Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розвиток сонячної теплової єнергетики в європі....doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Розвиток сонячної теплової єнергетики в європі

У найближчому майбутньому очікується інтенсивний розвиток соняч­них технологій, зумовлений загальносвітовою паливно-енергетичною кри­зою. В останні роки ціни на нафту щороку зростали у середньому на 23%. Під загрозою — енергетична безпека багатьох країн, особливо через не-прогнозованість поставок газу з Росії. Світові енергетичні експерти про­гнозують різке зменшення запасів викопних видів палива та їх неминуче вичерпання протягом кількох десятків років (залежно від інтенсивнос­ті експлуатації цих запасів). Усі ці чинники впливають на структуру вико­ристання палива й інтенсифікують розвиток відновлюваної енергетики, в тому числі сонячної.

Потенціал і технології

Сонячні технології присутні на енергетичному ринку вже понад ЗО ро­ків, причому вони постійно удосконалюються. Однак попит на них ще не­достатньо високий порівняно з технічним потенціалом. Найчастіше соняч­ні системи використовують індивідуальні забудовники — для отримання гарячої води. Як правило, дахи будинків устатковують плоскими рідинни­ми колекторами площею лише кілька квадратних метрів.

Щораз більше сонячних обігрівальних систем монтується у багатоквар­тирних будинках та об'єктах громадського користування. їх повна площа коливається від кількасот до понад тисячі квадратних метрів (переважно на дахах кількох будинків). У Польщі найбільша соларна система площею со­нячних колекторів у 1500 м2 встановлена на дахах лікарні у Ченстохові. Дру­га за величиною система розташована у житловому мікрорайоні у Поддем-біцах — 1270 м2, третя — у Буску Здрою (516 м2) в санаторії "Влукняж".

У Європі функціонують великогабаритні сонячні системи, приєднані до центральних теплових міських і районних мереж. Найбільша система — у Марсталі (Данія) з площею сонячних колекторів 18365 м2 і встановленою потужністю 12,8 МВттп. Перша польська соларна система, приєднана до те­плової мережі, щоправда у значно меншому масштабі — лише 370 м2, пра­цює у Воломіні (поблизу Варшави).

Деякі соларні системи устатковані системами сезонного акумулюван­ня енергії, переважно у ґрунті. З'явилися перші демонстраційні системи, що виробляють високотемпературне технологічне тепло для промислових потреб.

Річне виробництво теплової енергії, МВттп, отриманої від сонячних колекторів)/ різних регіонах світу (джерело: ІЕА SHC)

У 2006 році потужність встановлених на Землі сонячних обігрівальних систем вже досягала 118 ҐВттп, що відповідає площі сонячних колекторів у 168000 м2 і виробництву 70 ТВт-год/рік тепла.

Вважається, що до 2030 року потужність встановлених сонячних обігрі­вальних систем може зрости до 200 ҐВтіп за умови оснащення більшості будівель такими системами. На рисунку наведено діаграму річного вироб­ництва теплової енергії, отриманої від сонячних колекторів у різних регіо­нах світу (зі звіту ІЕА SEC). Як бачимо, позиції лідера на світовому ринку сонячних колекторів впевнено утримує Китай. Динамічний розвиток со­лярних технологій відзначається і в європейських країнах. Приріст у цьо­му секторі ринку в 2006 році становив стільки ж, скільки цей показник до­рівнював у США в 1983-1984 роках (на той час саме у Сполучених Штатах відзначався найвищий у світі рівень розвитку сонячної теплової енергети­ки). Упродовж останнього десятиріччя виробництво у США теплової енер­гії із сонячних колекторів характеризується стабільним показником (що­правда, вже на значно нижчому рівні).