Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
#2 лекція спряження.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
5.74 Mб
Скачать

Лекція 2. Спряження. Багатокутники

  1. Спряження

    1. Спряження двох прямих, які перетинаються, дугою заданого радіуса

    2. Спряження кола з прямою дугою заданого радіуса

      1. Зовнішнє спряження кола з прямою дугою кола

      2. Внутрішнє спряження кола з прямою дугою кола

    3. Спряження двох кіл дугою заданого радіуса

      1. Зовнішнє спряження кола з прямою дугою кола

      2. Внутрішнє спряження кола з прямою дугою кола

      3. Внутрішнє та зовнішнє дотикання ( мішане спряження)

    4. Побудова коробових кривих

1.4.1 Побудова овала діленням великої осі на чотири частини

1.4.2 Побудова овала за двома осями

2. Виконання креслень технічних деталей

3. Ділення кола на рівні частини. Побудова правильних вписаних многокутників

4. Варіанти завдань на виконання графічної роботи «Спряження. Багатокутники»

5. Зразок виконаної роботи

Побудова зображення деталі складної форми. Спряження

Завдання. Побудувати зображення деталі, яке складається із ліній, що плавно переходять від однієї лінії до іншой за допомогою дуги кола. Варіанти завдань та номера рисунків приведені в кінці лекції. Графічну роботу виконують на аркуші формату АЗ (297x420).

Побудову зображення деталі в кожному варіанті потрібно починати з нанесення вісі симетрії деталі та базових кіл (чи дуг кіл) взаємне розміщення центрів яких зрозуміло з креслення, прямих ліній. Після цього можна будувати плавні переходи - спряження між колами та прямими. Позначення Rх зазначає, що величина радіуса визначається побудовою. На кресленні слід проставити певний розмір зі значком "*", наприклад R20*

С

Рис.2.1

пряження
- це плавний перехід однієї лінії (прямої або кривої) в другу криву або пряму. Перехід буде плавним тільки в тому випадку, коли в спільній точці, яка називається точкою дотику, дотичні обох ліній збігаються в одну пряму. Побудувати спряження - це означає знайти центри дуг спряження та точки спряження. Побудова спряження базується на відомих положеннях геометрії: пряма, яка сполучає центри дотичних дуг, проходить через точку дотику (точка А рис. 2.1), а дотичні цих дуг в точці А співпадають (t1t); пряма, дотична до кола, утворює прямий кут з радіусом, проведеним в точку дотику. При викреслюванні контурів технічних деталей зустрічаються плавні переходи від прямої до дуги кола та від дуги одного радіуса до дуги іншого радіуса. Саме в останньому випадку виникають поняття внутрішнього та зовнішнього спряження. Спряження є внутрішнім або зовнішнім, якщо центри заданих кіл розміщенні, відповідно, всередині або зовні повного кола спряження, побудованого з центра спряження радіусом спряження. Розглянемо декілька випадків спряження характерних для побудови контурів технічних деталей.

•Спряження двох прямих, які перетинаються, дугою заданого радіуса.

Центр 0S дуги спряження радіуса RS (рис.2.2) має бути віддаленим на відстань RS як від прямої а, так і від прямої b, тобто розміщуватись в точці перетину прямих с і d, відповідно паралельних прямим а і b. Для визначення точок спряження (дотику) А і В слід з точки 0S опустити перпендикуляри на прямі а і b.

Frame2

Спряження кола з прямою дугою заданого радіуса.

В цьому випадку можливе зовнішнє (рис.2.11) та внутрішнє (рис.2.12) спряження.

Центр OS дуги спряження радіуса RS має бути віддаленим на відстань RS від прямої b та кола радіуса R, тобто знаходитись в точці перетину прямої d, яка паралельна до заданої прямої і віддалена від неї на відстань RS, та кола певного радіуса, який дорівнює (R+RS) у випадку зовнішнього спряження (рис.2.3) або (RS-R) у випадку внутрішнього спряження (рис.2.4). Для визначення точок спряження А та В слід з точки OS опустити перпендикуляр на пряму b і сполучити між собою точки OS та O.

Frame3

Спряження двох кіл дугою заданого радіуса.

Розглянемо три випадки спряження двох кіл.

Зовнішнє спряження. Центр OS дуги спряження радіуса RS (рис.2.5) має бути віддаленим на відстань RS від кіл радіусів R та R1 і розміщуватись в перетині двох дуг радіусів (R+RS) та (R1+RS). Точки спряження А та В знаходяться на лініях ООS та О1ОS .

Внутрішнє спряження. Центр OS дуги спряження радіуса RS (рис.2.6)

Frame4

знаходиться в перетині двох дуг радіусів (RS-R) та (RS+R1) . Точки спряження А та В знаходяться на продовженнях ліній ОSО та ОSО1.

Рис.2.7

Внутрішнє та зовнішнє дотикання

( мішане спряження).

Центр OS дуги спряження радіуса RS (рис.2.7) знаходиться в перетині двох дуг з центрами О радіусу (RS+R) та O1 радіусу (RS-R1) Точки спряження А та В знаходяться на лініях OSO та OSO1.

Обрис заданих у завданні деталей складається з відрізків прямих, дуг кіл спряжених між собою.

Побудова коробових кривих.

Коробовими називаються опуклі криві, утворені спряженням дуг кола.

До коробових кривих належать овали, овоїди, завитки тощо. Овал — це замкнена коробова крива, яка має дві осі симетрії. Його можна будувати за однією великою віссю або за двома осями — великою і малою.

Побудова овала діленням великої осі на чотири частини (рис. 2.8, а). Поділивши велику вісь АВ на чотири рівні частини, дістають центри спряження О1 і О2. З центра О радіусом ОА проводять дугу до перетину з вертикальною віссю в точках О3 і О4 — другій парі центрів спряження. Точки спряження С, D, F, Е розташовані на прямих О1О3; O1O4; О2О3; О2О4. Описуючи з центрів О1 і О2, дуги радіусом R1 = О1А, а з центрів О3 і О4 — радіусом R = О4D, дістають контур овала.

Вправа. Поясніть побудову овала діленням великої осі на три рівні частини (рис. 2.8, б).

Побудова овала за двома осями АВ і CD (рис. 2.8, в). З центра О проводять дугу радіусом ОА і засікають нею малу вісь овала. Дугою радіуса СК, проведеною з точки С, засікають допоміжну пряму АС, тобто МС = КС. Через середину відрізка AM проводять перпендикуляр, який перетинає осі овала в точках О1 і О4. Знаходять симетричні їм точки О2 і О3 і проводять лінії центрів О1О3; О1О4.;О2О32О4. 3 точки О4 як із центра радіусом R = O4С проводять дугу до перетину з прямими О1О4 і О2О4 в точках 1 і 2, які будуть точками спряження овала. Виконавши аналогічну побудову з центра О3, дістають точки спряження 3 і 4. Закінчують побудову проведенням дуг з центрів O1 і О2, радіусом R1=О1А або R1=О2В.

Вправа. Розгляньте і поясніть побудову овоїда за його шириною — відрізком АВ (рис. 2.9). Овоїд — це замкнена коробова крива, що має тільки одну вісь симетрії.