Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка КСБКДП друк 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний авіаційний університет

КОМПЛЕКСНА СИСТЕМА БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Методичні рекомендації до практичних занять та виконання курсової роботи для студентів спеціальності 7/8.050107 “Економіка підприємства”

Київ 2010

УДК 330.526.33:336.42(076)

ББК У290.4р

К637

Укладачі: С.Г. Мізюк, О.М. Вовк, В.В. Мізюк

Рецензент: Петровська С.В.

Затверджено методично-редакційною радою Національного авіаційного університету (протокол № ___ від “__ _____ 2010 р.)

К 637

Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства: методичні рекомендації до практичних занять та виконання курсової роботи / уклад.: С.Г. Мізюк, О.М. Вовк, В.В. Мізюк – К.: Вид-во Нац.авіац.ун-ту «НАУ-друк», 2010. – 48 с.

Методичні рекомендації складені відповідно до програми курсу «Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства», містять вимоги щодо вивчення дисципліни та організації самостійної роботи студентів під час підготовки до практичних занять, завдання, питання для перевірки та контролю знань студентів та завдання до виконання курсової роботи.

Призначені для студентів спеціальностей 7/8.050107 “Економіка підприємства”.

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Методичні рекомендації підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни «Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства» для студентів спеціальностей 7/8.050107 “Економіка підприємства”.

Основною метою навчальної дисципліни “Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства” є ознайомлення студентів з теоретичними та практичними основами організації і діяльності системи безпеки діяльності комерційного підприємства в умовах ринкової економіки.

Головні задачі навчальної дисципліни “Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства” полягають у: вивченні теоретико-правових основ організації системи безпеки діяльності комерційного підприємства; набуті навичок аналізу загроз та розробки заходів щодо їх попередження і ліквідації; вивченні методології оцінки фінансової та економічної безпеки комерційної діяльності підприємства; вмінні використовувати сучасні технологій захисту роботи комерційного підприємства.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

- знати: теоретичні основи забезпечення безпеки в комерційній діяльності підприємств; методологію аналізу загроз безпеці комерційної діяльності підприємства; структуру комплексної системи комерційної діяльності підприємства; основи забезпечення фізичної, інформаційної та економічної безпеки підприємства; правові основи забезпечення системи безпеки комерційної діяльності підприємства; технічні засоби, які використовуються в системі безпеки комерційної діяльності підприємства; структуру, функції та задачі служби безпеки комерційної діяльності підприємства;

- вміти: аналізувати внутрішні та зовнішні загрози безпеці комерційної діяльності підприємства; законодавчо захищати комерційну діяльності підприємства; управляти персоналом підприємства з метою попередження виникнення внурішньофірмових загроз; аналізувати фінансові та економічні загрози діяльності підприємства; планувати роботу служб безпеки комерційної діяльності підприємства.

Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з трьох навчальних модулів:

модуль №1 «Методологічні основи комплексної системи безпеки комерційної діяльності підприємств»;

модуль №2 «Основні аспекти забезпечення безпеки комерційної діяльності підприємства»;

модуль №3 «Курсова робота».

Методичні вказівки складено для надання студенту необхідної методичної допомоги щодо організації раціональної та ефективної роботи по вивченню дисципліни, виконанню курсової роботи та підготовки до складання іспиту.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Модуль № 1 «МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ»

Практичне заняття 1.1

Тема: Концептуальні положення безпеки комерційної діяльності підприємства.

Загрози безпеці комерційної діяльності підприємства.

План

1. Місце і роль дисципліни «Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства» в системі економічних знань.

2.Поняття безпеки підприємницької діяльності.

3. Складові частини безпеки підприємницької діяльності.

4. Основні напрямки забезпечення безпеки підприємницької діяльності.

5. Класифікація заходів із забезпечення безпеки підприємства.

6. Характеристика загроз безпеці підприємницької діяльності.

7. Класифікація потенційних загроз безпеці комерційної діяльності.

8.Поняття недобросовісної конкуренції.

Література: [1], [2], [3], [26], [29], [30], [31] [32], [35], [38], [39].

Методичні рекомендації

Метою цього заняття є вивчення сутності та завдань безпеки комерційної діяльності підприємства, її предмету, методів оцінки рівня безпеки.

У результаті підготовки до практичного заняття № 1.1 студент повинен знати основні поняття та категорії системи безпеки комерційної діяльності підприємства, виявляти та ідентифікувати загрози підприємницькій діяльності, а також уміти виявляти та прогнозувати тенденції в конкурентному середовищі.

Предметом вивчення дисципліни «Комплексна система безпеки комерційної діяльності підприємства» є наукові основи безпеки підприємницької структури; ринкова економіка, конкуренція і безпека підприємництва; загрози, ризики, кризи і конфлікти в діяльності підприємства.

Безпека підприємства – це стан захищеності життєво важливих і законних інтересів підприємства від зовнішніх і внутрішніх загроз у різних протиправних формах, що забезпечує його стабільний розвиток відповідно до статутних завдань. Зрозумівши економічну сутність, значення безпеки комерційної діяльності, студент усвідомлює шляхи її забезпечення та місце серед інших аспектів діяльності підприємства.

Підприємство функціонує в ринковому середовищі. Шкоду інтересам підприємця може бути завдано в результаті несприятливої економічної політики держави, протиправних дій конкурентів, кризових явищ в економіці, непередбачених змін кон'юктури ринку, стихійного лиха, надзвичайних подій, управлінської некомпетентності, соціальної напруги і т. ін. Тому складові забезпечення безпеки підприємницької діяльності формуються факторами, що впливають на рівень безпеки, які можуть бути внутрішніми і зовнішніми, економічними та неекономічними, об'єктивними і суб'єктивними.

Безпека сучасного комерційного підприємства забезпечується за допомогою таких режимів: економічної та фінансової незалежності, стабільності розвитку; конфіденційності і захисту об'єктів інтелектуальної власності, що складає інформаційну безпеку; фізичної охорони, тобто забезпечення фізичної безпеки майна і персоналу фірми.

Заходи, що формують відповідний рівень економічної безпеки підприємства, різноманітні і в кожній галузі виробництва мають свою специфіку. Однак є загальні, типові чинники, що впливають на рівень економічної безпеки підприємства незалежно від форм власності та галузі виробництва

Загроза безпеці – це сукупність умов та факторів, які створюють небезпеку для життєво важливих інтересів суб'єкта підприємницької діяльності. Серед сукупності загроз комерційній діяльності підприємства виділяють внутрішні та зовнішні, об’єктивні та суб’єктивні загрози.

Існують три загальні зовнішні джерела загрози функціонуванню комерційного підприємства: несприятлива для підприємства економічна політика держави, несприятлива економічна політики іноземних держав, дії господарчих суб'єктів. Сукупний вплив цих загроз має форму недобросовісної конкуренції. Згідно з міжнародно-правовими нормами вирізняють три види недобросовісної конкуренції: дії, що ведуть до того, щоб комерційну діяльність однієї фірми представити споживачу як комерційну діяльність іншої; дискредитація комерційної діяльності конкурента за допомогою розповсюдження неправдивої інформації; неправомірне використання в ході комерційної діяльності позначок, що можуть ввести споживача в оману. В практиці комерційної діяльності виділяють наступні форми недобросовісної конкуренції: економічне придушення; промислове або комерційне шпигунство; прямий фізичний вплив. Одним із видів недобросовісної конкуренції є обмеження ділової практики, під якою звично розуміють сукупність прийомів монополістичного тиску на партнерів з торгівлі і споживачів, що використовується на основі обмеження вільної конкуренції з метою захоплення, утримання і реалізації панівного стану на ринках.

Основними джерелами внутрішніх загроз є працівники, відвідувачі та клієнти підприємства. До внутрішніх загроз відносять: вчинення злочинів, витік конфіденційної інформації з вини персоналу (халатність, необережність, недбалість); зрада співробітників, пожежі, стихійні лиха, аварії тощо. Зазначені загрози виникають внаслідок психологічного або фізичного впливу на персонал.