Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світове господ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
543.74 Кб
Скачать

Країни з найбільшою довжиною залізниць

Назва

Довжина, тис. км

Назва

Довжина, тис. каш

США

265

Німеччина

45

Росія

87

Австралія

42 1

Китай

72

Аргентина

40

Канада

68

Франція

33

Індія

64

Бразилія

32

,

Розповідь учителя

У світі зростає протяжність автомобільних шляхів із твердим покриттям (у світі — майже 25 млн км). Тут лідером також є США — 5,7 млн км. Найгустіша мережа автомобільних доріг та найвища якість — у Західній Європі, Японії, США (особливо на сході).

Країни з найбільшою довжиною автомобільних доріг із твердим покриттям

Назва

Довжина, тис. км

США

5640

Японія

1127 І

Китай

840

Індія

835

Франція

719

Росія

620

Німеччина

480

Бурхливо розвивається трубопровідний транспорт. Сьогодні протяжність трубопроводів перевищує 2 млн км. Найпотужніші з них працюють у Європі та Північній Америці.

— Нанесіть на контурну карту найбільші трубопроводи. На основі отрима­ної схеми зробіть висновок про особливості географії цього виду транспорту.

У світі налічується понад 2 тис. морських портів: штучних (створюються шляхом часткового відокремлення ділянки моря хвилерізами; Касабланка, Одеса), бухтових (використовують природні морські затоки: Ріо-де-Жанейро, Токіо, Сан-Франциско), гирлових (виникають у гирлах річок: Роттердам, Гамбург) та внутрішніх (морські порти на річках, доступних для морських суден: Манаус на Амазонці, Ігарка на Єнісеї). Понад 20 портів мають ванта­жообіг понад 50 млн тонн на рік, а найбільшими з них є Роттердам, Шанхай і Сінгапур.

Використовуючи атлас та статистичні дані, з'ясуйте, які протоки мають найбільше значення в морському транспорті.

(Найбільш жваве морське судноплавство спостерігається у протоках Ла-Манш (нею проходять понад 500 кораблів за добу), Гібралтарській, Малаккській та Категат.)

Найбільші торговельні флоти мають дві невеликі країни — Ліберія і Панама. Це пояснюється тим, що місцеве законодавство дуже м'яке. Тому в Лі­берії і Панамі реєструють свої судна власники кораблів з усього світу.

Країни, що мають найбільший торговельний флот

Назва

Кількість суден, шт.

, Тоннаж, млн тонн

Японія

4015

33,6

Панама

3920

41,8

Греція

1572

23,5

Ліберія

1512

51,4

Китай

1370

11,8

Нанесіть на контурну карту найбільші морські порти світу. Загальна довжина внутрішніх водних шляхів світу — приблизно 550 тис. км. Найважливішими судноплавними річковими системами є Міссісіпі, Дунай, Волга, Парана, Амазонка, Рейн (усі із судноплавними притока­ми). Багато річок, особливо в Європі, сполучені між собою каналами.

Найбільший річковий порт світу — Дуйсбург. Його річний вантажообіг понад 40 млн тонн) можна порівняти з великими морськими портами.

  • Які обставини сприяли перетворенню Дуйсбурга в найбільший річковий порт світу? Які вантажі тут розвантажуються найчастіше?

  • Швидко зростає значення повітряного транспорту. Найкраще він розвинений у високорозвинених країнах. Саме там розміщуються найбільші аеропорти світу.

Найбільші аеропорти світу

Аеропорт

Місто

Кількість пасажирів на рік, млн осіб

О’ Гара

Чикаго

Понад 65

Даллас

Даллас

Майже 50

Хітроу

Лондон

Майже 50

Лос-Анджелес

Лос-Анджелес

48

Атланта

Атланта

48

Ханеда

Токіо

Майже 42

Сан-Франциско

Сан-Франциско

32

Майямі

Майямі

Майже ЗО

Кеннеді

Нью-Йорк

Майже ЗО

Шарль-де-Голль

Париж

Понад 27

Які переваги має авіаційний транспорт, крім швидкості перевезень?

(Важливою перевагою літаків і вертольотів є можливість використовувати їх там, де не «пройдуть» автомобілі, поїзди та судна, наприклад у горах, тундрі, лісах полярних льодах.)

Проблемні запитання

1) Загальна довжина залізниць перевищує 1,1 млн км. У наш час вона не збільшується, а в ряді високорозвинених країн навіть скорочується. Як ви вважаєте, чому це відбувається в умовах, коли індустріалізація, одним із символів якої є залізниці, охоплює все більше країн світу? (Найбільша частина залізниць була збудована в кінці XVIII — на початку XIX ст., на той час вони поєднали найважливіші райони світу. Згодом у перевезенні вантажів конкуренцію їм склав автомобільний транспорт, а потім і трубопровідний в частині транспортування нафти (трубопроводом перекачується більше вантажів, ніж перевозиться залізницею). За обсягами перевезень пасажир залізничний транспорт випередив автомобільний і наздогнав авіаційний.)

  1. У другій половині XX ст. в Бразилії було збудоване Трансамазонське шосе — автомобільна дорога, яка перетинає Амазонську низовину зі сходу на захід. На більшій частині вона не має штучного твердого покриття. Назвіть природну та економічну причину такого рішення.

  2. Більшість трубопроводів проходить під поверхнею Землі. А от Трансаляськинський нафтопровід піднятий над нею. Поясніть причину такого рішення проектантів.

ТИПИ ТРАНСПОРТНИХ СИСТЕМ.

У наш час сформувалася світова транспортна система — сукупність шляхів сполучення і транспортних засобів світу. Її складають численні націо­нальні транспортні системи. Їхні відмінності обумовлюють обсяги транспортування вантажів і пасажирів, структура перевезень, розміри країн та їх розташування. Виділяють кілька транспортних систем, серед яких найбільші характерними є:

  1. Західноєвропейська. Для неї характерна величезна густота транспортних шляхів, їх висока якість та розвиток багатьох видів транспорту.

  2. Східноєвропейська, її основу складають залізниці, автомобільні дороги та трубопроводи. Проте густота транспортної мережі тут менша, ніж у Західній Європі, а рівень технічної оснащеності та якості шляхів — нижчий.

  3. Північноамериканська. Ця система схожа на західноєвропейську, але се­редня густота транспортних магістралей менша.

  4. Латиноамериканська, її основою є залізниці та автомобільні дороги, які беруть початок у глибині материка (у сировинних районах), а закінчують­ ся в портах. Транспортні шляхи мають невисоку якість.

  5. Африканська. Місцеві залізниці часто не утворюють єдиної мережі. Автомобільні дороги місцевого значення не мають твердого покриття, їхня пропускна здатність і технічна оснащеність низькі.

Запитання та завдання.

1) Назвіть характерні риси транспортної системи країн Західної Європи. Як ви вважаєте, що її об'єднує і що відрізняє від транспортної системи Японії (зверніть увагу на географічне положення та наявність корисних копалин в Японії)?

2) Як ви вважаєте, чому залізниці Латинської Америки та Африки не утво­рюють єдиних систем?

(Вони будувались різними країнами світу в різних умовах і, як правило, мають різну ширину колії.)

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТУ

Світова транспортна система продовжує розвиватись. Основні напрямки її розвитку: прискорення перевезень, підвищення їх безпеки, безперебійність та ритмічність. Характерними рисами сучасного транспорту стали контей­нерні перевезення (особливо вони охопили залізничний, морський та авто­мобільний транспорт) і створення транспортних коридорів — об'єднання в єдину систему кількох потужних транспортних магістралей, які працюють узгоджено.

В останні десятиліття відбулися зміни в перевезених вантажах: замість різних видів сировини часто транспортується готова, у тому числі дорога, продукція обробної промисловості. Для її перевезення стали широко вико­ристовувати контейнери. Це явище мало значний вплив на розвиток тран­спорту й дістало назву «контейнерна революція».

Запитання

1) Як ви вважаєте, чому масове використання в останні десятиліття стандартних транспортних засобів — контейнерів, часто називають «контей­нерною революцією»?

2) Як буде виглядати структура транспорту в майбутньому?

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Запитання та завдання

  1. Розкажіть про переваги й недоліки автомобільного транспорту. Поясніть, чому собівартість перевезень автомобільним транспортом на середні та ве­ликі відстані може в 10—15 разів перевищувати собівартість перевезень залізницею.

  2. Із чим пов'язана стабільно висока частка перевезення вантажів морським транспортом?

  3. Найбільший у світі припортовий комплекс сформувався на базі Європорту в Роттердамі. Він має вантажообіг близько 354 млн тонн на рік, обслуговує понад 300 тис. морських і 250 тис. річкових суден. Спеціалізація цього комплексу: припортова чорна металургія, прийом та переробка нафти, судноремонт і суднобудування. Поясніть особливості спеціалізації при­портового комплексу Роттердаму та його значення для економіки Нідер­ландів.

Проблемні запитання

1. У Франції сучасні залізничні магістралі стали конкурентами окремих повітряних трас. Як це можливо, адже літаки мають значно більшу швид­кість?

(Це відбулось після створення залізниці та потягів для швидкісних пасажир­ських перевезень, які дозволяють рухатись із середньою швидкість 250 км/год. Хоча це значно менше за швидкість літаків, але залізниці виграють у авіації зма­гання за пасажирів завдяки тому, що вокзали розташовані безпосередньо в місті, посадка на потяг відбувається без тривалої процедури перевірки та реєстрації, рівень безпеки дуже високий.)

2. Як ви вважаєте, чи можна поділити транспорт за часом найбільш інтен­сивного його розвитку?

(Можливий такий варіант поділу: архаїчні (в'ючний, гужовий), традиційні (водний, залізничний), сучасний (автомобільний), трубопровідний, повітряний.)

Робота у групах

  1. Яскравим прикладом транспортної системи Західної Європи є транспорт­ний комплекс Німеччини. Використовуючи атлас та статистичні дані, оха­рактеризуйте транспорт цієї країни.

  2. Розкажіть про зміни, що відбуваються в транспортній системі світу.

  3. Назвіть характерні риси транспортної системи країн, що розвиваються (Латинської Америки й Африки).

  4. Що ви знаєте про значення та географію автомобільного транспорту?

  5. Розкажіть про переваги й недоліки залізничного транспорту.

  6. Наведіть приклади районів світу із найгустішою мережею трубопроводів. Охарактеризуйте один із них (вибір зробіть на власний розсуд).

  7. Чим би ви пояснили зменшення ролі водного транспорту в перевезеннях пасажирів?

  8. Чим і чому відрізняється транспортна система країн Західної та Центральної Європи?

  9. Чим би ви пояснили, що два з трьох найбільших морських портів світу — Сінгапур і Роттердам — розташовані в невеликих країнах?

ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ.

Найбільший вплив на світове господарство має зовнішня торгівля. За останні сорок років її обсяг збільшився більш ніж у десять разів. Однак, незважаючи на процес швидкого втягування національних економік у систему зовнішньої торгівлі, світовий товарообіг відрізняється високою тери­торіальною концентрацією. Найбільше торгують розвинені країни. Тільки на їхній взаємний обмін припадає майже 60 % обсягу світової торгівлі,

Важливою тенденцією у світовій торгівлі є її концентрація в країнах, що входять до міжнародних економічних організацій. На країни трьох осно­вних інтеграційних об'єднань припадало 67% усього світового експорту (ЄС — близько 40 %, НАФТА — 21 % та АСЕАН — 6 %). Ці потужні еконо­мічні союзи зосередили більшу частину зовнішньоторговельного обігу в ме­жах своїх регіонів.

Найбільші потоки товарів проходять через територію помірного поясу Пів­нічної півкулі. У той же час відбувається їхнє певне просторове «розповзан­ня». Так, останнім часом збільшується кількість товарів із нових індустрі­альних країн Східної та Південно-Східної Азії, а також Китаю, у розвинені й середньорозвинені країни.

Примітно, що серед основних товаропотоків переважають зв'язки між сусідніми країнами. Так, із 15 головних потоків дев'ять є сусідськими, серед них: США—Канада, США—Мексика, Німеччина—Франція, Німеччина— Італія, Франція—Італія. Це пов'язано не тільки з інтеграційними процеса­ми, що відбуваються в Європі й Північній Америці, але й з нижчими тран­спортними витратами.

Дещо слабшають зв'язки між трьома основними центрами світового гос­подарства — США, Японією та Західною Європою. Потік, що з'єднує двох найбільших експортерів світу — США й Німеччину,— опинився на 12-му місці.

Для структури зовнішньої торгівлі характерним є збільшення частки про­дукції обробної промисловості, особливо машинобудівної і хімічної. У той же і час неухильно скорочується частка сировини.

Запитання та завдання

  1. Поясніть, чому найбільше у світі торгують розвинені країни.

  2. Пригадайте, які країни входять до складу ЄС та НАФТА. З'ясуйте, які є членами АСЕАН. Як ви вважаєте, чому саме на ці міжнародні інтеграційні об'єднання припадає більше 2/3 всього світового експорту?

  3. Особливістю 90-х рр. XX ст. стало швидке зростання експорту з нових індустріальних країн Азії. Чим би ви це пояснили (згадайте моделі доганя­чого розвитку)?

  4. Як ви вважаєте, які промислові товари, зроблені в країнах, що розвиваються, можуть з'явитися на ринках розвинених країн?

  5. Охарактеризуйте зміни, які відбуваються у структурі зовнішньої торгівлі.

  6. Підпишіть на контурній карті країни — найбільші експортери в 2008 р. (Німеччина — 1498 млрд дол. США, Китай — 1435, США — 1 277, Япо­нія — 746, Франція — 601, Італія — 546, Нідерланди — 531, Росія -471, Велика Британія — 466, Канада — 459). Нанесіть напрямки основних світових товаропотоків.

  7. Розрахуйте показник експорту на душу населення в Китаї (1 435 млрд долл. США, населення — 1 338 млн осіб) та Нідерландах (531 млрд дол. США, населення — 16,7 млн осіб). Зробіть висновки.

  8. Німеччина не тільки один із визнаних лідерів світової торгівлі, але країна має стабільне й дуже високе позитивне сальдо зовнішньоторговельного обігу. Як це характеризує господарство країни?

  9. Як ви вважаєте, чому світова економічна криза кінця 20-х — початку 30-х рр. XX ст. («Велика депресія») призвела до загального зниження ролі експорту товарів у світовому господарстві, посиливши значення національного виробництва й збуту?

ВИВЕЗЕННЯ КАПІТАЛУ Й НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО.

Останнім часом набуває поширення такий процес, як вивезення капіталу. Він являє собою переміщення фінансових ресурсів з однієї країни до іншої для отримання прибутку. На сьогодні основні потоки капіталів прямують з одних розвинених країн до інших, а також із низки нафтовидобувних країн до розвинених і середньорозвинених держав. В економіку постсоціалістичних кран і країн, що розвиваються, великі капітали надходять вибірково. Більш охоче гроші «йдуть» у нові індустріальні країни.

Голоними світовими інвесторами є США, Велика Британія, Японія, Канада, Німеччина, Франція, а також міжнародні фінансові організації та великі банки. В епоху НТР особливого значення набуло науково-технічне співробітництво. Країни активно обмінюються новітніми технологіями, торгують науково-технічною інформацією у вигляді патентів і ліцензій. Слід зазначити, що й тут основний обмін відбувається між розвиненими країнами. Середньорозвинені й постсоціалістичні країни, як правило, виступають у ролі покупців.

Запитання

  1. Зовнішньоекономічна політика практично будь-якої держави спрямована на залучення інвестицій у своє господарство. Однак у деяких випадках досягти цього буває досить важко. Для цього треба мати сприятливий інвестиційний клімат. Як ви вважаєте, чим можна залучити іноземний капітал?

  2. Обмін науково-технічними знаннями знаходить вираження не тільки в передачі ліцензій, патентів, але й так званих секретів виробництва – ноу-хау, тобто новітні технології виробництва. Наведіть приклади продукції, яка виробляється з використанням новітніх технологій.

ГЕОГРАФІЯ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ

Важливу роль у світовому господарстві відіграють міжнародні послуги. У їхній структурі поступово знижується частка транспортних послуг, а частка міжнародного туризму зростає.

За видами туризм поділяють на пізнавальний, рекреаційний, діловий, спортивний, екологічний. В основу екологічного туризму покладені такі принципи: дотримання природоохоронних вимог, сприяння охороні приро­ди, розвитку місцевого соціального й культурного середовища, ретельне планування та управління туристичною діяльністю, можливість використання туристичних поїздок із дослідницькою метою.

— Які чинники обумовили швидкий розвиток туризму?

(Науково-технічна революція, що забезпечила новий рівень розвитку продуктивних сил (підвищилася продуктивність праці, доходи населення, вивільнилися трудові ресурси для сфери послуг); загальне зростання культури й рівня освіти населення обумовили прагнення не тільки відпочити, але й пізнати навколиш­ній світ; зведення до мінімуму формальностей при перетині кордону, особливе в країнах ЄС і НАФТА; швидке зростання міст і міського населення, що змушує городян шукати можливість відновити моральні й фізичні сили, розширення кола доступних для відвідування природних об'єктів, пізні шлюби й невелика кіль­кість дітей, що вивільняє час; і дає можливість розпоряджатися ним на власний розсуд, збільшення тривалості життя та покращення матеріального становища населення старшої вікової групи.)

Основна частина міжнародного туристичного обміну (близько 70%) припадає на подорожі з метою розваг і відпочинку. Саме ці туристичні по­токи визначають географію міжнародного туризму в цілому, її характер­на риса — лідируючі позиції Європи, Майже третина прибутків припадає на Середземномор'я, до Північної Європи вирушає тільки десята частина туристів.

Друге місце посів Азіатсько-Тихоокеанський регіон. Особливо швидкими темпами розвивається туризм у Китаї. Країна впевнено посідає місце регіонального лідера: щорічно її відвідують понад 40 млн туристів.

Третій великий туристичний регіон — Америка. Тут виділяються потоки між США й Мексикою, США й Канадою. Досить сказати, що кількість ту­ристів, які щорічно вирушають зі США до Мексики, на рік (найвищий показник у світі).

В останні роки спостерігається зростання кількості туристичних прибутків до країн Африки, Південно-Східної та Південної Азії. Це викликане ін­тересом до цих регіонів і розвитком туристичної інфраструктури. Хоча в ці­лому їхня роль, особливо Африки й Південної Азії, є невеликою.

Великий інтерес становить географія туристичних потоків між окремими країнами. Для неї характерне переважання потоків, які зв'язують сусідні держави (своєрідний виняток становить Японія). Основний напрямок руху туристів — «північ—південь» (меридіональні напрямки), а також «внутрішні райони — узбережжя теплих морів».

Запитання та завдання

  1. Які транспортні послуги можуть надавати одні країни іншим (за приклад можна взяти Україну)?

  2. Чим ви можете пояснити лідируючі позиції Європи в туристичному обміні?

  3. Фахівці вважають, що сучасний міжнародний туризм перетворився на ці­лий комплекс взаємозалежних галузей невиробничої сфери. Наведіть при­клади цих галузей.

(Міжнародний туризм охоплює засоби розміщення (наприклад готелі, кемпінги, індустрію розваг, об'єкти пізнавального, ділового, лікувально-оздоровчого, комунально-побутового й спортивного призначення, природні й природоохоронні об’єкти, рекламну справу, структури суспільної й індивідуальної безпеки, підприємства громадського харчування й торгівлі, транспорт.) Чим би ви пояснили той факт, що туристи в середньому витрачають біль­ше грошей, подорожуючі США, аніж Європою?

Найбільші світові туристичні потоки, понад 5 млн туристів на рік

№з/п

Напрямок потоку

№з/п

Напрямок потоку

1

США — Мексика

9

Велика Британія — Іспанія

2

Канада— США

10

Нідерланди — Франція

3

Німеччина — Франція

11

Німеччина — Польща

4

США— Канада

12

Італія — Франція

5

Німеччина — Іспанія

13

Японія— США

6

Німеччина — Австрія

14

Японія — Канада

7

Велика Британія — Франція

15

Іспанія — Португалія

8

Німеччина — Італія

Підсумок:

  • формування світового господарства, що почалося кілька тисяч років тому, зараз знаходиться на четвертому етапі свого розвитку;

  • міжнародний поділ праці - спеціалізація господарства країн світу на виробництві певної продукції для подальшого обміну;

  • НТР, що почалася у другій половині XX ст. Перетворила науку на основну виробничу силу світового господарства;

- основою промислового виробництва є енергетика, машинобудування і хімічна промисловість;

- галузі переробної промисловості, раніше орієнтовані на сировинні бази, в сучасному світі орієнтуються не споживача;

- найбільшої концентрації підприємства машинобудування досягають у розвинених країнах і регіонах світу.

Бесіда за запитаннями.

  1. Що таке світове господарство ? Міжнародний поділ праці ? Науково- технічна революція ?

  2. Що є основою міжнародного поділу праці ?

  3. У яких формах здійснюються міжнародні економічні зв’язки ?

  4. Як ви розумієте словосполучення "глобальний світ" ?

  5. Які риси властиві НТР ?

  6. Як НТР впливає на галузеву структуру світового господарства ?

  7. Які природні ресурси визначають рівень розвитку чорної металургії?

Кольорової?

  1. Які великі світові центри машинобудування ви можете назвати?

  2. Які регіони (країни) найменш залучені до зовнішньої торгівлі? Чому?

  3. Якими є тенденції подальшого розвитку міжнародного туризму?

Домашнє завдання:

1. Конспект.

Тема: Мировое хозяйство.

План.

  1. Международное разделение труда и интеграция.

  2. Этапы формирования мирового хозяйства.

  3. География основных отраслей промышленности мира.

  1. Выписать в тетрадь: определение интеграции, мирового хозяйства, НТР, Международной экономической интеграции, МПП с примерами стран, энергетики.

  2. Из атласа выписать определение ТНК и назвать 5 примеров; выписать центры химической и машиностроительной промышленности, и место Украины в этих отраслях промышленности.

  1. Международное разделение труда и интеграция.

Специализация труда является одновременно показателем развития общества и профессионализма работника. Древнее деление труда базировалось на половой работоспособности: женщины занимались собирательством, мужчины - охотой. Следующим этапом стало отделение ремесла от земледелия, потом в средневековой Европе профессиональные ремесленники начали объединяться в цеха и общины. В настоящий момент специализация достигла такого уровня, что отдельный регион, например, специализируется на рассаде томатов, которые будут высажены в открытую почву на другом крае континента, а переделанные и проданные - в другой части света. Сегодня ни одна страна мира не может одинаково эффективно проводить все, что необходимо для удовлетворения ее внутренних потребностей, и в этом нет необходимости через усиление процесса интеграции - объединения отдельных частей и систем в одно целое.

Современное поколение стало свидетелем грандиозных изменений во всех сферах жизнедеятельности человечества. Научно-техническая революция, которая началась в середине XX ст., изменила планету, прибавив всему, что происходит, глобальности, всеобъемлющей характер. Изменение индекса Доу-джонса на токийской фондовой бирже волнует европейских бизнесменов, украинские кондитеры беспокоятся, не уничтожит ли ураган в Латинской Америки урожая какао, домохозяйка готовит голландские куриные окорока на чешской газовой плите. Мир под воздействием НТР стремительно изменяется, потому знание особенностей научно-технической революции поможет вам ориентироваться в этих изменениях.

  1. Этапы формирования мирового хозяйства.

Сегодня речь пойдет о формировании единственного мирового хозяйства, в состав которого входят национальные и региональные экономики. А также о влиянии НТР на производство.

Мировое хозяйство - исторически составленная совокупность национальных хозяйств, связанных между собой экономическими и политическими отношениями, в основе которых лежит международное разделение труда. Как же складывалось мировое хозяйство?

Первым этапом, который рассматривается как усиление тенденции к интеграции, считается образование древних империй. Вторым этапом была эпоха Великих географических открытий, когда установились регулярные торгово-финансовые и производственные связи между странами, регионами и континентами, которые много лет находились в изоляции, что тормозило социально-экономический пргресс. Центром процесса формирования мирового хозяйства стала Европа, которая еще несколько возрастов удерживала абсолютное первенство и на мануфактурной стадии развития капиталистических отношений (XV - XVIII ст.), и на стадии развития машинной индустрии (XVIII - рубеж XIX-XX ст.). Третий этап формирования мирового хозяйства начался по окончании Второй мировой войны - во второй половине XX ст., когда прежние колонии получили независимость, начали развивать собственную экономику и тем самым включаться в мировое хозяйство. В наше время процесс формирования мирового хозяйства находится на четвертом этапе своего развития, что связано с перестройкой экономики прежнего социалистического лагеря. Интеграция на этом этапе определяется в основном трнснациональными корпорациями, а также созданием больших рыночных зон, которые объединяют территории нескольких стран (ЕС, НАТО-блок североамериканских стран, МЕРКОСУР - Аргентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай но др.). Поскольку мировое хозяйство состоит из разных по структуре и уровнем социально-экономического развития национальных хозяйств, ему свойственны неоднородность и внутренние противоречия. В ходе их решения изменяется сама структура мирового хозяйства: расширяются экономические связи, чему способствуют транспорт, который в эпоху НТР увеличил скорость и грузоподъемность, а также основа мировых экономических отношений - мировой рынок.

Серьезные изменения мирового хозяйства, которые оно испытало в последнее время, вызваны такими причинами:

  • научно-техническая революция;

  • интенсивные интеграционные процессы;

  • сырьевой, энергетический и общеэкономический кризисы;

  • обострение глобальных прблем человечества.

Научно-техническая революция (НТР) - это коренное качественное превращение производительных сил на основе превращения науки в ведущий фактор развития общественного производства, непосредственно производительную силу. НТР началась в середине XX ст. Под воздействием наибольших научно-технических открытий, возросшего взаимодействия науки и техники и резко ускорила научно технический прогресс, изменив все сферы жизни общества. Так, к последствиям НТР относят "информационный взрыв", выросли требования к уровню образования, квалификации, культуры, организованности и ответственности работников, появления новой степени международной экономической интеграции.

Международная экономическая интеграция - это процесс развития глубоких и стойких взаимосвязей групп стран, основанный на проведении общей согласованной политики.

Вопрос.

Какие международные экономические организации и союзы вы можете назвать ? Международные экономические связи по формам различаются таким образом:

- внешняя торговля;

  • вывез капитала;

  • научно-техническое сотрудничество;

  • компесационные операции;

  • кредитно - финансовые отношения;

  • предоставление услуг (обслуживание иностранного транспорта, международного туризма но др.).

Вы уже знаете, что НТР - это качественное превращение продуктивних сил, среди которых лидирует наука - ведущий фактор развития общества. Начавшись в середине ХХ в. НТР изменила характер труда и производства, повлияла на все сферы жизни общества. НТР свойственны: быстрое развитие нескольких направлений, комплексная автоматизация производства, создания и внедрения ресурсосохраняющих и экологических технологий и техники, распространения биотехнологий.

Комплексная автоматизация производства получила распространение в 1950-1960-х гг., когда появились первые автоматические линии. В 1970-1980-х гг. этими линиями стали руководить ЭВМ - электрические вычислительные машины. Революцией в мелкосерийном производстве стали станки с числовым управлением. Перспективным направлением автоматизации на данний момент считается создание комплексно автоматических участков или гибких производственных систем (ГПС). ГПС отвечает потребностям современного производства, поскольку в ее состав входят: система оперативного управления производством, система автоматизированного конструирования, оборудования с программным управлением, транспортно-складская техника. Использование ГПС позволяет снижать себестоимость продукции, то есть повышать ее конкурентную способность. ГПС появилась в начале 1980-х р.р. в Японии, США, странах Западной Европы и достаточно быстро доказали, что за ними будущее.

Одна из острейших проблем современности - дефицит сырья и энергии -определила такое приоритетное направление развития, как разработка и внедрение ресурсосохраняющих технологий. Энергетический и сырьевой кризис второй половины 1970-х р.р., который носил всемирный характер, актуализировал разработку техники, изготовления и эксплуатация которой не требуют много материалов (особенно металлов) и энергии. Материалоемкость можно снизить несколькими способами: за счет миниатюризации (микроэлектроника), за счет использования синтетических или искусственных конструкционных материалов (пластмассы), за счет снижения количества отходов при производстве продукции и повторного использования материалов. Так, автомобилестроение активно использует пластмассы и алюминиевые сплавы, снижая стоимость продукции, которая выпускается.

Вопрос.

Как вы считаете, что является организующей основой мирового хозяйства ?

Организующей основой мирового хозяйства является международное разделение труда (МРТ) - высшая форма деления прці. МРТ выражается в специализации отдельных стран на производстве определенных видов продукции, услуг и последующем обмене ими. МРТ представлено международной торговлей материальными товарами, а также торговлей услугами (международный туризм, финансовая и посредническая деятельность, транспортное обслуживание, учеба). МРТ определяется многими факторами, главным среди которых является экономико- географическое положение страны, ее естественно ресурсный потенциал и уровень социально-экономического развития. Хозяйственный вид стран современного мира определяется их международной специализацией. Например, Саудовская Аравия является поставщиком на мировой рынок нефти, Канада - зерновых, Замбия - меди, Япония- машиностроительной продукции, робототехники, радиоэлектроника

автомобилей, капитала.

Проблемный вопрос.

Какие страны менее зависят от колебаний цен на мировом рынке: те, которые поставляют 1-2 вида продукции, или те, которые поставляют больше видов продукции ? Ответ обоснуйте. Приведите примеры.

1970-ые р.р. дали миру еще одно революционное открытие - биотехнологии, с помощью которых человек получает необходимые ему вещества в ходе непосредственного использования живых клеток и биологических процессов. Наиболее широко биотехнология применяется в микробиологии, фармацевтике, сельском хозяйстве (США, Япония, Германия, Россия). Освоения околоземного и более отдаленного космического пространства требовало создание принципиально новых материалов (особенно сплавов) - в авиакосмической промышленности, открытие и разработки которых используются в других отраслях (например, телефонное покрытие).

Даже эти факты бесспорно свидетельствуют о том, что НТР охватила все сферы жизни человека и все территории Земли.

Как определяют влияние НТР на экономику отдельной страны ? Конечно, за уровнем развития наукоемких отраслей - приборостроения, аэрокосмической промышленности, машиностроения, электроники. Внешняя торговля развитых стран включает большую долю наукоемкого труда, 90 % какой приходится на Францию, Германию, Большую Британию, США и Японию. НТР изменяет отраслевую структуру мирового хозяйства: много традиционных отраслей теряют свое значение, новые - высокотехнологичные -определяют экономику стран, регионов и Земли в целом. Поэтому НТР имеет могучее влияние на все стороны современного производства, систему общественных отношений, на самого человека и среду его обитания.

  1. География основных отраслей промышленности мира.

Одним из объектов социально-экономической географии мира является мировое хозяйство, размещение его отраслей, среди которых ведущее место как и раньше занимает промышленность. Какими особенностями отличается размещение отраслей промышленности в современном мире?

Три отрасли современного хозяйства является его основой: энергетика, химическая и машиностроительная промышленность.

Что являет собой энергетика? Энергетика — совокупность отраслей топливной промышленности, электроэнергетики, средств доставки топлива и энергии. В современном мировом хозяйстве сложилась ситуация, при которой страны, которые развиваются, выступают как поставщики энергоносителей, а развитые государства - как основные потребители энергии.

Абсолютное и относительное подорожание одних источников энергии по сравнению с другими, совершенствование средств их транспортировки, развитие систем превращения и передачи энергии, освоения новых источников энергии влияют на развитие, структуру и размещение промышленного производства отдельных стран и регионов.

Общий рост потребления энергии происходит постоянно, но неравномерно. В первый половине XX ст, суммарное потребление энергии в мире удваивалось каждые 18-20 лет, во второй половине ХХ в. оно выросло ежегодно на 5%.

Какие первичные источники энергии являются основными?

Основными первичными источниками энергии является природный газ, нефть, уголь, гидроэнергия, энергия атомного ядра.

Предоставим сжатую характеристику топливной промышленности.

Нефтяная промышленность одна из важнейших отраслей тяжелой промышленности; она развивается очень высокими темпами. В 1994р. мировая добыча нефти по сравнению с предыдущим годом выросла на 33 млн т. (то есть 1,1%) и достиг 3 млрд.т. На страны ОПЕК из этого количества приходилось - 1239 млн т., то есть 40% общего количества.

Быстрый рост добычи нефти в Африке, на Ближнем и Среднем Востоке определяется не только большими запасами нефти в этих регионах, но и низкими капиталовложениями и текущими расходами (например, низкая заработная плата персонала) на эту добычу при чрезвычайно высокой производительности скважин. Прогнозируемые запасы нефти на Земле приблизительно оцениваются в 300 млрд т.

Главной особенностью размещения наибольших в мире месторождений нефти является то, что в основном они находятся на территории стран, которые развиваются. Достоверные запасы нефти в США, например, наиболее исчерпанные, однако одновременно они являются наибольшими остаточными запасами в мире. Постоянно растет значение нефтяной промышленности Китая: по добыче КНР в настоящий момент идет на 5-ом месте, уступая США, Саудовской Аравии, СНГ и Ирану.

Главные грузопотоки нефти следуют от портов стран Персидского залива к Японии и государств Западной Европы. Танкеры проходят через Суэцкий канал, наибольшие из них вынуждены огибать Африку. Нефтепроводы проложены не только по суше, но и по дну морей, например, Средиземного и Северного.

Газовая промышленность.

Наибольшие запасы природного газа сосредоточены в России (39,2%), на Ближнем и Среднем Востоке (30%), в Северной Америке (5%) и Западной Европе (в первую очередь в Нидерландах - 4%). Как и запасы нефти, запасы газа на территории стран, которые развиваются, превосходят запасы на территории развитых государств. Ежегодная добыча газа в мире постоянно растет и в 1994 г. превысил 2 трлн м3. Свыше 40% этого объема было добыто в СНГ (80% этого количества пришлось на Россию), 25% - в США, меньшие объемы - в Канаде, Нидерландах, Норвегии, Индонезии, Алжире, которые не входят в число наибольших мировых экспортеров природного газа.

Газ в основном экспортируется сжатом виде трубопроводами. Протяженность газопроводов в современном мире достигла 900 тыс. км и продолжает расти. Наибольшие межгосударственные газопроводы функционируют в Северной Америке (связывает канадскую газоносную провинцию Альберта с США) и Западной Европы (один связывает голландское месторождение Гронинген с Германией, Швейцарией и Италией; второй - норвежский сектор Северного моря с Германией, Бельгией и Францией). С 1982 г. функционирует газопровод, который связывает Алжир с Тунисом и, - по дну Средиземного моря - с Италией.

Растет объем морских перевозок сжатого природного газа в специальных танкерах. Наибольшими поставщиками сжатого газа является Индонезия, Алжир, Малайзия, Бруней. Наибольшим импортером природного газа (до 60% от общего объема) является Япония.

Угольная промышленность самая "старая" отрасль топливно-энергетического комплекса.

Суммарные мировые запасы угля (52% - каменного, 48% - бурого) оцениваются приблизительно в 13 -14 трлн т., при чем наибольшие месторождения находятся в России, Китае, США, ЮАР, Украине, Казахстане, менее значительные - в Германии, Великой Британии, Польше, Австралии, Канаде, Индии, Индонезии, Ботсване, Зимбабве, Мозамбике, Колумбии, Венесуэле.

С точки зрения конкурентоспособности угля на мировом рынке важным фактором является его себестоимость, которая не в последнюю очередь зависит от способа добычи: уголь, который добывается открытым способом, в несколько раз более дешевле, чем уголь, который добывается в шахтах. Поэтому доставка из Австралии или Южной Африки в Западную Европу угля намного дешевле местного, в чем кроется одна из причин упадка европейской угледобывающей отрасли.

Какие еще причины, с вашей точки зрения, вызывали упадок угледобывающей отрасли в Европе?

Германия лидирует в мировой добыче бурого угля, за ней идут США, Австралия и Россия. Бурый уголь в основном используется на тепловых электростанциях как топливо.

Электроэнергетика.

Всего в мире ежегодно как энергоресурсы потребляется 15 млрд т условного топлива. Суммарная мощность всех электростанций мира в начале 1990-х гг. превышала 2,5 млрд кВт/год на год. Свыше 60% этого объема электроэнергии производится в промышленно развитых странах, в первую очередь США, Японии, Германии, Китае, Канаде и России. Поскольку электроэнергетика во многом определяет экономику страны, некоторые государства (Франция, Италия, Россия) являются владельцами основной части электроэнергетических мощностей. В других государствах (Великая Британия, Япония, США) электроэнергетические мощности находятся в частной собственности, в третьих (Германия) в смешанной (определенная частица принадлежит государству, определенная - частным владельцам).

Электроэнергию производят на тепловых (ТЕС), водных (ГЕС), атомных (АЭС) и других станциях. Соотношение частиц полученной на разных станциях электроэнергии определяет энергобаланс страны.

Итог:

  • формирование мирового хозяйства, что началось несколько тысяч лет потому, в настоящий момент находится на четвертом этапе своего развития;

  • международное разделение труда - специализация хозяйства стран мира на производстве определенной продукции для последующего обмена;

  • НТР, что началась во второй половине XX ст. превратила науку в основную производственную силу мирового хозяйства;

- основой промышленного производства является энергетика, машиностроение и химическая промышленность;

- отрасли перерабатывающей промышленности, раньше ориентированные на сырьевые базы, в современном мире ориентируются на потребителя;

- наибольшей концентрации предприятия машиностроения достигают в развитых странах и регионах мира.

Беседа по вопросам.

  1. Что такое мировое хозяйство? Международное разделение труда? Научно-техническая революция?

  2. Что является основой международного разделения труда?

  3. В каких формах осуществляются международные экономические связи?

  4. Как вы понимаете словосочетание "глобальный мир"?

  5. Какие черты свойственные НТР?

  6. Как НТР влияет на отраслевую структуру мирового хозяйства?

  7. Какие природные ресурсы определяют уровень развития черной металлургии? Цветной?

  8. Какие крупные мировые центры машиностроения вы можете назвать?

Домашнее задание: 1. Конспект.