Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКУНЄВ Лекція.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
28.07 Кб
Скачать
  1. Протиправність поведінки ос

  2. Причинний зв'язок між протиправною поведінкою ос яка завдала шкоди та шкодою

Ч.1 Ст. 166 ЦКУ

Протиправною визнається поведінка ос яка у перше порушує норми права і по – друге порушує суб’єктивне право іншої ос.

Закон виходить з призумції протиправності особи

Будь яке заподіяння шкоди слід розглядати як протиправне якщо законом не передбачено інше На потерпілого не покладається доводити протиправність особи яка заподіяла шкоду. Протиправна поведінка як правило визначається в активних діях бездіяльність визнається протиправною якщо особа була зобов’язана вчинити певну дію але не вчинила її.

Правомірним визнається заподіяння шкоди при виконанні ос своїх обов’язків передбачених законом іншими правовими актами або інструкціями.

Правомірним визнається також заподіяння шкоди дією на здійснення якої надана згода самого потерпілого якщо вона була дієздатною особою.

Поширеним випадком заподіяння шкоди є - шкода заподіяна в стані необхідної оборони і в стані крайньої необхідності С. 1165 1179 ЦК України.

Причинний зв'язок між протиправною поведінкою та шкодою виражається в тому що шкода має виступати об’єктивним наслідком поведінки заподіювача шкоди.

Вина особи

У деліктному праві відомі різні форми вини умисел необережність груба необережність за загальним правилом норми про деліктну відповідальність за загальним правилом не надають значення тяжкості або ступеню вини..

Загальне правило про вину як умову деліктної відповідальність Особа яка завдала шкоди звільняється від її відшкодування якщо вона доведе що шкоду завдано не з її вини.

Слід зазначити що в ряді випадків закон передбачає в деяких випадках вплив ступеню вини на обсяг відповідальності.

Проста необережність і Груба необережність.

Тема №3

Суб’єкти об’єкт і зміст деліктних зобов’язань

  1. Суб’єкти деліктних

  2. Об’єкти

  3. Зміст

Перше питання

До суб’єктів деліктних зобов’язань Боржник і Кредитор

Кредитор це потерпіла особа якій завдано шкоду, боржником може бути будь який суб’єкт Цивільного права ФО ЮО Публічно правові утворення.

ФО якщо вона є деліктоздатною. Повнолітньою, або особам які досягли 14 віку.

До не деліктоздатних відносяться особи які не здатні відповідати за завдану шкоду не дієздатні не повнолітні. Юридичні ос. Можуть бути особами які завдали шкоди не залежно від їх виду тобто це можуть бути підприємницькі і не підприємницькі товариства.

Шкода завдана кількома особами

Особи вважаються такими що спільно завдали шкоди якщо вони завдали неподільну шкоду взаємопов’язаними сукупними діями або діями з єдністю наміру (Вчинення злочину) Солідарна відповідальність. Необхідною умовою застосування солідарної відповідальності встановлення факту дій спільно.

У разі солідарного обов’язку боржників кредитор має право вимагати відшкодування у будь кого і зних і в будь якому порядку .

Потерпілим є особа якій неправомірними рішеннями діями чи бездіяльністю завдано майнову шкоду. Потерпілим також може бути будь який суб’єкт ЦП

Друге питання

Об’єкт деліктного зобов’язання можна визначити як матеріальні цінності або не матеріальні блага які належать суб’єкту ЦП що зазнали шкідливого впливу з боку правопорушника до такого впливу всі цінності і блага являли собою звичайні об’єкти цивільного права. Об’єктами деліктного права вони стають з моменту вчинення правопорушення.

Трете питання

Зміст деліктного зобов’язання становить право вимоги потерпілого відшкодування завданої йому шкоди тобто відновлення його майнового правового стану які він мав до правопорушення.

Зменшення розміру відшкодування майнової шкоди допускається: 1193Ст. ЦКУ

  1. Якщо група необережність потерпілого сприяла виникненню або збільшенню шкоди то залежно від ступеню вини потерпілого розмір відшкодування зменшується

  2. Суд може зменшити розмір відшкодування шкоди… 1193Ст. ЦКУ.

У випадках завдання шкоди здоров’ю розмір відшкодування вини може бути збільшений.

Урахування вини потерпілого.

  1. Шкода завдана потерпілому в наслідок його умислу не відшкодовується

  2. Урахування матеріального становища фіз. Ос яка завдала шкоди суд може зменшити розмір відшкодування.

Способи відшкодування шкоди завданої майну

  1. Відшкодування майна в натурі можливо тільки у випадках в знищенні або пошкодженні майна.

Вибір способів відшкодування шкоди у деяких випадках обмежується.

  1. Відшкодування завданих збитків у повному обсязі

Збитки Ст. 22 ЦК України

Збитками є втрати яких ос. зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі а також втрати які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права – реальні збитки.

Доходи які ос могла реально одержати (упущена вимога)

Розмір збитків що підлягають відшкодуванню потерпілому визначаються відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи, або виконання ремонту пошкодженої речі.