Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
жужа модуль продовження.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
163.37 Кб
Скачать

5.)Національна культура в умовах зростання національно-культурної ідентичності.

Проголошення незалежності України викликало високе піднесеннянаціонального духу, нові сподівання. В цей період було досягнуто значних успіхів в поширенні української мови як державної, було прийнято Закон про мови та інші важливі акти.Основним змістом українського культурного оновлення і відродження була самовіддана праця багатьох дослідників, ентузіастів, практиків з реконструкції тяжко здеформованої культури, залучення до нового життя великих набутків, які або були під арештом, або призабулись, або були невідомими. Фантастичний пласт забороненого або замуленого часом став відкритим і оновлює величну “ікону” нашої культури. Значна робота в цьому напрямку проводиться створеною в останні роки Національною комісією з питань повернення в Україну культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України. Організова нею державна програма “Повернуті імена”; в архівах, музеях, бібліотеках України створюються спеціальні відділи, де поширюється інформація про українську культуру в зарубіжних країнах.Зусиллями згаданих інституцій тільки за останні два роки було проведено ряд міжнародних конференцій, фестивалів, виставок, в результаті яких “пригадано” імена Володимира Січинського, Олександра Архипенка, Григорія Крука, Людмили Морозової, Ігоря Стравінського, Василя Авраменка та багатьох інших.Було дано значний імпульс розвитку національної культури шляхом зняття обмежень на її поширення, дозволу підприємницької і комерційної діяльності в сфері культури, що особливо виразно виявилось у розширенні видавничої діяльності, появі нових часописів, в інтенсивному розширенні й насиченні радіотелевізійного ефіру конкуруючими програмами національно-культурного змісту.

Значного розвитку набула діяльність “Товариства шанувальників української мови” та “Просвіти”. Осмисленню шляхів розбудови української культури присвячують свою роботу установи Національної Академії наук (Інститут історії, Інститут мистецтвознавства, етнології і фольклористики ім.

М.Рильського, Інститут археології, Інститут літератури, Інститут соціології, Інститут філософії).

Опрацьовано декілька концепцій розвитку українскої культури за участю відомих вчених Г.Вервеса, І.Дзюби, М.Гончаренка, П.Толочка.

У суспільстві все більше усвідомлюється загальна потреба в культурі як підоймі, що здатна вплинути на поступ суспільства в цілому. Культура все грунтовніше починає розумітись як найважливіший здобуток нації, її достоїнство і сутність, бо культура – це те, що зберігає й утверджує не тільки особистісне, а й національне існування.

Література

  1. Українська та зарубіжна культура /За ред.Заковича М.М/. - К.: “Знання”. - 2000.- с.558-609

  2. Попович М.В. Нарис історії культури України. - К., 1998.- с.536-715

  3. Культура українського народу. - К., 1994. - с.213-266

  4. Історія української культури /За ред. І.Крип`якевича. - К., 1994

  5. Касьянов Г. Українська інтелігенція 1920-30-х років: соціальний портрет та історична доля. - К., 1993

  6. Касьянов Г. Українська інтелігенція в русі опору 1960-80-х років. - К., 1995

  7. Українська художня культура: Навч.посіб. - К., 1996

  8. Культурна політика України. - К., 1995

  9. Винниченко В. Заповіт борцям за визволення. - К., 1991

  10. Маланюк Є. Книга спостережень. - К., 1996

  11. Жулинський М. Із забуття в безсмертя (Стрінки призабутої спадщини). - К., 1990

  12. Другий міжнародний конгрес україністів (Історіографія українознавства, етнологія, культура). - Львів, 1994