Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Закономірності та етапи розвитку капіталістично....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

3) Сучасний фінансовий капітал і фінансова олігархів

Сучасний капіталізм називають епохою панування фінансового капіталу.

Фінансовий капітал - це банківський монополістичний капітал, який зрощується з монополістичним капіталом промисловості та інших галузей економіки.

Якщо для домонополістичної епохи була характерна диференціація видів капіталу, відокремлення від промислового капіталу таких його функціональних форм, як торговий,

позичковий капітал, то на монополістичній стадії відбувається інтеграція капіталу, з'єднання його різних форм в рамках єдиної системи фінансового капіталу.

Зрощення банківського І промислового монополістичних капіталів можна трактувати у вузькому і широкому розумінні. У вузькому розумінні воно означає безпосереднє об'єднання банківських і промислових капіталів в рамках єдиної організації і під єдиним контролем. В широкому розумінні зрощення представляє собою тісне переплетення капіталів банківських і промислових підприємств, встановлення між ними міцних стійких кредитних відносин та інших зв'язків.

Таким чином, фінансовий капітал знаменує собою закономірний розвиток відносин монополізму, встановлення єдиного капіталістичного контролю над виробництвом та обігом. Він не є статичною категорією, а постійно розвивається, набирає нові риси і форми втілення. На процес розвитку фінансового капіталу особливо впливає еволюція банків і всієї кредитної системи.

Зміни, що відбуваються у сфері виробництва під впливом концентрації і централізації капіталу, викликали відповідні процеси і в сфері банківської діяльності. Великим корпораціям потрібні потужні кредитори. Починає зростати концентрація банківського капіталу. На зміну дрібним спеціалізованим банкам приходять банківські монополії.

Концентрація грошового капіталу а банках корінним чином змінила їх стан і вплив, Банки отримали можливість в значній і вирішальній мірі впливати на направленість господарського розвитку промислових та інших корпорацій, перетворилися в розрахунково-кредитні центри національних економік.

Сучасні банки все більше стають універсальними кредитними комплексами, які можуть вести справу як з корпораціями, так і з індивідуальними вкладниками.

Основною формою фінансового капіталу є фінансова група, яка представляє об'єднання банківських, промислових та інших монополій на основі системи участі, особистої унії, довгострокових фінансових відносин та інших зв'язків.

Панування фінансового капіталу а економічному і політичному житті сучасного капіталістичного суспільства здійснює так звана фінансова олігархія - капіталістична еліта, до якої відносяться верхівка монополістичної буржуазії, а також вищі менеджери ведучих корпорацій.

Для фінансової олігархії головним джерелом доходу є володіння цінними паперами корпорацій, і в першу чергу великими пакетами акцій. Це забезпечує для неї велику економічну владу, дозволяє через систему участі управляти гігантськими капіталами. Спираючись на економічну владу, фінансові магнати отримують можливість приймати участь у виробленні політичних рішень на найвищому рівні.

Зростаючу роль в структурі фінансової олігархії відіграють великі менеджери. Відмінність такого менеджера від капітал і ста-власника все більше спирається як по рівню та джерелам доходів, так і по ролі в управлінні корпораціями.