Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА Іст. диз. та арх. ост ред.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Основні вимоги до курсової роботи

1. Загальні положення

Курсову роботу необхідно оформлювати відповідно до державного стандарту України. Таким стандартом є ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення».

З огляду на високі вимоги нормативних документів необхідно неухильно дотримуватися порядку подання окремих видів текстового матеріалу, таблиць та ілюстрацій.

Назва курсової повинна бути, по можливості, короткою та розкривати суть висвітленого питання, вказувати на мету дослідження, його завершеність. Іноді для більшої конкретизації до назви слід додати невеликий (4-6 слів) підзаголовок.

У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Треба уникати назв, що починаються зі слів «Дослідження питання...», «Дослідження деяких шляхів...», «Деякі питання...», «Матеріали до вивчення...», «До питання...» тощо, в яких не відбито достатньою мірою суть проблеми.

При написанні курсової студент повинен обов'язково посилатися на авторів та джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати.

Використовуючи в курсовій роботі ідеї або розробки, що належать також і спів­авторам, разом з якими були написані наукові праці, здобувач повинен відзначити цей факт у курсовій.

У разі використання запозиченого матеріалу без посилання на автора та джерело робота знімається з розгляду незалежно від стадії проходження без права її повторної подачі.

У курсовій необхідно стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

Курсову подають у вигляді спеціально підготовленого рукопису в твердому переплетенні.

2. Структура курсової повинна містити:

титульний аркуш;

зміст;

перелік умовних позначень (за необхідності);

вступ;

основну частину;

висновки;

список використаних джерел;

додатки (за необхідності).

3. Вимоги до змісту курсової

Титульний аркуш курсової (додаток № 4)

Титульний аркуш курсової містить найменування вищого навчального закладу, де вона виконана; прізвище, ім'я, по батькові автора, групу, курс, факультет; назву курсової; шифр і найменування спеціальності; науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім'я, по батькові наукового керівника і (або) консультанта; місто і рік.

Зміст (додаток № 5)

Зміст подають на початку курсової. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаної літератури та ін.

Перелік умовних позначень, символів, скорочень і термінів (за необ­хідності)

Якщо в курсовій вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий в курсової у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа - їх детальне розшифрування.

Якщо в курсовій спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

Вступ

Розкриває сутність і стан наукової проблеми (завдання), її значущість, підстави та вихідні дані для розроблення теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження.

Далі подають загальну характеристику курсової в рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями проблеми (наукового завдання) обґрунтовують актуальність і доцільність роботи.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Достатньо кількома реченнями висловити головне - сутність проблеми або наукового завдання.

Мета і завдання дослідження

Формулюють мету роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Об 'єкт дослідження — це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Для даної роботи – це аналіз композиції архітектурних форм, інтер’єрів та предметів дизайну від первісних часів до поч. ХХІ ст.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкта, тобто аналіз композиції конкретних архітектурних форм, інтер’єрів та предметів дизайну певного періоду або стилю.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього повинна бути спрямована основна увага, оскільки предмет дослідження визначає тему праці, визначеної на титульному аркуші як її назва.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів. Для даної роботи переважним методом є аналіз та вивчення наукових та друкованих мистецтвознавчих досліджень, іконографії та архівних матеріалів, а також порівняльний аналіз, проте можуть використовуватися і інші.

Особистий внесок

Особистий внесок студент оформлює у вигляді реферату, в якому подає коротку анотацію рішень, отриманих особисто в результаті проведеного дослідження. Необхідно показати відмінність одержаних результатів від відомих раніше, коротко викласти зміст дослідження.

Усі положення з урахуванням досягнутого ними рівня новизни є теоретичною основою (фундаментом) вирішеного в курсовій роботі завдання.

Основна частина

Основна частина курсової складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напряму та обґрунтуванням застосованих методів досліджень. У кінці кожного розділу формулюють висновки зі стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

У розділах основної частини подають:

- огляд літератури за темою та вибір напрямів досліджень;

- виклад загальної методики та основних методів досліджень;

- аналіз та узагальнення результатів досліджень.

У першому розділі основної частини необхідно окреслити основні етапи розвитку наукової думки за проблемою. Проводиться дослідження, вивчення та критичний аналіз монографічних та періодичних видань, що містять матеріали по даній темі. Зосереджується увага на вивченні та характеристиці історії дослідження даної теми, її сучасного стану. Окреслюється коло питань, які є недослідженими на даному етапі і, отже, визначається своє місце у розв'язанні проблеми.. Визначається об’єкт, предмет, мета, завданняя та межі дослідження, намічається очікуваний результат. Зазначається актуальність вирішення певних аспектів даної теми. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі. Загальний обсяг огляду літератури не повинен перевищувати 20 % обсягу основної частини курсової.

У другому розділі основної частини проводиться конструктивний аналіз впливу історичних, політичних, соціальних, економічних та інших факторів на формування об’єктів архітектури та дизайну даного періоду. Проводиться загальна характеристика історичної епохи, детально досліджується суспільно-формаційне підґрунтя. На основі результатів досліджень визначаються міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки, що мають місце у межах дослідження. Як правило, обґрунтовують вибір напряму досліджень, наводять методи вирішення задач і їх порівняльні оцінки, розробляють загальну методику проведення досліджень.

У третьому розділі основної частини з вичерпною повнотою викладають результати власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розроблення проблеми. Подається вичерпна інформація щодо особливостей містобудування даної епохи, приводиться детальна характеристика архітектурних споруд та комплексів. Встановлюються закономірності взаємозв’язку планувального вирішення та облаштування інтер’єрів та екстер’єрів будівель та споруд. Визначаються конструктивні, функціональні, художні та естетичні особливості типових для даного періоду архітектурних рішень. Приводяться основні принципи, за якими відбувається виокремлення показових характеристик, притаманних тому чи іншому об’єкту дослідження. Проводиться аналіз та узагальнення результатів досліджень.

У четвертому розділі основної частини формулюються головні принципи формоутворення різноманітних елементів дизайну, що є показовими у рамках обраної теми. Сюди можуть відноситися меблі, предмети оздоблення інтер’єрів, предмети побуту та предмети промислового дизайну, об’єкти графічного дизайну, декоративні елементи, одяг, аксесуари, прикраси, ювелірні вироби, зброя тощо. Визначаються їх конструктивні, ергономічні, функціональні, композиційні, художні, естетичні, стильові особливості. Зазначаються характерні прийоми побудови об’ємних та лінійних композицій, найбільш розповсюджені оздоблювальні матеріали, типові форми та мотиви художньої обробки тощо. Необхідно подати оцінку повноти вирішення поставлених завдань та їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних праць. Проводиться аналіз та узагальнення результатів досліджень.

Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній темою курсової роботи.

Висновки

Викладають найважливіші результати, які повинні містити формулювання одержання розв'язаного поставленого завдання. У першому пункті висновків коротко оцінюють стан питання. Далі у висновках розкривають методи вирішення поставленого завдання, їх практичний аналіз, порівняння з відомими розв'язаннями.

У висновках необхідно наголосити на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, обгрунтувати достовірність результатів.

Список використаних джерел

Список використаних джерел слід розміщувати одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні курсової роботи), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку.

Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи. Зокрема, потрібну інформацію можна отримати з таких міждержавних і державних стандартів: ГОСТ 7.1-84 «СИБИД. Библиографическое описание документа. Общие требованияи правила составления», ДСТУ 3582-97 «Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила», ГОСТ 7.12-93 «СИБИД. Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила», ГОСТ 7.11-78 «СИБИД. Сокращение слов и словосочетаний на иностранных европейских язиках в библиографическом описаний».

Додатки

Для повноти сприйняття курсової до додатків необхідно вносити допоміжний матеріал:

  • ілюстрації (не менше 5 на кожен розділ) – малюнки, фотографії;

  • таблиці, схеми – за потребою;

  • презентацію в Power Point;

  • електронний варіант на CD-R.