Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ І.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
242 Кб
Скачать

16 Які є перешкоди?

Незважаючи на розуміння важливості навчання у новий спосіб, зміни є важкими. Ось деякі з бар'єрів на шляху до змін:

вплив освітніх традицій;

почуттй дискомфорту, яке спричиняють будь-які зміни;

• брак мотивації до змін;

• брак моделей та інформації стосовно ефективного навчання.

Можливо, найбільшим бар'єром у використанні активних методів навчання є ризик, що учні не братимуть участь. не будуть застосовувати розумові операції вищого рівня чи недостатньо засвоють зміст. Ризик, що викладач втратить контроль, не володітиме достатніми навичками або буде розкритикованим за такий неортодоксальний стиль навчання. Проте ми виявили, що результати, отримані внаслідок використання даних методів навчання, значно перевищують усі ризики.

Як подолати перешкоди?Найбільша га найтриваліша освітня реформа буде мати успіх, якщо кожен окремий викладач або невелика група викладачів бачитимуть себе реформаторами свого власного щоденного навчального досвіду. Чудовий перший крок на шляху до змін — обрати ті навчальні стратегії активного навчання, які здійснити найлегше. Такі стратегії є здебільшого короткотривалими, структурованими, сфокусованими на предметі, який не є надто абстрактним чи надто контровсрсійним і в той же час с досить знайомим дія викладача та учнів. Наприклад, ви можете запропонувати у класі проаналізувати ситуацію або вирішити проблему у невеликих групах протягом 10— 15 хвилин, можете також дати лекцію із включеними до неї питаннями до обговорення або провести «мозковий штурм» з метою генерування ідей стосовно вирішення проблеми.

Основні принципи активного навчання Викладачі будуть мати найбільший успіх у процесі адаптації активних навчальних стратегій, якщо вони знатимуть деякі з основних принципів активного навчання:

1. Навчання залежить від мот ивації. Яким чином ви можете створити моти-

ваційну ситуацію та підтримувати ні мотиваційні фактори в учасників?

2. Навчання залежить від здібностей тих, хто навчається. Яким чином ви

можете адаптувати навчання для тих, хто відчуває при цьому певні

труднощі?

3. Навчання залежить від попереднього та наявного досвіду. Яким чином

ви можете використати досвід учнів як джерело їхнього навчання?

4. Навчання залежить від активного залучення учасників до процесу на-

вчання. Яким чином ви можете стимулювати учасників та активно за-

лучати їх до процесу навчання?

17

Навчання залежить від створеної а тмосфери комфорту та взаємоповаги. Яким чином ви можете створити атмосферу безпеки, взаємоповаги, комфорту? Навчання стає більш ефективним, коли учасники є самоксрованими донього. Яким чином ви можете заохочувати учнів до самоосвіти та продовження подальшого навчання? Навчання повинне якомога більше відповідати індивідуальним навчальним стилям та індивідуальним відмінностям учнів. Яким чином ви можете індивідуалізувати навчання відповідно до індивідуальних стилів навчання?

Групова робота

Навчання невеликими групами

Найбільш ефективними формами організації навчальної діяльності виявилася робота в групах, а також обговорення підготовлених учнями повідомлень, доповідей, рефератів. Групи на уроці - це добровільні об'єднання учнів, що мають подібні позиції стосовно проблем, обговорюваних у ході уроку. Анкетування учнів випускного класу показало, що ці форми роботи їм особливо сподобалися, тому що давали можливість кожному висловити власну думку під час обговорення проблеми в невеликій групі, вчитися слухати й розуміти думку товаришів, захитати свою позицію в суперечці з іншими групами. Треба відзначити, що комунікаційний аспект у викладанні історії є одним з головних. На думку російського педагога В. В. Давидова, науково-теоретичне мислення, застосоване до викладання гуманітарних дисциплін, негайно виявляє свою обмеженість як головне й визначальне у педагогічному процесі. Провідним тут повинне бути духовно-практичне ставлення, а теоретичне має посісти місце засобу».

Кожний план уроку повинен містити в собі перелік практичних заходів, які повністю залучають учня до активного навчання шляхом використання навчальних методів практичної взаємодії. Один з таких методів, зокрема, навчання невеликими групами, є дуже ефективним, тому що заохочує учнів до самостійного дослідження змісту уроку, спільного взаємного використання одне одного як джерела інформації і водночас до роздумів над змістом навчання та його перспективами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]