Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akcentuacii char.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
154.71 Кб
Скачать

Лабільний тип

В дитинстві лабільні підлітки, як правило, особливо не відрізняються від ровесників. Майже у всіх в дитинстві спостерігаються інфекційні захворювання, викликані умовно-патогенною флорою. Безперервні простуди, часті ангіни, хронічні пневмонії, ревматизм, пієлоцистити, холецистити і інші захворювання протікають у важких формах, але відрізняються схильністю до затяжного і рецидивуючого протікання.

Головна риса лабільного типу - крайня мінливість настрою. Як відомо, мінливість настрою взагалі властива підліткам. В якійсь мірі всі вони наділені емоційною лабільністю. Тому діагностика даного типу в підлітковому віці - важке завдання. Про формування лабільного типу можна говорити, коли настрій змінюється досить часто і надміру круто, а привід для таких перемін - дріб’язковий: недобре слово, кимось сказане, непривітний погляд співрозмовника, дощ, що почався на вулиці, гудзик, що відірвався від одежі, здатні викликати поганий настрій, коли відсутні навіть серйозні неприємності і невдачі. Приємна бесіда, цікава новина, вдачно одягнутий костюм, оманлива перспектива піднімуть настрій, відвернуть від дійсних неприємностей, поки вони знову не нагадають про себе.

Настрою властиві не лише часті і різкі зміни, але і значна глибина їх. Від настрою на даний момент залежить самопочуття, сон, апетит, працездатність, бажання побути одному чи разом з рідною людиною, в компанії ровесників чи просто на людях. Відповідно до настрою змінюється і ставлення до майбутнього - воно то розцвітає райдужними кольорами, то стає сірим і пригніченим. І минуле, то стає ланцюгом приємних споминів, то здається складеним з невдач, помилок і неприємностей. Одні і ті ж люди сприймаються як цікаві і привабливі, і як скучні, наділені всякими недоліками.

Немотивована зміна настрою іноді створює враження поверхневості і легковажності. Насправді підлітки здатні на глибоке почуття і на щиру прихильність. Це відбивається в їх ставленні до родичів, близьких, але тоді, коли вони самі відчувають піклуванння, ласку і участь. До тих людей прихильність зберігається, не дивлячись на легкість і частоту мимовільних сварок.

Властива лабільним підліткам щира дружба. В другові вони шукають психотерапевта. Шукають дружби з тим, хто в хвилини смутку і незадоволення, здатний відвернути, втішити, розповісти щось цікаве, впевнити, що “все буде добре”. В хвилини емоційного підйому відгукується на радість і веселощі, вміє співпереживати.

Лабільні підлітки чутливі до знаків уваги, вдячності, до похвали - все це приносить їм щиру радість, але не побуджує до зарозумілості. Осудження, виговір, нотації, глибоко переживаються, здатні змінити настрій на пригнічений. Дійсні неприємності, втрати, нещастя підлітки переносять дуже важко, схильні до гострих аффективних реакцій, реактивних депресій, важких невротичних зривів.

Реакція емансипації виражена помірно. Їм добре в сім’ї, якщо вони відчувають любов, тепло і затишок. Активність виявляється у вигляді коротких спалахів, зумовлених перепадами настрою, які трактуються дорослими, як прості капризи. Реакція емансипації стає більш вираженою і стійкою, якщо її підігріває несприятлива сімейна ситуація, з такої сім’ї лабільні підлітки хотять вирватися.

Групування з ровесниками також залежить від зміни настрою: в добрі хвилини підлітки шукають компанії, в погані - самотності.

В групі ровесників не претендують на роль лідера, шукають емоційних контактів. Охоче приймають положення “любимчика”, якого всі опікають і захищають.

Реакція захоплення обмежується типами хоббі. Не привертає увагу азарт гри, чи скурпульозність занудливого колекціонування, удосконалення сили, швидкості вмінь і висоти інтелектуально-естетичної насолоди. Вони нігде не претендують на лідерство. Спілкування з ровесниками, художня самодіяльність і домашні тварини (собака) - ось основні захоплення, які наповнюють енергією в моменти перепаду настрою. Але жодне з захоплень не триває довго і швидко змінюється іншим.

Сексуальна активність обмежується фліртом, а потяг стає мало диференційованим, в результаті чого можливе відхилення на шлях транзиторного підліткового гомосексуалізму.

Самооцінка відрізняється щирістю. Підлітки добре знають особливості свого характеру, знають, що вони - “люди настрою”, і що від насторою в них залежить все. Розуміючи слабкі сторони своєї натури, вони не намагаються приховати щось, а пропонують навколишнім сприймати їх такими, якими вони є. Вони мають добру інтуїцію - одразу ж при першому контакті відчувають хто до них прихильно ставиться, а хто байдуже, в кому криється хоч крапля нещирості і непривітності. Відповідне ставлення виникає одразу і без будь-яких спроб приховати його.

Ступінь вираження емоційної лабільності в пілдітковому віці не перевищує рівня явної акцентуації. Психопатії зустрічаються рідко.

“Слабким місцем” даного типу є знехтування зі сторони близьких осіб, втрата близьких, вимушена розлука з ними.

В загальній популяції підлітків лабільний тип акцентуації характеру зустрічається у 8% підлітків чоловічої і в 12% жіночої статі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]