Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світове господ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
543.74 Кб
Скачать
  1. Етапи формування світового господарства.

Сьогодні мова піде про формування єдиного світового господарства, до складу якого входять національні і регіональні економіки. А також про вплив НТР на виробництво.

Світове господарство - історично складена сукупність національних господарств, пов’язаних між собою економічними і політичними відносинами, в основі яких лежить міжнародний поділ праці. Як же складалося світове господарство?

Першим етапом, який розглядається як посилення тенденції до інтеграції, вважається утворення імперії давнини. Другим етапом була епоха Великих географічних відкриттів, коли встановилися регулярні торгово-фінансові і виробничі зв’язки між країнами, регіонами іконтинентами, які багато віків перебували в ізоляції, що гальмувало соціально-економічний прогрес. Центром процесу формування світового господарства стала Європа, яка ще декілька віків утримувала абсолютну першість і на мануфактурній стадії розвитку капіталістичних відносин (XV - XVIII ст.), і на стадії розвитку машинної індустрії (XVIII - рубіж XIX-XX ст.). Третій етап формування світового господарства почався після закінчення Другої світової війни - у другій половині XX ст., коли колишні колонії отримали незалежність, почали розвивати власну економіку і тим самим включатися у світове господарство. У наш час процес формування світового господарства знаходиться на четвертому етапі свого розвитку, що пов’язано з перебудовою економіки колишнього соціалістичного табору. Інтеграція на цьому етапі визначається в основному транснаціональними корпораціями, а також створенням великих ринкових зон, що об’єднують території кількох країн (ЄС, НАФТА-блок північноамериканських країн, МЕРКОСУР - Аргентина, Бразилія, Уругвай, Парагвай та ін.). Оскільки світове господарство складається з різних за структурою та рівнем соціально-економічного розвитку національних господарств, йому властиві неоднорідність і внутрішні протиріччя. У ході їх розв'язання змінюється сама структура світового господарства: розширюються економічні зв’язки, чому сприяють транспорт, який в епоху НТР збільшив швидкість і вантажопідйомність, а також основа світових економічних відносин - світовий ринок.

Серйозні зміни світового господарства, яких воно зазнало останнім часом, викликані такими причинами:

  • науково-технічна революція;

  • інтенсивні інтеграційні процеси;

  • сировинна, енергетична і загальноекономічна кризи;

  • загострення глобальних проблем людства.

Науково-технічна революція (НТР) - це корінне якісне перетворення продуктивних сил на основі перетворення науки на провідний чинник розвитку суспільного виробництва, безпосередньо продуктивну силу. НТР почалася в середині XX ст. Під впливом найбільших науково-технічних відкриттів, зрослої взаємодії науки і техніки і різко прискорила науково технічний прогрес, змінивши всі сфери життя суспільства. Так, до наслідків НТР відносять "інформаційний вибух", зросли вимоги до рівня освіти, кваліфікації, культури, організованості та відповідальності працівників, появи нового ступеня міжнародної економічної інтеграції.

Періодизація науково-технічного прогресу.

Етапи науково-технічного прогресу

Основні види машин

Хронологічні рамки

Промислова революція (переворот)

Парова машина

Середина XVII – поч. ХVIII ст.

Технічна революція

Електричний двигун і двигун вну­трішнього згоряння

Кінець ХVIII – поч.. ХІХ ст.

Науково-технічна революція

Реактивний двигун. Комп'ютер

Середина ХХ – до наступного часу.

Сучасна НТР розвивається за кількома напрямками, їх перелік та найваж­ливіші особливості наведені на схемі.