 році - 44.

Також у 2010 році омбудсманом підготовлено один спеціальний доповідь для Європейського парламенту. За словами Омбудсмана ЄС, спеціальну доповідь підготували з нагоди порушення основоположного принципу сумлінного управління. Справа стосувалася відмови Комісії розкрити результати викидів СО2 при виробництві автомобіля «Porsche». Завдяки цій доповіді НУО «Друзі Землі» на початку 2011 року отримали всі дані, запитані ними ще в 2007 році. Більшість запитів, зроблених в 2010 році, були направлені на адресу Європейської комісії. У процентному співвідношенні вони склали 65%. Це не дивно, враховуючи, що Комісія складає велику частину адміністрації ЄС, до якої громадяни, підприємства та неурядові організацій мають найбільший контакт.

На другому місці опинилося Європейське бюро з підбору персоналу, після нього - Європейський парламент та Рада ЄС. На всі агенції ЄС разом припадало 10% всіх запитів. За словами омбудсмана, скоротилася також тривалість проведення розслідування від моменту отримання скарги до винесення справедливого рішення. Так, якщо в 2008 році цей термін складав 13 місяців, то в 2009 і 2010 роках ця цифра знизилася до дев'яти місяців. Більше половини запитів в 2010 році були закриті протягом трьох місяців.

У 2010 році і до сьогоднішнього дня найбільш поширеним скаргами є відсутність прозорості в адміністрації установ ЄС. 33% усіх звернень до Омбудсмана були пов'язані з цією проблемою. За словами Омбудсмана, в це поняття входить відмова у наданні інформації та доступу до документів. Омбудсман вважає, що число випадків відсутності прозорості залишається незмінно високою за останні роки, що, на його думку, є підривом довіри громадян до ЄС. У число адміністративних порушень увійшли також невиконання установами ЄС контрактів або тендерів, несправедливість, зловживання владою та дискримінація.

Обудсман навів кілька прикладів в якості позитивного досвіду відновлення прав громадян на справедливий адміністрування.

Так, в 2010 році на адресу Європейського агентства з лікарського забезпечення, яке базується в Лондоні, були направлені дві рекомендації омбудсмана. В одному випадку, рекомендація омбудсмана була обумовлена зверненням громадянина Ірландії, син якого наклав на себе руки. Казана організація відмовила у наданні документації про зміст препарату, яке було вжито його сином.

У другому випадку, вказане агентство відмовило в наданні протоколів про результати клінічних досліджень і звіти про випробування ліків по боротьбі з ожирінням. Наприкінці 2010 року агентством була прийнята нова політика прозорості, яка дозволяє надавати громадськості більш широкий доступ до своїх документів. Як зазначив Омбудсман, він публічно привітав це рішення.

У висновку омбудсман заявив, що головним його пріоритетом була і залишається допомога адміністрації ЄС стати більш відкритою, підзвітною для користувачів і громадян - створення культури обслуговування, яка включає, в якості ключової відмітну рису, активний підхід до хорошого адміністрування. Крім того, омбудсман має намір допомагати громадянам у повній мірі використовувати свої права, як це передбачено в Лісабонському договорі і Хартії основних прав, а також інформувати громадян про ці права. Для досягнення цієї мети омбудсман, за його словами, буде тісно співпрацювати з Європейським парламентом та національними і регіональними омбудсменами в державах-членах ЄС.