Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика ґрунтів України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.07.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Чорноземи звичайні

-клімат, рослинність, ґрунтоутворюючі породи, рельєф:

Чорноземи звичайні поширені в північному Степу на лесах.

-до якої категорії за рівнем родючості (високо-, середньо-, низькородючий) належить даний ґрунт (тип, підтип): Грунти цього підтипу мають високу родючість, але недостатня кількість вологи обмежує повне їх використання.

-причини такого рівня родючості:посушливість клімату.

-ємкість вбирання і ступінь насиченості ґрунту основами: Сума увібраних основ становить 20—50 мг-екв на 100 г грунту.

-вміст гумусу та його склад: Мають добре розвинений гумусний горизонт зернистої структури потужністю від 45 до 120 см. За потужністю гумусного горизонту їх поділяють на глибокі (85 см), середньоглибокі (65—85 см) і неглибокі (45—65 см). З півночі на південь у міру наростання посушливості клімату потужність гумусного горизонту і вміст гумусу зменшується (з 4,7—6,1 до 4,0—4,6 %).

-структура ґрунту: Вони містять до 0,4 валового фосфору, 2—3% валового калію і до 0,35% валового азоту, багато кальцію, магнію і мікроелементів у водорозчинних сполуках. Винятком є фосфати (зокрема, фосфат кальцію), які погано розчиняються у воді.

-реакція ґрунтового розчину, ступінь засолення тощо: Реакція грунтового розчину нейтральна, донизу профілю слабколужна.

-шляхи поліпшення родючості цього ґрунту: на чорноземах широко застосовують суперфосфат як легкорозчинну форму фосфату.

Чорноземи південні

-клімат, рослинність, ґрунтоутворюючі породи, рельєф: Чорноземи південні займають південну посушливу підзону Степу. Вони сформувалися на лесах під типчаково-ковиловими степами.

-до якої категорії за рівнем родючості (високо-, середньо-, низькородючий) належить даний ґрунт (тип, підтип): середньородючий

-причини такого рівня родючості: Чорноземи південні мають великий запас азоту, фосфору і калію, але не всі вони доступні для рослин.

-ємкість вбирання і ступінь насиченості ґрунту основами: Сума увібраних основ коливається від 5—15 до 17—50 мг-екв на 100 г грунту.

-вміст гумусу та його склад: Потужність гумусного горизонту коливається від 45 до 100 см, вміст гумусу — від 2 до 5%.

-структура ґрунту: На глибині 2—4 м залягають солі і гіпс.

-реакція ґрунтового розчину, ступінь засолення тощо: Реакція грунтового розчину нейтральна або слабколужна (рН водної витяжки становить 6,5—7,5).

-заходи по меліорації цього ґрунту: Основними заходами підвищення родючості чорноземів є зрошення, боротьба з водною і вітровою ерозією.

-які культури доцільно вирощувати на цьому ґрунті: Чорноземи України — наше національне багатство. Це основні райони виробництва зерна, соняшнику, плодових, овочевих, кормових та інших культур.

-шляхи поліпшення родючості цього ґрунту:гіпсування солонцюватих видів.

Каштанові ґрунти

Темнокаштанові

-клімат, рослинність, ґрунтоутворюючі породи, рельєф: Темно-каштанові грунти поширені в північній підзоні сухого Степу.

-до якої категорії за рівнем родючості (високо-, середньо-, низькородючий) належить даний ґрунт (тип, підтип): високородючий.

-причини такого рівня родючості: великий вміст гумусу.

-ємкість вбирання і ступінь насиченості ґрунту основами: Грунтовий вбирний комплекс насичений кальцієм, магнієм і натрієм. Сума увібраних основ становить 20—40 мг-екв на 100 г грунту.

-вміст гумусу та його склад: Потужність їх гумусного горизонту становить 25—30 см, вміст гумусу 4—5%.

-структура ґрунту: Легкорозчинні солі і гіпс залягають на глибині 150—250 см.

-реакція ґрунтового розчину, ступінь засолення тощо: Реакція грунтового розчину нейтральна або слабколужна (рН водної витяжки становить 6,8—8,0).

-заходи по меліорації цього ґрунту: Основними заходами підвищення родючості грунтів сухостепової зони є зрошення, плантажна оранка і боротьба з вітровою ерозією.

-які культури доцільно вирощувати на цьому ґрунті:На зрощуваних каштанових грунтах України вирощують високі врожаї озимої пшениці, рису, соняшнику, винограду, плодових, баштанних та інших культур.

-шляхи поліпшення родючості цього ґрунту: гіпсування.