Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ І.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
242 Кб
Скачать

Розділ і інноваційніпроцеси у викладанні шкільного курсу історії

Сучасна тенденція практично безмежного поширення інформації, чис- ленних систем інтерпретацій та оцінок минулого з особливою силою вияв- ляється в галузі історії, визначає необхідність зміщення цілей історичної освіти від засвоєння, запам'ятовування фактичної історії до навчання спо- собів опрацювання, структурування, аналізу, критики історичної інформа- ції. Специфіка історії як навчальної дисципліни полягає не стільки у ма- теріалі, зяким працює школяр, скільки втих розумових операціях і способах діяльності, яких він навчається, працюючи з ним.

Важливість вивчення історії в школі на сучасному етапі полягає не стільки у знаннях, закладених учителем, скільки у засобах самостійного от- римання учнем історичних знань.

Одне з першочергових завдань історії — допомогти молоді побачити образи сучасності у світлі минулого, дати можливість зрозуміти супереч- ливі питання власного суспільства. Сприяти вихованню толерантності — не тільки професійний, але іі етичний і моральний обов'язок учителів іс- торії.

Можливо, не обов'язково ваші учні в майбутньому стануть вченими- істориками. Однак для навчання їм майже завжди потрібна мотивація. Ча- сом їм здаються незрозумілими численні історичні концепції, занадто ве- ликим обсяг історичного матеріалу. Це створює деякий психологічний тиск. Тому учні часто піддають сумніву необхідність вивчення предмета, який має справу з минулим. І хто може дорікати їм за це?

Безперечно, молодь має отримувати задоволення від того, що вона ро- бить, і розуміти, з якою метою і шо вона вивчає. Дуже важливо, якщо мо- лоді люди усвідомлюють необхідність навичок, яких вони набувають, і важ- ливість предметів, які вивчають. Рівень складності предмета, з яким вони стикаються, має відповідати їхнім здібностям і віку. Тому, оскільки учні не вивчають поки що історію професійно, учителі, заради їхніх інтересів, ма- ють зосередитись виключно на основних проблемах, а не на повному пере- ліку історичних подій і деталей. Учнів треба залучати до процесу дослі- дження. який може бути більш цікавим і захоплюючим для них. ніж звичайне накопичення емпіричних знань.

Підхід до вивчення історії, по-перше, як до процесу отримання певної кількості знань, які треба запам'ятати, а, по-друге,— усвідомлення її як процесу глобального дослідження минулого, що базується на опрацюванні різноманітних фактів, які розглядаються з різних точок зору, може суттєво

5

вилинути на формування системи цінностей учнів. Якшо підхід до вивчен- ня проблем із різних позицій станс звичним, не впливатиме на повсякденні думки та вчинки. Коли вчителі історії заохочують учнів застосовувати на- вички, пов'язані з аналізом фактів, вони тим самим сприяють виробленню позиції, яка вже сама по собі є «цінністю»: ми шукаємо найбільш перекон- ливий перебіг подій чи пояснення поведінки не тільки в історії, але іі у всіх сферах життя. З часом застосування певних навичок може стати »другою натурою», шо передбачає специфічний стиль мислення або ціннісну систе- му. яку в цілому можна охарактеризувати як пошук правди.

Учителі історії, як ніхто інший, бачать, який внесок робить їхній пред- мет у справу освіти молоді, виробленню яких знань і навичок він сприяє, які цінності він виховує. Тому їм необхідно насамперед критично іі творчо осмислити, проаналізувати та оцінити власну культуру та субкультуру со- ціуму. до якої вони належать, щоб визначити основні питання: «чого», а та- кож «як» войн навчатимуть учнів. Відповіді мають відображати конкретну ситуацію (соціальну, релігійну, політичну); в якій перебувають учні школи.

Перед тим, як почати когось учити, свідомий учитель завжди задається питанням: «Чого я мушу навчити свого учня, тобто яку мсту я ставлю, на- вчаючи його?»

Відповідь на цс питання пов'язана з іншим: «Як треба вчити учня, щоб досягти поставлених цілей?», «Які форми, прийоми роботи треба вико- ристати, яку методику в цілому застосовувати?»

Сучасні вимоги освіт ніх стандартів змушують учителів не тоіьки нада- вати учням інформацію, а іі шукати шляхи практичного застосування її у повсякденному житті. Знання не заради знань, а знання — для збагачення життєвого досвіду.

Яким ми хочемо бачити майбутнє покоління? Відповідь, мабуть, треба шукати у площині розбудови демократичної України. Пілросгаюче по- коління повинно бути налаштоване на сприйняття загальних демократич- них цінностей, чого не можна досягти без виховання критичного мислення й толерант ності. Чи можна ис зробити дуже швидко? Мабуть, ні. враховую- чи певну недосконалість наших методик, форм, прийомів роботи в школі. Не секрет, шо у багатьох школах ще панує авторитаризм, а демократичні засади навчально-виховного процесу, закладені в Законі «Про освіту», тіль- ки тепер починають втілюватися у шкільну практику. Значної провини на- ших учителів у ньому немає. Вони не завжди знають, як можна викладати інакше. їх цього просто не вчили, не вчили прислуховуватись до думки уч- ня. застосовувати власний практичний досвід в оцінці тих чи інших подій, історичних діячів тощо. Це не значить, шо рівень підготовки сгудентів-іс- ториків був низький. Ні, рівень знань був досить високий. Але якщо ми згадаємо період початку демократ изації, то повинні сказати, шо багато лю- дей, ті ж вчителі, були налякані розмахом свободи, до якого, до речі, не було готове й наше суспільство. Ми не помилимось, якшо скажемо, шо не

6

був один із результатів діяльності радянської системи виховання, коли були потрібні не мислячі та демократично налаштовані громадяни, а гвинтики,яких можна було повернути у будь-який бік. Тому повага до думки іншого,терпимість, критичне висловлювання, звичайне висловлювання своєї точки зору перетворювалися на атавізми.

Побудова демократичної України неможлива без створення людининової генерації, яка розуміє своє значення у розбудові громадянського суспільства, бачить своє місце в ньому, самостійно обирає шлях, напрямок руху до сприйняття демократичних цінностей навіть у тому разі, якщо цейшлях буде тернистим. Тому саме в школі учень повинен отримати перші уроки демократії, усвідомити своє значення й важливість власних рішень в одержанні знань.

Як це зробити? У першу чергу це залежить від позиції вчителя, від його налаштованості на співпрацю з учнем. По-друге, від уміння застосовувати методики навчання в контексті сприяння демократичним цінностям. По-третє, від усвідомлення того, що ж таке ці методи, форми, прийоми і як їх можна використати.

Давайте зробимо ретроспективний огляд традиційної форми навчання, щоб з'ясувати для себе, що ж необхідно змінити в практиці викладання історії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]