Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практикеOffice Word.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
44.22 Кб
Скачать
  1. Організація обліково-операційної роботи банку

2.1 Загальна характеристика обліково-операційної роботи.

Операційний відділ є самостійним підрозділом ЧФ КБ “Приватбанк" і підпорядковується Головному бухгалтеру філії та його заступнику згідно з наказом про розподіл обов’язків.

Головний бухгалтер призначається на посаду і звільняється по рішенню Правління КБ "Приватбанк". Підпорядковується безпосередньо Директору філії.

Основні завдання та обов’язки головного бухгалтера філії, як головного методолога та контролера за відображенням в обліку всіх операцій, полягає в тому що він має право вимагати від структурних підрозділів забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку і контролю, подання необхідних документів щодо оформлення операцій, дотримання встановленого порядку прийняття, оприбуткування, зберігання і витрат грошових коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей, а також має право вимагати від будь-якого підрозділу банку подання пояснень, а за потреби і безпосередньо втручатися в його робочі процедури, якщо отримані дані вимагають сумнів. Організовує перевірки стану бухгалтерського обліку філії банку та його територіально-відокремлених робочих місць

Операційний відділ очолює начальник, який здійснює загальне керівництво і організовує роботу відділу. Основна мета посади начальника операційного відділу це забезпечення роботи операційного відділу по якісному і своєчасному обслуговуванню клієнтів банку, забезпечення контролю за відображенням в обліку всіх операцій, які здійснюються операційним відділом. А також начальник операційного відділу повинен забезпечити складання і подання в установлені строки необхідної звітності.

2.2 Законодавчо-нормативна база України

ПриватБанк при здійсненні банковської діяльності керується діючим законодавством України ,а саме Законами України: “Про банки і банківську діяльність”,”Про господарські суспільства”, „Про коштовні папери і фондовий ринок”, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими законодавчими актами України, а також нормативно правовими актами України, у тому числі нормативно правовими актами Національного банку України.

КБ „Приватбанк” при здійсненні своїх функцій керується також внутрішніми нормативними актами: Статутом банку, Положенням про Наглядову раду банку, Положенням, про Правління банку, Положенням про Ревізійну комісію, іншими внутрішніми документами, які регламентують здійснення банківських операцій: Положеннями, Правилами, Інструкціями, Порядками, Технологічними картками, і тому подібне; наказами, розпорядженнями Голови Наглядової ради і Голови Правління.

Організаційна структура (мережа) КБ „Приватбанк” визначена Статутом банку і з Головного офісу в г. Днепрпетровське, філій (регіональних філій, розташованих в обласних центрах України, Кримської республіканської філії, Київської міської і Севастопольської філій) і відділень. ЗАТ „Приватбанк” зі своїми філіями і відділеннями є єдиною системою. Філії і відділення банку не є юридичними особами і здійснюють свою діяльність від імені банку у відповідності

Банк здійснює свою діяльність у всіх регіонах України, маючи за станом на в 01.01.2008 році всього 28 філій (включаючи 27 регіональних філій і Головний офіс) і 481 відділення. ЗАТ „Приватбанк” веде бухгалтерський облік і складає фінансову звітність у відповідності Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”, нормативно правових актів Національного банку, основних принципів міжнародних стандартів фінансової звітності і національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

В межах чинного законодавства і нормативних актів Національного банку України, Положення, про облікову політику ЗАТ “Приватбанк” визначає основні принципи ведення бухгалтерського (фінансового) обліку і формування статей звітності, єдині методи оцінки активів, зобов'язань і інших статей балансу банку, порядок нарахування доходів банку, за кожним фінансовим інструментом, віднесення їх на рахунки прострочених, критерії визнання активів сумнівними або безнадійними до здобуття порядок створення і використання спеціальних резервів (порядок списання за рахунок резервів безнадійної заборгованості), требованіяї вказівки, відносно обліку окремих операцій.

Для ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності активи і зобов'язання банку оприбутковуються і враховуються за вартістю їх придбання або виникнення, справедливою (ринковою) вартістю.

Шляхом вживання організаційних і контрольних методів управління системою підвідомчих установ банком забезпечено дотримання вимог і правил його облікової політики установами банку.