Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етикет.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
9.44 Mб
Скачать

Етикет в громадських місцях

1. У вищому навчальному закладі. (Додаток №1)

Культура поведінки у ВНЗ визначається правилами внутрішнього розпорядку навчального закладу.

При вході в університет обовязково треба зняти верхній одяг і здати його в гардероб.

Вхід студентів в аудиторію після другого дзвінка забороняється до перерви. При вході виклидача в аудиторію студенти повинні встати.

Студенти забовязані дбайливо і акуратно відноситися до університетської власності.

Відповідно до наказу міністра освіти і науки України паління у навчальних закладах категорично забороняється.

Якщо в університеті бачите молоду людину недбало одягнену, хоча і в дорогому одязі, в головному уборі, яка йде по коридору з сигаретою в зубах, то відразу стає зрозуміло, що ця людина не отримала належного виховання в дитинстві і має низьку культуру поведінки.

На території університету не можна смітити. Якщо, увійшовши до аудиторії, бачите накидані папірці, обгортки від цукерок, то відразу стає зрозуміло, що тут були люди з низькою культурою поведінки, вони проявили неуцтво і неповагу до тих людей, які займатимуться в цій аудиторії після них, до технічного персоналу.

При зустрічі в дверях слід дотримуватися наступних правил:

  • Студент поступається дорогою викладачу;

  • Молодший за віком – більш старшому;

  • Чоловік завжди поступається дорогою жінці;

  • Особа, яка займає невисоке становище, - більш високопоставленій.

Іноді на стінах, в туалетних кімнатах, на кришках столів і парт можна бачити різні написи і малюнки, жуйки. В цьому виявляється акт вандалізму, низької культури і неповаги до людей, які створювали ці цінності, працюють або вчаться в цьому закладі.

Студенти повинні бути дисциплінованими і охайними як в навчальному закладі, так і на вулиці і громадських місцях.

2. В театрі, на концерті. (Додаток №2)

Відвідини театру, концерту – це маленьке свято душі. Щоб не затьмарювати його ні собі, ні іншим глядачам, слід дотримуватися правил доброго тону. В основі їх лежить пошанадо публіки і увага до виконавців.

В театр чоловік одягає темний костюм, жінка – вихідне плаття. Довге вечірнє плаття одягають тільки у випадку, коли йдуть на премєру спектаклю або фільму. Якщо ви прийдите в театр в джинсах, спортивній майці і сандалетах босоніж, то це буде неповагою не тільки по відношенню до акторів, а й до оточуючих.

При відвідинах театру, концертних залів припустимий ледь вловимий запах парфумів.

В театр (на концерт) приходять зазделегідь, щоб привести себе в порядок, взимку здати верхній одяг в гардероб, спокійно, без поспіху знайти свої місця.

Підійшовши до дверей театру, чоловік тримає квитки так, щоб їх бачив контролер, спутниця при цьому проходить вперед. В холодну пору року, заходячи до театру, чоловік знімає головний убір.

В гардеробі чоловік допомогає жінці зняти пальто. Поки він здає його в гардероб і отримує номерки, його супутниця зачісується, перевіряє, як вона виглядає ( не прийнято займатися своїм туалетом в залі для глядачів, за столом в ресторані).

В цей часчоловік придбаває програмку, біноколь.

Чоловік входить в театральну, концертну і кінозалу першим, за ним слідує супутниця.

До свого місця в ряду проходять лицем до сидячих. Ввічливих людей, які встали, щоб пропустити, дякують. Чоловік допомогає сісти своїй супутниці, опускаючи сидіння крісла, і лише тоді сідає сам. Якщо його місце виявиться зручнішим, то чоловік пропонує зайняти його дамі.

Встаючи і сідаючи, прагнуть уникати шуму: сидіння крісла опускають безшумно, а встаючи, притримують рукою, щоб воно не ударилося об спинку крісла. Сівши на своє місце, не прагнуть зайняти обидва підлокітники, оскільки другий по праву належить тому, хто сидить поруч. Не спираються на спинку переднього крісла і вже тим більше не упираються в неї ногами.

Той, хто спізнився, входить до зали тихо, встає біля дверей або сідає безшумно в найближче вільне крісло ( за звичаєм тих, хто спізнився, направляють на загальний балкон).

З початком дійства всякі розмови припиняють. Перервану розмову продовжують тільки в антракті. Під час вистави не коментують те, що відбувається на сцені. У випадку, якщо спектакаль ( кінокартина і т.п.) не подобається, сидять мовчки або покидають зал під час перерви (антракту). Отплески не супроводжують вигуками, свистом і тупотом (цей звичай існує тільки в США ). Щирі гучні оплески – краща подяка.

Після завершення спектаклю не поспішають до виходу. Чекають, поки опуститься завіса і замовкнуть отплески, і лише тоді спокійно і неквапливо йдуть до гардеробу. Неприємно спостерігати, як після закінчення вистави артисти зі сцени кланяються спинам глядачів, які поспішно покидають залу, а тупіт ніг заглушає шум оплесків.