Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
введение к проэкту.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
33.36 Кб
Скачать
    1. Устаткування кпп

Для організації пропускного режиму на підприємстві обладналися контрольно-перепускні пункти. Устаткування КПП повинне забезпечувати необхідну пропускну спроможність і можливість ретельної перевірки пропусків, документів у осіб, що проходять, догляду усіх видів транспорту, вантажів, що провозяться, і задовольняти наступним вимогам:

- унеможливлювати несанкціоноване проникнення через КПП на об'єкт (з об'єкту) людей і транспортних засобів;

- сприяти скороченню часу на перевірку документів, догляд транспорту і матеріальних цінностей;

- сприяти виключенню (зведенню до мінімуму) помилок охоронця при пропуску людей і транспорту;

Усі види КПП мають бути обладнані необхідними видами зв'язку і тривожної сигналізації для виклику резерву охорони. На КПП рекомендується розташовувати внутрішній телефон і список телефонів адміністрації підприємства.

      1. Кпп для проходу людей.

Для контролю осіб що проходять на об'єкт і в окремі будівлі (приміщення) будуються КПП. Кожне людське КПП рекомендується обладнати: кімнатою для охорони, кімнатою для догляду громадян, камерою схову, гардеробом, турнікетом з фіксувальними пристроями-замками.

Розміщення приміщень визначаються проектами і залежить від засобів механізації, автоматизації КПП і особливостей підприємства.

У контрольно-перепускному залі влаштовуються проходи, які обладналися технічними засобами охорони і фізичними бар'єрами. У комплект устаткування, як правило, входить:

- засоби механізації, автоматизації, системи контролю доступу;

- фізичні бар'єри (обгороджування турнікети, хвіртки;

- основне і резервне освітлення;

- засоби зв'язку і тривожної сигналізації;

- системи відеоконтроля.

Як засоби контролю доступу можуть використовуватися різні турнікети. Турнікети призначені для управління потоками людей і регулювання входу (виходу). Останнім часом найбільш широке поширення отримали електромеханічні турнікети. Електромеханічні турнікети, у відмінності від громіздких і незручних в управлінні механічних, легко управляються з пульта охоронця і можуть працювати у складі автоматизованої системи контролю доступу.

При виборі турнікета треба мати зважаючи на, що вони бувають "нормально відкриті" і "нормально закриті". "Нормально відкриті" турнікети (наприклад, розсувні, які до недавнього часу були встановлені в російському метро) у світовій практиці використовуються досить рідко. Вони можуть ударити того, що проходить і не дозволяють здійснювати ефективний контроль.

Для здійснення надійного контролю частіше використовуються "нормально закриті" турнікети: роторні турнікети - "вертушки", турнікети -триподы і хвіртки.

Хвіртки застосовуються для управління потоками людей - організації - організації вільного проходу в один бік (на вхід або вихід) і заборони проходу в іншу. Хвіртки широко використовуються в магазинах, аеропортах, вокзалах. Застосування хвірток для контролю доступу неефективне, це пов'язано з тим, що хвіртки не розділяють потік людей по одному, оскільки після відкриття хвіртки через неї можуть пройти декілька чоловік. Хвіртки можуть встановлюватися для організації вільного виходу, тоді як контроль входу довіряють триподам або "вертушкам".

Турнікети -триподы з трьома планками, що перегороджують, є одним їх найбільш оптимальних засобів для здійснення контролю санкціонованого про-хода. Триподы мають сучасний елегантний вигляд і легко монтуються. Триподы дозволяють здійснювати ефективний контроль доступу, оскільки розділяють потік людей по одному, забезпечуючи при цьому високу пропускну спроможність. Триподы можуть застосовуватися в системах електронних прохідних, у тому числі в умовах великого потоку людей.

Для запобігання можливості підлізти під планки турнікета або перестрибнути через них, на турніку рекомендується встановлювати спеціальні датчики, які спрацьовують при спробі несанкціонованого проходу.

Роторні турникеты-"вертушки" застосовуються в тих випадках, коли потрібне повне перекриття зони проходу. Вони можуть бути різними по висоті - від поясних до турнікетів в повний ріст, які конструктивно подібні до дверей, що обертаються.