Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
введение к проэкту.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
33.36 Кб
Скачать
  1. Введення

Побудова надійної системи безпеки, підприємства, фірми складний і багатогранний процес. Одним з важливих чинників забезпечення надійного захисту того або іншого об'єкту є організація і підтримка певного контрольно-перепускного режиму.

Контрольно-перепускний режим це режим організаційно-правових обмежень і правил, що встановлюють порядок пропуску через контрольно-перепускні пункти, в окремі будівлі (приміщення) співробітників об'єкту, відвідувачів.

Основна мета контрольно-перепускного режиму - забезпечення нормативних, організаційних і матеріальних гарантій виявлення, попередження і припинення посягань на законні права підприємства, його майно, інтелектуальну власність, виробничу дисципліну і інформацію, що охороняється.

Природне створення надійного контрольно-перепускного режиму вимагає значних витрат. Проте, якщо уважно оцінити усі негативні чинники, що впливають на діяльність фірми, ці витрати не здаються такими великими, оскільки забезпечують стійкий економічний рух фірми і зводять до мінімуму можливі втрати. До того ж процес створення системи контрольно-перепускного режиму може бути розтягнутий в часі, з урахуванням матеріальних можливостей фірми і умов її діяльності на ринку.

Принципово важливою умовою для реалізації задуму є аналіз ситуації і розробка програми дій, що дозволить уникнути зайвих витрат.

Організація контрольно-перепускного режиму відрізняється певною складністю. Річ у тому, що механізм здійснення контрольно-перепускного режиму грунтується на застосуванні "заборон" і "обмежень" відносно одних суб'єктів, що перетинають межі об'єктів, що охороняються, будівель (приміщень), для забезпечення прав і інтересів інших (фірми і її персоналу). Такий механізм регулювання правовідносин у сфері підприємництва має бути бездоганний з позиції вимог чинного законодавства.

1.1. Організація та здійснення пропускного режиму

1.1.1. Загальні стани.

Контрольно-перепускний режим є невід'ємною частиною загальної системи забезпечення безпеки фірми. Контрольно-перепускний режим (як і уся система безпеки) повинен відповідати чинному законодавству, статуту фірми, а також іншим нормативно-правовим актам, що регулюють діяльність фірми.

1.1.2. Основні цілі контрольно-перепускного режиму зводяться до наступного:

- захист законних інтересів прав фірми, підтримка стійкості порядку внутрішнього управління;

- збереження власності фірми, її раціонального і ефективного використання;

- сприяти росту прибутків фірми;

- досягнення внутрішньої і зовнішньої стабільності підприємства;

- збереження комерційних секретів і прав інтелектуальну власність.

Для досягнення цілей контрольно-перепускного режиму повинні відповідати наступним вимогам:

- забезпечення санкціонованого проходу співробітників і відвідувачів, ритмічної роботи підприємства;

- виключати незаконний прохід осіб на території, що охороняються, і в окремі будівлі (приміщення);

- своєчасне виявлення загроз життєво-важливим інтересам фірми, причин і умов сприяючих нанесенню фірмі матеріального і морального збитку, її нормальному функціонуванню і розвитку;

- формування надійних гарантій підтримки організаційної стабільності зовнішніх і внутрішніх зв'язків фірми, відробіток механізму оперативного реагування на загрози і негативні тенденції в розвитку;

- припинення посягань на законні інтереси фірми, використання юридичних, економічних, організаційних, соціально-психологічних, технічних і інших засобів у виявленні і послабленні джерел загрози її безпеки.

Пропускний режим можна визначити як систему забезпечення нормативних, організаційних і матеріальних гарантій виявлення, попередження і припинення посягань на законні права підприємства, його майно, інтелектуальну власність, виробничу дисципліну, технологічне лідерство, наукові досягнення і інформацію, що охороняється; сукупність організаційно-правових обмежень і правил що встановлюють порядок пропуску через контрольно-перепускні пункти співробітників об'єкту, відвідувачів, транспорту і матеріальних цінностей.

Нормативні гарантії полягають в тлумаченні і реалізації норм права, з'ясування меж їх дій, у формуванні необхідних правовідносин, опре-делении і забезпеченні правомірної діяльності підрозділів і працівників фірми з приводу її безпеки використання обмежувальних заходів, застосуванням санкцій до фізичних і юридичних осіб, що зазіхають на законні інтереси фірми.

Організаційні гарантії формуються шляхом розробки, побудови і підтримки високої працездатності загальної організаційної структури управління процесом виявлення і пригнічення загроз діяльності фірми, використання ефективного механізму стимулювання її оптимального функціонування, відповідної підготовки кадрів.

Матеріальні гарантії формуються за рахунок виділення і використання фінансових, технічних, кадрових, інтелектуальних, інформаційних і інших ресурсів фірми, що забезпечують своєчасне виявлення, послаблення і пригнічення джерел загрози, запобігання і локалізацію можливого збитку, і створення сприятливих можливостей і умов діяльності фірми. Ці гарантії наповнюють нормативні і організаційні заходи безпеки практичним змістом, створюють реальну основу розвитку культури безпеки фірми.

Основні заходи контрольно-перепускного режиму розробляються службою безпеки і затверджуються керівником фірми і оформляються інструкцією про контрольно-перепускний режим. Відповідальність за організацію контрольно-перепускного режиму покладається на начальника служби безпеки.

Практичне здійснення контрольно-перепускного режиму покладається на охорону (чергових по КПП, контролерів, охоронців), працівники якої повинні знати встановлені на об'єкті правила контрольно-перепускного режиму, чинні документи по порядку пропуску на об'єкт (з об'єкту) співробітників і відвідувачів, ввезення (вивезення) товарно-матеріальних цінностей. Контрольно-перепускний режим може бути встановлений як в цілому по об'єкту, так і в окремих корпусах, будівлях, відділах, сховищах і інших спеціальних приміщеннях.

Вимоги по контрольно-перепускному режиму мають бути доведені в обов'язковому порядку до кожного співробітника об'єкту. Усі робітники і службовці об'єкту зобов'язані дотримуватися їх. По кожному випадку порушення контрольно-перепускного режиму повинно проводиться адміністративне розслідування.

Підприємництво і заборони (обмеження) за своєю природою суперечливі і мистецтво розробника контрольно-перепускного режиму полягає якраз в тому, щоб знайти розумне поєднання заборон (обмежень) і інтересів підприємницької діяльності фірми.

Розробка заходів і нормативних документів контрольно-перепускного режиму розпочинається з визначення початкових даних. Оцінюючи початкові дані, розробник визначає основні положення інструкції про контрольно-перепускний режим. Доцільно запропонувати наступну послідовність визначення і оцінки початкових даних.

Організаційна структура фірми, місця розташування його окремих елементів і характер виробництва (діяльності) на них. З'ясування цих питань дозволяє вирішити наступні практичні завдання:

- виділити об'єкти, майданчики, будівлі, приміщення на яких необхідно організувати контрольно-перепускний режим;

- визначити характер контрольно-перепускних пунктів (КПП) для пропуску співробітників, транспортних засобів.

Провести оцінку "добового об'єму" людей (персоналу фірми і відвідувачів) що проходять через КПП і в окремі будівлі (приміщення). Тільки на основі оцінки реального стану місць пропуску можна оцінити пропускну спроможність діючих КПП і привести її у відповідність із завданнями основного виробництва на об'єкті. Така оцінка дозволить вибрати оптимальний варіант автоматизації і контролю проходу, проїзду на території, що охороняються.

Виділити на території (по мірі важливості) категорії об'єктів, а також категорії осіб, що перетинають встановлені межі. Для досягнення чіткості у визначеннях пропонується приміщення і територію об'єкту класифікувати залежно від умов доступу і міри захищеності на шість категорій режимної ("зон безпеки")

Класифікація приведена в таблиці 1.

Шість категорій режимної здатні охопити практично усі варіанти функціонального призначення службових приміщень. Крім того, таблиця може дати чітку відповідь на питання, які треба прояснити при організації контрольно-перепускного режиму і розробці початкової документації по устаткуванню об'єкту технічними засобами охорони.

Приведення приміщень до однієї з категорій режимної допомагає регламентувати і обґрунтувати:

- умови доступу співробітників підприємства і відвідувачів на об'єкт, визначити загальнодоступні, закриті і обмеженого доступу об'єкти, будівлі, приміщення;

- пропозиції адміністрації підприємства по виробленню оптимального варіанту дозвільного порядку пропуску осіб, на об'єкт;

- наявність і вид фізичної охорони;

- види використовуваних технічних засобів для забезпечення безпеки.

Таблиця 1.- Характеристики робочих зон КПП

Категорія зон

Найменування зони

Функціональне значення

Вимоги доступу співробітників

Вимоги доступу відвідувачів

Наявність охорони

наявність технічних засобів охорони

0

Вільна зона

Місця вільного відвідування

Вільний

Вільний

Так

Відсутнє

I

Спостережувана зона

Кімната прийому відвідувачів

Вільний

Вільний

Так

Засоби спостереження

III

Режимна зона

Комп`ютерні зали, архіви

По службових посвідченнях або ідентифікаційних картах

По разових пропусках

Підсилена охорона

Охоронна сигналізація, система контролю

IV

Зона підсиленої охорони

Касові операційні зали. Сховищя матеріальних цінностей

По спец. пропускам

По спец. пропускам

Підсилена охорона

Охоронна сигналізація (2 рубежі), система контролю доступу, інженерні загородження, бар'єри

V

Зона найвищої охорони

Кабінети вищих керівників, кімнати для ведення конфіденційних переговорів, Спеціальні сховища.

По спец. пропускам

По спец. пропускам

Підсилена охорона

Охоронна сигналізація (2 рубежі), система контролю доступу, технічні засоби захисту інформації, інженерне посилення

Електронні прохідні - готове економічне рішення для організації контролю доступу на об'єкт, де в одну зміну працює не більше 500 чоловік. При більшій інтенсивності потоку рекомендуємо організувати декілька точок доступу під управлінням системи контролю доступу.

Електронна прохідна може працювати як автономно - при управлінні від пульта управління або облаштування радіоуправління, так і в якості елементу СКУД - при управлінні від зчитувача (при тому, що піднесло до них безконтактних карт доступу) або від комп'ютера при підключенні до ЛВС по Ethernet.

Установка програмного забезпечення з відеоідентифікацією, дозволить організувати захист від передачі пропуску іншій особі. На моніторі охоронця відображається фото власника карти, пред'явленої зчитувачу. Охоронець має можливість порівняти фото з бази даних системи і особу пред'явника карти (чи його зображення, якщо встановлена відеокамера).

Для формування зони проходу Електронна прохідна може бути доповнена секціями обгороджування.

"Електронні прохідні" - рішення, розроблене компанією CIBER, для автоматизованого обліку робочого часу, який здійснюється в системі SAP HCM.

При використанні ручного способу реєстрації тимчасових даних персоналу висока вірогідність помилок в реєстрованих подіях і їх аналітичній обробці. Крім того, інформація і дані по подіях потрапляють в SAP HCM із затримкою.

Рішення "Електронні прохідні" дозволяє максимально точно відстежувати не лише запізнення, але також і відсутності співробітників на робочому місці (перекури, чаювання, запізнення і так далі) і переробки. Коли система фіксує вищеперераховані ситуації, керівник отримує повідомлення про них і, виходячи з отриманих даних, може, наприклад, прийняти рішення про перерахунок змінної частини заробітної плати.

Таким чином, керівник може контролювати і аналізувати зайнятість своїх співробітників, і на основі цього аналізу робити необхідні дії для підвищення ефективності діяльності усієї компанії в цілому.

Тимчасові пропуску видаються особам працюючими за контрактом, такими, що знаходиться на тимчасовій роботі, прикомандированих до підприємства і зберігаються, як правило, на КПП. Термін дії і порядок оформлення тимчасових пропусків визначається інструкцією про контрольно-перепускний режим.

Разові пропуску (для відвідувачів і клієнтів) видаються на одну особу і тільки для разового відвідування підприємства і його підрозділів. Пропуск оформляється і дійсний за наявності документу того, що засвідчує особа.

Разовий пропуск виданий водієві транспортного засобу може служити одночасно і разовим пропуском для транспорту.

Разовий пропуск дійсний для входу на територію об'єкту або його підрозділу в плині певного часу.

Разовий пропуск вилучається на посту контролером, при виході відвідувача з об'єкту і здається у бюро пропусків. Про осіб що не вийшли з об'єкту по закінченню встановленого терміну дії пропуску контролер докладає начальникові караулу (черговому по КПП) для вжиття заходів по з'ясуванню причин затримки. Прізвища осіб, що відвідали об'єкт по разовому пропуску можуть записуватися в спеціальну книгу обліку.

Зразки діючих пропусків повинні знаходитися на КПП. Для навчання працівників охорони виділяється необхідна кількість зразків пропусків.