Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держбуд.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
52.78 Кб
Скачать

2.2 Повноваження Омбудсмана

Омбудсмен уповноважений отримувати скарги від громадян ЄС, приватних або юридичних осіб, які проживають або мають законне постійне місце проживання в країнах-членах ЄС. Він допомагає викривати недоліки управління, наприклад, в галузі адміністративного порушення, прорахунки в роботі установ та інститутів Співтовариства, нечесність, дискримінації, порушення дисципліни, відсутність відповіді, відмовляючись надавати інформацію та уникнути непотрібних затримок.Тільки Європейський Суд та Суд першої інстанції, які виконують місію правосуддя, не потрапляють під його юрисдикцію.

При розслідуванні скарг омбудсмен має право зажадати необхідні документи і допитувати свідків. Якщо він встановлює факти порушень європейських законів, помилок в процедурах і механізмах окремих європейських інстанцій, він ставить їх про це до відома. Крайній засіб у тих випадках, коли його вказівки ігнорують або не вживають адекватних заходів - представлення надзвичайного звіту по справі. Права самостійно накладати будь-які санкції у омбудсмена немає.

Омбудсман, таким чином, діє як посередник між громадянином і владою Співтовариства. Він має право давати рекомендації установам ЄС і виносити питання на обговорення Європейським Парламентом, щоб останній міг у разі потреби застосувати заходи політичного впливу на винних у прорахунках і поганому управлінні.

Омбудсмен не може розслідувати скарги на національному, регіональному та місцевих органів влади в державах-членах на дії національних судів або омбудсмени і скарг щодо компаній або окремих осіб.

Важливо зауважити, що омбудсмен не володіє владними повноваженнями, тобто його рішення не носять обов'язкової сили. Методи і засоби впливу грунтуються на моралі, авторитеті і публічності. При встановлені порушення прав людини і відхиленнях від нормативних розпоряджень самі часто використані засоби впливу - це рекомендації, публічне оголошення мають місце порушень і посередницькі дії між громадянами та інститутами, з метою знаходження взаємоприйнятного рішення.

2.3 Роль Омбудсмана

Омбудсмен уповноважений отримувати скарги від громадян ЄС, приватних або юридичних осіб, які проживають або мають законне постійне місце проживання в країнах-членах ЄС. Він допомагає викривати недоліки управління, прорахунки в роботі установ та інститутів Співтовариства. Тільки Європейський Суд та Суд першої інстанції, які виконують місію правосуддя, не потрапляють під його юрисдикцію. Омбудсман, таким чином, діє як посередник між громадянином і владою Співтовариства.Він має право давати рекомендації установам ЄС і виносити питання на обговорення Європейським Парламентом, щоб останній міг у разі потреби застосувати заходи політичного впливу на винних у прорахунках і поганому управлінні.

2.4 Організація роботи

Скарга Європейського Омбудсмана повинна бути представлена протягом двох років після дати, на яку припадають основні факти, наведені позивачем як доказ його правоти. Крім того, позивач до подання скарги Омбудсмана повинен вжити всі відповідні адміністративні кроки щодо інституту чи установи, на яку він скаржиться. Скарга вважається безпідставною, якщо передбачуваний факт порушення є на даний момент або раніше був предметом судового розгляду.

У будь-якою скаргою Омбудсмену повинна бути чітко і ясно викладена її суть, вказані особисті дані позивача, який може, однак, просити про збереження своєї конфіденційності. У разі необхідності Омбудсмен може порадити позивачу звернутися до іншого посадовій особі.

Омбудсман може робити будь-які запити, які вважатиме необхідними, щоб розібратися в ситуації. Потім він інформує про проблему або конфлікті мають відношення до розгляду інститут чи установа ЄС, які можуть дати справі свою оцінку. Інститути та установи Співтовариства зобов'язані забезпечити Омбудсмана будь-якою інформацією, яку він у них запитає, і забезпечити йому доступ до всіх хто має відношення до справи документами. Вони можуть відмовитися зробити це тільки на підставі юридично підтвердженого умови збереження конфіденційності даних документів або інформації.

Якщо Омбудсман виявляє випадок поганого управління, він повідомляє про це винному в помилці або порушенні установі і дає попередні рекомендації, як, з його точки зору, треба усунути недоліки. Установа має трьома місяцями на те, щоб представити детальну відповідь. Омбудсман потім направляє свій рапорт до Європейського Парламенту та залученому в справу установі. Позивачу, якщо розгляд було розпочато за його скаргою, також повідомляють про результати розслідування.

Щорічно Омбудсмен подає Європейському Парламенту звіт про результати проведених ним розслідувань.