Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Що мені та моєму селищу дає робота Хмельницької....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

1 Травня виготовити понад план більше електроенергії. От і старались.»,

- згадує

Борис Завішальний, військовий медик, якого забрали прямо з роботи троє офіцерів з трьома пістолетами.

  • Ідемо понад селом – воно мертве. Там один вогник, там… І чомусь у рівчаку сидить хлопченя, у якого з носа не перестає текти кров, - це теж із спогадів.

Тому й спокійно від того, що поламка до ніякого викиду не могла призвести, що обслуговуючий персонал ХАЕС розуміє всю серйозність і відповідальність, яку несе на цьому стратегічному об’єкті чітко виконуючи інструкції, передбачені в регламенті роботи ядерного реактора, не погоджується ні на які непередбачувані технологіями експерименти. Це не той об’єкт, де верх може брати чиясь партійна воля. ХАЕС дає всі необхідні гарантії на подальшу безпечну і надійну експлуатацію блоків АЕС.

З 2010 року вступив у силу закон, який посилює соціальний захист населення, що проживає в 30-кілометровій зоні атомної електростанції. Віднині організації зобов’язані сплачувати збір в соціальний фонд держбюджету України для подальшого фінансування соціально-економічних заходів, як компенсацію ризиків населення.

Моє село Малий Скнит входить у таку зону. Ми живемо за 28 км. від Хмельницької АЕС. Славутчина освоїла коштів всього спочатку будівництва 45 533, 62 тис. гривень. Це і реконструкція славутського відділення обласної протитуберкульозної лікарні в м. Славута, очисні споруди цієї лікарні; поточний ремонт міського палацу культури, газифікація котелень, газопровід по вулиці Свердлова, капітальний ремонт дорожнього покриття і т. д.

Великий вклад зробила ХАЕС і в розвиток нашого села: асфальтовані дороги 4 вулиць (довжина 5 км.); будівництво пам’ятника загиблим воїнам у роки Великої Вітчизняної війни ( до 50-річчя Перемоги, 1995 р.); поточний ремонт школи. Населення оплачує електроенергію за 1 кВт годину 13, 1 коп.

В селі багато будинків переведено на електричне опалення, в тому числі і мій, адже фахівцями «Хмельницькобленерго» розроблений проект реконструкції електричних веж з метою переведення житлового сектора сіл Славутчини, зокрема і нашого села, на електроопалення, впровадження вуличного освітлення.

Цим проектом зацікавились у Кабміні, Міністерстві палива і енергетики та Національній комісії регулювання електроенергетики. Він був визнаний ними пілотним, тобто таким, на якому можна впроваджувати та вдосконалювати сучасні технології, вивчати проблемні питання, вносити зміни до нормативної бази.

Але основна проблема в тому, що у доволі занедбаному стані перебуває електромережа у нашому селі. Кабельні електролінії, трансформатори застарілі як фізично, так і морально.

Хотілося б мені дочекатися того часу, коли буде введено в експлуатацію нову електромережу, щоб електроенергією село забезпечувалося в необхідних обсягах. І щоб не лише декілька будинків, але все село опалювалося системами електрообігріву, отримало технічні умови для встановлення систем електроопалення та електроплит, були встановлені зонні електронні лічильники на зовнішній стороні будівлі кожної садиби, що дозволяє користуватися тарифами в залежності від часових навантажень. Електроопалення – задоволення не з дешевих, але ж все-таки дешевше, ніж газове. Для звичайних споживачів – це в середньому 200 грн. на місяць, коли за газ потрібно платити 500 гривень. Маючи тризонний лічильник за користування нічним тарифом, наша сім’я сплачує 5коп/1кВт, а за денним – 13,1 коп./1кВт., набагато дешевше, ніж пічне або газове опалення.

Я вже не кажу за відносну безпечність електроопалення, його екологічність. А головною перевагою електроопалення над іншими видами обігріву є те, що в Україні цілорічно від 23.00 і до 6.00 год. ми маємо нічний надлишок електроенергії, адже близько 50% її виробляють атомні

електростанції, у тому числі і Хмельницька. Отже, для її 30-км. зони спостереження відносно дешева електроенергія є одним із видів компенсації для населення за ризик проживання в ній, чим гріх не скористатися.

Зовсім недавно мені разом із однокласниками довелося побувати на Хмельницькій АЕС. До речі, за рахунок станції. Екскурсію розпочали з інформаційного центру, який був створений у 1991 році. Його працівники дохідливо роз’яснили нам про діяльність Хмельницької АЕС та перспективи її розвитку. За роки своєї діяльності він став у регіоні основним осередком популяризації атомної енергетики, як безпечного, надійного та екологічно чистого джерела електроенергії. Досвідчені екскурсоводи надали нам вичерпні відповіді на усі поставлені запитання стосовно атомної енергетики та ознайомили з роботою обладнання на прикладі діючої моделі. До нашої уваги була представлена виставка фотознімків з історії будівництва Хмельницької АЕС, відеофільм про галузь. Програмою візиту було передбачено відвідування діючих енергоблоків, турбінного відділення, а яким смачним безкоштовним обідом пригостили нас у їдальні.

Дізнались ми і про те, що уже в 15 раз проводитиметься конкурс дитячої творчості «Мирний атом ХАЕС». Протягом останніх шести років конкурс розширює свої рамки і наразі має статус регіонального. Щорічно більше ста учасників конкурсу від семи до шістнадцяти років змагаються у жанрах живопису, графіки. Учасники конкурсу не обмежуються однією роботою, тому заключний етап конкурсу – вручення призів – стає справжнім святом не лише для учасників, але й для дорослих, що мають змогу переглянути велику кількість робіт у експозиції. Ось і в цьому році ДПНАЕК «Енергоатом» спільно з ВПХАЕС організовує проведення таких заходів:

конкурс серед журналістів регіону на кращу статтю про АЕС,

конкурс дитячого малюнка, конкурс шкільних рефератів на тему «Що мені та моєму селищу дає робота Хмельницької АЕС».

Учні нашої школи вирішили теж взяти участь в цих конкурсах.

Багато міг би розповісти хорошого про все, що є в нашому Малому Скниту – це і гарна, простора школа (до речі, в цьому році за кошти, виділені районною адміністрацією та районною радою, школа має бути перекрита), двох поверховий Будинок культури, в якому розміщені музеї побуту та історії села; сільська рада, біля якої росте новопосаджений березовий гай, торгові заклади, в яких можна придбати майже все, що потрібно в селі; кращий у районі ФАП.

Схвадюю те, що робота Хмельницької АЕС постійно висвітлюється журналістами газети «Перспектива» та «Трудівник Полісся», телерадіостудій, інформаційні програми якої транслюються у містах Нетішин, Славута, Шепетівка та Ізяслав. Інформаційний центр співпрацює з місцевими, регіональними та центральними засобами масової інформації. Представники ЗМІ регулярно запрошуються на прес-конференції та семінари.

Приємно те, що в листопаді 2009 року Верховна Рада перемогла вето Президента України на прийнятий в червні закон «Про внесення змін в деякі закони України по упорядкуванню питань соціального захисту населення, що проживає на території зони ядерних об’єктів».

Внаслідок цього закону, наші регіони будуть зацікавлені в будівництві нових ядерних об’єктів, в тому числі третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Адже це і нові дороги, дитячі садки, лікарні і інші соціальні об’єкти. Крім того, населення, що проживає в 30-кілометровій зоні буде використовувати електроенергію – 70% від діючого тарифу.

Багато хто з моїх односельчан є проти будівництва наступних блоків. Але для нашого села, як і для всієї України, перевага атомної енергетики на фоні малих запасів органічного палива – беззаперечна. Мало хто із селян знає, що запасів урану вистачить на сто років.

По об’єму розвіданих запасів урану Україна займає шосте місце у світі. А це означає, що АЕС ще довго будуть залишатися основною енергетичної безпеки держави. Тим більше, українці платять за електроенергію самими низькими тарифами в Європі. І все це – дякуючи низькому тарифу для АЕС.

Хмельницький-2 став одним із кращих атомних блоків Європи, що підтверджено місією і постмісією МА ГАТЕ, іншими міжнародними і вітчизняними спеціалізованими інституціями.

Не відстає і перший блок ХАЕС. На кінець 2009р. тут було виконано 97,8% заходів, передбачених програмою модернізації і підвищення безпеки експлуатації станції.

За останні 5 років на ці потреби використано 852 млн. гривень.

Головний аргумент залишається доказовим: Хмельницька АЕС є найкращим платником налогів в районний бюджет, лідером у сфері охорони праці, дотримання природоохоронних нормативів і ін..