Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практикеOffice Word.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
44.22 Кб
Скачать

2.3 Первинна документація, документообіг та внутрішньобанківський

контроль

Розрахункові документи складаються на бланках визначеної форми, українською мовою. При прийнятті розрахункового документа працівником операційного відділу перевіряється наявність всіх необхідних реквізитів. Розрахункові документи, в яких є помилки або зазначені не всі реквізити, повертаються клієнту. В разі правильності заповнення розрахункового документа економіст-виконавець перевіряє наявність коштів на рахунку, якщо коштів достатньо, реквізити документа вводяться в машину. Після виконання розрахункового документа ставиться підпис відповідального виконавця і контролера.

Для підтвердження того, що операція пройшла, клієнту повертається один примірник розрахункового документа з підписами і штампом банку. Інший примірник документа підшивається в документи дня. В документи дня підшиваються також і інші документи які використовуються в роботі операційного відділу.

Для здійснення внутрішньобанківського контролю директор КБ "Приватбанк" затверджує розроблений головним бухгалтером план послідуючих перевірок обліково-операційної роботи відділу бухгалтерського обліку та операційного відділу КБ "Приватбанк" на кожен квартал року. Здійснюється перевірка меморіальних документів по валютних операціях, перевірка нарахування відсотків по депозитах фізичних осіб, перевірка своєчасності перерахування сальдо документів та комунальних платежів, перевірка внутрішньобанківських документів, перевірка правильності ведення податкового обліку, перевірка касових документів та правильності відображення по символах касових оборотів, перевірка обліку грошових книжок в картках зразків підписів, перевірка правильності збереження і використання в роботі печаток і штампів та інше.

Для виконання грошово-розрахункових операцій використовується певна документація а саме:

- об’ява на внесення готівки;

- прибутковий касовий ордер;

- видатковий касовий ордер;

- акредитив ;

- платіжне доручення;

- меморіальний ордер;

- грошовий чек.

2.4 Характеристика відділу споживчого кредитування ЗАТ КБ «Приватбанк»

Відділ споживчого кредитування Банку служить сприянню короткостроковій і середньостроковій прибутковості Банку, вимірюваним прибутком на інвестований капітал.

Предметом відділу є:

- споживчий кредит - кредит, який видається як в національній, так і в іноземній грошовій одиниці фізичним особам - резидентам України на придбання споживчих товарів і послуг і який має бути повернений, згідно з умовами зворотності і платності.

- кредитний ліміт - сума грошових коштів, яку банк надає в тимчасове користування тримачу пластикової карти на умовах терміновості, зворотності і платності.

При кредитуванні з власних ресурсів, Банк дотримується думки, що депозит є основним джерелом засобів лише для кратко- і середньострокових кредитів, які надаються так, щоб Банк міг виконати свої зобов'язання в разі непередбаченого вилучення вкладів.

Приватбанк при кредитуванні фізичних осіб віддає перевагу працівникам підприємств і фірм, що знаходяться на обслуговуванні в банці, а також клієнтам, що мають позитивну клієнтську історію роботи з банком.

Аналіз фінансового положення Позичальника є одним з основних елементів в процесі кредитного аналізу. Основними критеріями високої кредитоспроможності фізичної особи є:

- високі моральні якості;

- стабільність стосунків в сім'ї і на роботі;

- якісне забезпечення кредиту.

Банк використовує як забезпечення заставу, заставу, поручительство, гарантію. Завдання кредитного працівника - переконатися, що всі кредити забезпечені, в разі застави, майно застраховане Прийнятна абсолютна і відносна вартість застави повинна підтримуватися впродовж всієї дії кредитного договору, беручи до уваги, як можливе зменшення вартості, так і розмір основної суми кредиту, що зменшується, в разі проведення планового погашення кредиту. Всі клієнти, зобов'язані надавати прийнятну заставу для здобуття кредиту. Бланкові кредити можуть надаватися на короткі терміни (не більш 2-х років) клієнтам з відмінним фінансовим положенням і кредитною історією. Доля бланкових кредитів - не більше 5% від загального об'єму кредитного портфеля.

Відносно проблемних кредитів Банк застосовує наступні правила:

- оцінка страхового резерву виробляється відповідно до вимог НБУ в кредитний Комітет встановлює об'єм резервування для проблемних кредитів;

- відношення проблемних кредитів з врахуванням забезпечення;

- кредити, класифіковані Банком як безнадійні, списуються за рахунок страхового резерву і виносяться на позабалансові рахунки, після чого проводиться робота по поверненню заборгованості протягом 3 років;

- відробіток проблемних кредитів ведеться відповідно до затвердженого внутрішнього положення.

Основні принципи, які необхідно строго дотримувати, - платність, терміновість, зворотність, забезпеченість, цільова спрямованість, територіальність і персональна відповідальність.

Платність - видача позикових засобів здійснюється на визначених кредитним договором умовах оплати банку процентного доходу позичальником за користування кредитними ресурсами.

Терміновість - видача засобів позичальникові здійснюється на строго визначений договором термін.

Зворотність - за умовами договору позичальник зобов'язався в обумовлений термін повернути позикові засоби в повному об'ємі, включаючи плату за використання ресурсів і всі можливі нараховані штрафні санкції.

Забезпеченість - засоби позичальникові видаються лише за умови надання ним в розпорядження банку на термін договору ліквідних активів, за рахунок яких банк буде в змозі, при неможливості виконання зобов'язань позичальником, в короткі терміни погасити борг за рахунок активів позичальника.

Цільове використання - кредити видаються лише на конкретну мету. Лише за наявності такий банк в змозі прослідити законність використання наданих позичальникові ресурсів, що в комплексі з якісним опрацюванням питань фінансового аналізу, механізмів і джерел погашення заборгованості дає практично повну гарантію своєчасного повернення засобів.

Перелік напрямів цільового використання споживчих кредитів визначається суттю операції, тобто задоволення потреб населення, наприклад:

а) придбання товарів тривалого користування (меблі, побутова техніка);

б) придбання транспортних засобів;

в) цільові потреби (лікування, навчання, народження дітей, відпочинок, і так далі);

г) на освоєння землі .

Підрозділи банку беруть до розгляду кредитні проекти лише в межах обхвату своєї території (для кредитних лімітів - лише по картах, що обслуговуються в даному підрозділі банку). Позичальники з регіонів діяльності інших підрозділів банку прямують в підрозділ банку відповідної територіальної компетенції.

У відділі споживчого кредитування Приватбанку працюють 4 чоловік. Кожне робоче місце оснащене комп'ютером і принтером. Основні комп'ютерні програми, з якими працюють працівники відділу: Аннуїтет, Пріват 24, Пріват 48, One touch credits, Sybridge, Microsoft Office.