Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Закономірності та етапи розвитку капіталістично....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

І) Економічна система капіталізму вільної конкуренції

В економічній літературі існують різні точки зору на сутність капіталізму вільної конкуренції. Капіталізм це „...виробництво для ринку підприємливими індивідами чи об'єднаннями їх з метою отримання прибутку" (Бергер Пітер Л. Капіталістична революція: П'ятдесят пропозицій щодо процвітання, рівності і свободи. - К.: Виша шк. - 1995. - с,35).

„Капіталістичне господарство є... таке господарство, за якого суспільні відносини привласнення одними членами суспільства додаткового продукту, створеного працею інших членів суспільства, приховуються під речовою товарною маскою створення додаткової вартості капіталом11 (Туган-Барановский М.И. Основьі политической економии. М: РОЄСГОН, 1998. С.93).

„Капіталізм - остання експлуататорська формація, яка зародилася у надрах феодалізму..." (Економическая енпиклопедия: Политическая зкономия: в Фг./Под ред. А.М. Румянцева. - М: Зкономика, 1979. - Т.2. - СІ03.).

Основними інститутами капіталізму вільної конкуренції є:

  • приватна власність на засоби виробництва;

  • система найманої праці;

  • свобода підприємництва і вибору;

  • ринок та вільна конкуренція;

  • рушійна сила - прибуток;

  • обмежена роль держави.

При капіталізмі вільної конкуренції значні ресурси знаходяться в приватній власності окремих осіб та капіталістичних підприємств. Це дає можливість на свій розсуд розпоряджатися цими ресурсами, контролювати виробництво і використовувати його результати. Право власності пронизує всі сфери відтворювального процесу: виробництво, розподіл і споживання. В обмежених розмірах існує державна власність.

Ключовим елементом капіталізму вільної конкуренції є наймана праця, тобто залучення в процес виробництва тих людей, які не мають в своєму розпорядженні ніякої власності.

З власністю тісно переплітається свобода підприємництва і вибору, Приватні підприємства можуть вільно купувати робочу силу, засоби виробництва, землю, організовувати виробництво за власним вибором І так само продавати його.

Вільна конкуренція означає наявність на ринку великої кількості покупців і продавців конкретного виду продукції, відсутність контролю над цінами, свободу вибору того чи іншого ринку, обмеження для суб'єктів ринку стосовно реалізації особистого інтересу.

Капіталістичний спосіб виробництва почав зароджуватися в надрах феодалізму. Розклад феодальної системи господарства і початок капіталістичної ери відносять до XVI ст.

Капіталізм виник і розвинувся на базі простого товарного виробництва. Важливу роль у виникненні капіталізму відіграв купецький капітал, первісне нагромадження капіталу, яке означало концентрацію в руках меншості людей великих грошових коштів, засобів виробництва, з одного боку, і більшості населення, що всього цього не мало, з іншого боку.

Найбільш високого рівня капіталізм сягнув тоді, коли товаром стає робоча сила, яка вільно продається і купується на ринку праці.

Нагромадження капіталу і розширене відтворення сприяли небувалому розвитку і зростанню .матеріальних та людських продуктивних сил, постійних переворотів у техніці та організації виробництва, які супроводжувалися неухильним зростанням усуспільнення виробництва, його спеціалізації і кооперації, Все це змінює і головну продуктивну силу - саму людину.

Капіталізм в своєму розвитку пройшов наступні стадії розвитку:

• проста кооперація;

  • мануфактура;

  • велике машинне виробництво.

Всі вони сприяли досягненню вищої продуктивності суспільної праці та збільшенню виробництва додаткової вартості для капіталістів.

Таким чином, капіталізм вільної конкуренції це

економічний лад, побудований на приватній власності на засоби виробництва, використанні найманої праці для виробництва і зростання прибутку.