Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП 1 сем.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
376.89 Кб
Скачать

85. Стадії цивільного судочинства і їх х-ка

1. Цивільний процес по будь-якій справі послідовно проходить кілька етапів, які іменуються стадіями процесу.

Під стадією цивільного процесу слід розуміти певну сукупність процесуальних правовідносин, об'єднаних однією метою процесуальної (порушення справи в суді, підготовка справи до судового розгляду, судовий розгляд тощо). При цьому процесуальна мета досягається лише тоді, коли в результаті здійснення певних процесуальних дій в порядку, встановленому ЦПК. створюються необхідні умови для переходу справи з однієї стадії процесу в іншу стадію процесу.

2. Перша стадія цивільного процесу - це порушення цивільної справи в суді. Зацікавлені особи звертаються до суду з позовом (заявою, скаргою) за захистом своїх суб'єктивних прав або за захистом прав інших осіб. Однак подача заяви автоматично справи ще не збуджує. Щоб процес виявився розпочатим, необхідно прийняття суддею рішення. Таким чином, порушення справи в суді залежить від двох чинників: по-перше, від волі зацікавленої особи: по-друге, від волі судді, який має право на підставі ст. 245 і 246 ЦПК відмовити в порушенні справи. Справа порушується прийняттям суддею заяви до свого провадження (ст. 244 ЦПК).

Друга стадія - підготовка справи до судового розгляду. Після прийняття заяви суддя при активній участі всіх зацікавлених осіб повинен провести підготовку справи до судового розгляду, мета якої полягає в тому. щоб забезпечити своєчасне і правильне вирішення справи в судовому засіданні. Суддя, визнавши справу підготовленим, виносить ухвалу про призначення справи до судового розгляду, сповіщає юридично зацікавлених в результаті справи особа часу і місця розгляду справи. Дана стадія процесу регулюється ст. 260-265 ДП К.

Третя стадія - судовий розгляд. Це ключова стадія процесу, в якій справа вирішується по суті і. як правило, закінчується винесенням судового рішення (у деяких випадках справа закінчується без винесення судового рішення). У даній стадії процесу суд першої інстанції безпосередньо заслуховує пояснення сторін та інших юридично заінтересованих у результаті справи осіб, показання свідків, пояснення фахівців, висновки експертів, оглядає речові докази, оголошує письмові докази і протоколи, досліджує інші докази (ст. 266-334 ЦПК).

Четверта стадія - касаційне оскарження і опротестування судових рішень і ухвал, що не вступили в законну силу. Мета цієї стадії процесу полягає в тому. щоб перевірити законність і обґрунтованість ухвал судів першої інстанції за скаргами зацікавлених осіб чи за протестом прокурора. Порушення касаційного провадження має місце за ініціативою зацікавлених осіб (ст. 399-435 ЦПК).

П'ята стадія перегляд у порядку нагляду судових рішень, ухвал і постанов, що вступили в законну силу. Ця стадія носить винятковий характер: її виникнення залежить тільки від принесення протестів посадовими особами суду або прокуратури, зазначеними в законі. Протести в порядку нагляду підлягають розгляду в судах наглядової інстанції (ст. 436-451 ЦПК).

Шоста стадія перегляд за нововиявленими обставинами судових рішень, ухвал і постанов, що вступили в законну силу. Дана стадія процесу виникає тільки в тих випадках, коли цивільно-правовий спір був вирішений судом без урахування істотних для справи обставин, які існували на момент розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявникові (ст. 452-458 ЦПК).

Сьома стадія - виконання судових постанов і інших актів. На цій стадії процесу зобов'язана особа (боржник) вчиняє добровільно або під примусом дії, необхідні для виконання постанови чи іншого акта (ст. 459-540 ДО ДП).

Такі стадії цивільного процесу. У навчальній літературі пропонується і інший перелік стадій цивільного процесу.

4. Кожна стадія цивільного процесу переслідує певну мету (наприклад, вирішити справу по суті в суді першої інстанції - III стадія; перевірити законність і обґрунтованість судових рішень і ухвал, що не вступили в законну силу, в касаційному порядку - IV стадія і т. д.).

Цивільну справу не обов'язково має проходити всі стадії процесу. Так буває лише у виняткових випадках. Перші три стадії процесу, як правило, проходить кожна цивільна справа. Інші стадії процесу цивільна справа проходить лише у випадках, коли, наприклад, зацікавлена особа подає касаційну скаргу на рішення суду, коли боржник не виконує в добровільному порядку судове рішення і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]