Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
житлово-комунальні послуги.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
66.31 Кб
Скачать

45. Хто має право надавати спеціалізовану лікувально-профілактичну допомогу?

Спеціалізовану (вторинну) лікувально-профілактичну допомогу надають лікарі, які мають відповідну спеціалізацію і можуть забезпечити більш кваліфіковані консультування, діагностику, профілактику і лікування, ніж лікарі загальної практики

46. Визначте поняття “франшиза”. На чому грунтується система франчайзингу в туристичній сфері?

Франшиза право на створення комерційного підприємства і на торгівлю товарами головної фірми.

Система франчайзингу подібна до системи ліцензування, однак є більш досконалою, оскільки робить причетним " франшизоотримувача (франчайзі) до методів управління і технолгічних процесів франшизодавача (франчайзера). Адже вона означає зобов'язання франчайзера забезпечити франчайзі фірмовим найменуванням, товарним знаком, товарами, рекламними послугами, консультаціями та іншою інтелектуальною для бізнесу інформацією.

У туристичній сфері система франчайзингу ґрунтується на укладенні двостороннього договору, який передавання прав і привілею на збут послуг, що охороняються торговельною маркою або надаються на основі технологій франшизодавача. Наприклад, у системі готельного господарства франшиза передбачає: використання франшизоотримувачем торговельної марки франічодавача як засобу рекламування певного виду прслуг; застосування технології і стандарту обслуговування франшизодавача в готелі, що отримав франшизу; застосування розроблених франшизодавачем методів і систем управління готелем, у т. ч. й у веденні бухгалтерської звітності; застосування розроблених франшизодавачем методів підготовки персоналу; використання його системи резервування; включення франшизоотримувача в загальну систему рекламування та маркетингу франшизодавача.

Франчайзинг був започаткований у США в системі автопрокату, потім поширився в готельному і ресторанному господарствах. Нині його використовують на міжнародному ринку послуг американські готельні комплекси, що дає змогу впроваджувати високі стандарти сервісу, впливати на якість готельних підприємств інших країн без істотних капіталовкладень.

15