Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика ґрунтів України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.07.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Темно-сірі

-клімат, рослинність, ґрунтоутворюючі породи, рельєф: на лесах і лесовидних суглинках.

-до якої категорії за рівнем родючості (високо-, середньо-, низькородючий) належить даний ґрунт (тип, підтип): належать до категорії високородючих грунтів.

-причини такого рівня родючості: середній і високий ступінь забезпеченості рухомими формами поживних речовин.

-ємкість вбирання і ступінь насиченості ґрунту основами:

Вбирний комплекс сірих лісових грунтів насичений Са, Mg і Н. Увібраний водень становить 20—25% загальної кількості увібраних основ. Сума увібраних основ становить: у темно-сірих — 12—22 мг-екв на 100 г грунту.

-вміст гумусу та його склад: вміст гумусу 6-10%

-структура ґрунту: Характерними особливостями цього підтипу є чітко виражений елювіальний горизонт (Е). Темно-сірі лісові грунти відрізняються від перших двох підтипів більш глибоким заляганням гумусного горизонту і слабшим опідзоленням.

-реакція ґрунтового розчину, ступінь засолення тощо: Реакція грунтового розчину кисла: рН сольової витяжки темно-сірих ґрунтів— 5,5—6,5

-заходи по меліорації цього ґрунту:боротьба з водною ерозією і регулювання водного режиму (осушення, зрошення, снігозатримання).

-шляхи поліпшення родючості цього ґрунту. Основними заходами поліпшення родючості грунтів лісостепової зони є вапнування ділянок кислих грунтів. В результаті багатовікової експлуатації грунти Лісостепу значною мірою виснажені на гумус і поживні елементи, зруйнована їх структура. Тому вони потребують внесення високих доз органічних і мінеральних добрив.

Чорноземи

Чорноземи вилуговані і опідзолені

-клімат, рослинність, ґрунтоутворюючі породи, рельєф:

Чорноземи опідзолені поширені в основному на Правобережжі навколо Подільського лісового масиву і в передгір’ях Карпат.

Чорноземи вилугувані вклинюються або облямовують масиви чорноземів опідзолених і типових. Вони сформувалися під розрідженими парковими лісами, на узліссях та під різнотравно-злаковими степами на більш вологих ділянках.

-до якої категорії за рівнем родючості (високо-, середньо-, низькородючий) належить даний ґрунт (тип, підтип): Чорноземні грунти мають високу природну родючість.

-причини такого рівня родючості: Чорноземи мають сприятливий водний, повітряний і тепловий режими, їх «населяє» значна кількість (до 3,5 млрд особин на 1 г грунту) бактерій, які розкладають велику кількість органічної маси, формують гумус, переводять хімічні елементи у доступну для рослин форму.

-ємкість вбирання і ступінь насиченості ґрунту основами: вбирний комплекс на 93—98% насичений основами.

-вміст гумусу та його склад: вилугувані чорноземи містять 4—8% гумусу.

-структура ґрунту: У вилугуваних чорноземів немає елювіально-ілювіальної диференціації профілю і кремнеземистої присипки, які характерні для чорноземів опідзолених. Карбонати у цих грунтів також вимиті до грунтоутворюючої породи.

Характерною особливістю цього підтипу є глибоке вимивання карбонатів, які «скипають» в породі на глибині 120—140 см. Основна морфологічна ознака опідзолених чорноземів — наявність борошнистої присипки, яка вкриває структурні агрегати в нижній частині горизонту А і у верхній частині горизонту В.

Чорноземи опідзолені пройшли степову і лісову стадії розвитку. Тому поряд з ознаками типових чорноземів вони мають ознаки, властиві сірим лісовим грунтам: вилугуваність, кислотність, знижена насиченість основами тощо.

До підтипу чорноземів опідзолених відносять і чорноземи реградовані, походження яких трактують двояко:

1) чорноземи реградовані є результат окультурення опідзолених і вилугуваних чорноземів;

2) формування реградованих чорноземів є природний грунтотворчий процес в місцях повного знищення лісу і розвитку багатої трав’янистої рослинності. У реградованих чорноземів спостерігається відновлення ознак, властивих чорноземам.

-реакція ґрунтового розчину, ступінь засолення тощо: мають слабкокислу, близьку до нейтральної, реакцію грунтового розчину (рН = 6—6,8).

-які культури доцільно вирощувати на цьому ґрунті: Грунтово-кліматичні умови зони сприятливі для вирощування зернових, цукрових буряків, плодових і овочевих культур.