Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_оформл_2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

О.В. Карташов, М.С. Мазорчук, О.Ю. Соколов, М.Л. Угрюмов

Методичні вказівки до дипломного проектування за спеціальністю 8.080202 "Прикладна математика"

2010

Міністерство освіти і науки України

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського

«Харківський авіаційний інститут»

О.В. Карташов, М.С. Мазорчук, О.Ю. Соколов, М.Л. Угрюмов

Методичні вказівки до дипломного проектування за спеціальністю 8.080202 "Прикладна математика"

Харків «ХАІ» 2010

ББК: 330.47:336(075.8)

Карташов О.В. Методичні вказівки до дипломного проектування за спеціальністю 8.080202 "Прикладна математика" / О.В. Карташов, О.Ю. Соколов, М.С. Мазорчук, М.Л. Угрюмов. – Х.: Нац. аерокосм. ун-т «Харк. авіац. ін-т», 2010. – с.

Методичні вказівки до виконання дипломної роботи містять рекомендації щодо порядку вибору теми дослідження та її затвердження, складання змісту роботи, використання літературних джерел, щодо побудови, структури та оформлення роботи, підготовки до попереднього захисту та захисту дипломної роботи в Державній екзаменаційній комісії. У додатках подано довідкові матеріали.

Для студентів, що навчаються за напрямами підготовки «Прикладна математика».

Іл. . Табл. . Бібліогр.: назв

Рецензенти: д-р техн. наук, проф. Г.М. Жолткевич,

д-р техн. наук, проф. Є.В. Бодянський

© Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського

«Харківський авіаційний інститут», 2010 р.

Зміст

Загальні положення…………………………………………………………..3

Організація дипломного проектування ……………………………………4

Початкові вимоги та завдання на дипломне проектування……………6

Тематика дипломного проектування………………………………………8

Зміст та об’єм дипломного проекту (роботи)…………………………....9

Порядок оформлення дипломного проекту……………………………...11

Правила оформлення розрахункової пояснювальної записки……….15

Оформлення ілюстративного матеріалу проекту……………………….23

Складання відгуку на дипломний проект…………………………………24

Рецензування дипломних проектів………………………………………..24

Захист дипломного проекту…………………………………………………25

Рекомендована література…………………………………………………27

Додаток 1………………………………………………………………………28

Додаток 2………………………………………………………………………30

Додаток 3………………………………………………………………………31

Додаток 4………………………………………………………………………32

Додаток 5………………………………………………………………………35

Додаток 6………………………………………………………………………36

Загальні положення

Виконання студентами дипломної роботи передбачено Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, що затверджено наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161, і наказами Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ» щодо нормативного забезпечення організації навчального процесу в університеті.

Дипломна робота є одним із видів індивідуального завдання студенту з навчальної дисципліни, що має кваліфікаційний характер, яку студент захищає в Державній екзаменаційній комісії.

Студент виконує дипломну роботу на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Дипломний проект повинен відображати ступінь спеціальної підготовки студента. Проект представляється до захисту перед Державною екзаменаційною комісією, яка ухвалює рішення про привласнення студентові інженерної кваліфікації і видає диплом про закінчення вищої школи.

До дипломного проектування пред'являються такі основні вимоги: реальність теми проектування, актуальність питань, що розробляються, і впровадження проектів у виробництво.

Метою дипломного проектування є:

    • систематизація, закріплення і розширення знань по спеціальних технічних курсах, що вивчаються в процесі навчання;

    • розвиток навиків аналізу і оцінки сучасного стану технічних і програмних засобів і вирішення питань створення і впровадження інформаційних систем, що управляють (ІУС);

    • закріплення і подальший розвиток навиків самостійного вирішення інженерних завдань в області проектування, впровадження і експлуатації інформаційних систем, що управляють;

    • розвиток ініціативи, творчих здібностей до пошуку нових технічних рішень в питаннях математичного, алгоритмічного, інформаційного і технічного забезпечення ІУС на основі останніх досягнень науки і техніки;

    • закріплення і подальший розвиток навиків по розробці і оформленню документації відповідно до Єдиних Систем конструкторської і програмної документації, уміння представляти результати роботи у формі записки пояснення і графічних матеріалів, а так само уміння докладати і захищати власні розробки.

Дипломні проекти виконують під керівництвом викладачів факультету. Керівниками дипломного проекту можуть бути також фахівці із зовнішніх організацій, де студенти виконують дипломні проекти.

Дипломний проект - це самостійна кваліфікаційна робота студента, який несе відповідальність за його науково-технічний зміст, правильність обгрунтувань і розрахунків, якість креслень і оформлення проекту.

До дипломного проектування студенти допускаються на основі розпорядження декана факультету після повного завершення всіх видів учбових занять. Вони повинні скласти іспити і заліки і пройти виробничу і переддипломну практики.

Організація дипломного проектування

Кафедра призначає керівника проекту і консультантів по окремих його частинах. Керівник уточнює тему і об'єм проекту, погоджує технічне завдання, стежить за відповідністю всіх частин проекту вимогам, що пред'являються.

Консультанти по проектно-конструкторській частині можуть бути призначені з числа кваліфікованих інженерів-виробничників, що мають закінчену вищу технічну освіту. В цьому випадку підприємствам, на яких студенти виконують дипломний проект, дозволяється самим рекомендувати консультантів проекту.

По решті частин і розділів проекту призначаються консультанти з числа викладачів відповідних кафедр або відділів підприємства:

    • по технологічній частині - викладачі з відповідної кафедри або відділу головного технолога;

    • по економічній частині, розділу безпеки життєдіяльності (БЖД) - викладачі з кафедр економіки і організації виробництва, БЖД або відділу головного економіста.

Кожному студентові видається заповнений бланк "Завдання", що є основним керівним документом для дипломного проектування. Він містить завдання за дипломним проектом.

В процесі виконання дипломного проекту студент зобов'язаний відвідувати консультації згідно розкладу і звітувати по виконаній роботі. У разі потреби дипломник може звернутися за консультацією з якого-небудь питання не тільки до керівника проекту, але і до інших викладачів кафедри.

В ході дипломного проектування студент виконує дипломний проект або дипломну роботу.

У дипломному проекті студент розробляє конкретну програмну підсистему ІУС, технічний засіб (вузол, блок, елемент) такої системи або інформаційну технологію або вирішує одне з основних завдань (підзадач) організаційного управління з обов'язковим обгрунтуванням вибору вживаних моделей і методів, виконанням інженерних розрахунків і графічної частини у вигляді алгоритмів, функціональних, принципових схем, графіків і т.д, а так само розробкою програмного забезпечення.

У дипломній роботі, що носить науково-дослідний характер, студентом проводяться дослідження по проблемних питаннях створення ІУС з обов'язковим математичним обгрунтуванням. Розрахунково-графічна частина по розсуду керівника дипломної роботи може бути виконана у вигляді теоретичних викладень і результатів експерименту.

По учбовому плану спеціальності "Інформаційні системи, що управляють " на виконання дипломного проекту із захистом його на засіданні Державної екзаменаційної комісії (ДЕК) відводиться 16 тижнів. Робота над проектом триває 14 шестиденних робочих тижнів ( по 6 годину в день), тобто 504 година, крім того, домашнє опрацьовування матеріалів, робота з літературою додатково до згаданої роботи (в середньому по 3 годину в день) складає 252 години Таким чином, на виконання дипломного проекту студентові відводиться приблизно 756 годин На атестацію робіт в ДЕК відводиться два тижні.

Розрахункова пояснювальна записка (ПЗ) та графічний матеріал підписуються дипломником, керівником проекту і консультантами з вказівкою дати і року.

Перед тим, як підписати дипломний проект, керівник повинен переконатися, що студент володіє:

спеціальними знаннями по темі проекту;

умінням працювати з сучасним програмним забезпеченням - інтегрованими середовищами програмування, СУБД, офісними застосуваннями, мережевим ПО і т.д.;

умінням обгрунтовано вибирати і застосовувати моделі і методи проектування ІУСТ;

умінням проводити теоретичні і інженерні розрахунки;

умінням обгрунтувати техніко-економічну ефективність вибраного рішення;

здібністю до самостійної творчої інженерної роботи;

умінням грамотно, літературною мовою, логічно правильно висловлювати результати своєї праці.

Початкові вимоги та завдання на дипломне проектування

Кожному студентові видається заповнений бланк "Завдання", що є основним керівним документом для дипломного проектування (Додаток 1). Він містить завдання на дипломний проект. При складанні завдання на дипломне проектування слід пам'ятати, що за своїм змістом дипломний проект розбивається на три частини: конструкторську, технологічну і організаційно-економічну. Крім того, до складу технічного завдання входить спеціальне завдання, якщо необхідно провести обширні математичні і експериментальні дослідження по окремих питаннях теми.

Конструкторська частина займає головне за об'ємом місце в дипломному проекті. Вона включає: розробку проектованої ІУС або функціонально замкнутої її підсистеми або розробку окремих технічних засобів ІУС, що мають самостійне призначення. У цю частину проекту входять питання, пов'язані з моделюванням ІУС, розробкою структурних і функціональних схем системи і її підсистем, тимчасових діаграм, алгоритмів, конструкції і принципових електричних схем пристроїв і вузлів.

Технологічна частина проекту присвячена розробці інформаційних технологій управління, а так само технології застосування розробленого програмного забезпечення, Якщо дипломний проект присвячений розробці технічних засобів ІУС, розробляється технологічний процес виготовлення одного з елементів, найширше використовуваного в проектованому пристрої, або технологія монтажу, створення математичного забезпечення наладки і контролю вузла в цілому. В окремих випадках технологічна частина може бути головною в дипломному проекті.

У економічній частині проекту проводиться техніко-економічний аналіз проекту (розробляється бізнес-план) або розраховується повна собівартість (за укрупненими показниками) спроектованих систем або пристроїв. Завдання по цій частині проекту формується і видається консультантом по економічній частині.

Завдання по БЖД та цивільної оборони видає консультант, призначений кафедрою БЖД.

Завдання на дипломне проектування заповнюється керівником проектування і консультантами по конструкторській, технологічній, економічній частинам і спецзавданню на першого тижня проектування. Завдання підписується керівником проекту і затверджується завідуючим кафедрою (Додаток 1). При оформленні ПЗ "Завдання" поміщається на її початку.

Завдання на дипломне проектування є основним документом, яким студент керується при виконанні дипломного проекту. Вони повинні містити назву теми, термін здачі закінченого проекту, початкові дані для виконання проекту, перелік питань, що підлягають розробці, види і об'єм графічних робіт, список літератури, що рекомендується, нормативно-технічній документації (НТД) і інші частини з потреби.

У відповідності "Завданням" протягом першого тижня студент розробляє план дипломного проекту і календарний план роботи над проектом, які перевіряються, уточнюються і підписуються керівником проекту.

План проекту є важливою частиною роботи над проектом і тим основним документом, по якому можна судити про об'єм і зміст дипломного проекту і на підставі якого проводяться контроль виконання проекту. План дипломного проекту повинен містити:

  1. Тему.

  2. Мету.

  3. Призначення об'єкту, що розробляється.

  4. Початкові дані до проекту і вимоги до результату проектування.

  5. Склад і зміст проекту (записки пояснення, графічної частини, макетів, зразків, інструкцій і так далі).

  6. Терміни виконання проекту.

  7. Порядок подання, приймання і захисту проекту.

  8. План дипломного проекту підписується розробником-студентом, узгоджується з керівником проекту і затверджується завідуючим кафедрою.

Отримавши завдання на виконання дипломного проекту, дипломник складає календарний план робіт з вказівкою термінів виконання окремих етапів проекту, проведення експериментальних і обчислювальних робіт в лабораторії, на об'єкті автоматизації або на інформаційно-обчислювальному центрі (ІВЦ), а також термінів остаточного оформлення і представлення проекту (на попередній захист) на кафедру.

Календарний план роботи підписується дипломником, затверджується керівником дипломного проекту і служить документом для контролю за ходом виконання проекту по розділах і в часі. Форма календарного плану роботи студента по виконанню дипломного проекту є довільною, але з обов'язковим включенням наступних граф: номер по порядку, найменування робіт, термін виконання і відмітка керівника про виконання робіт. У календарному плані слід вказати:

  1. Найменування етапів роботи.

  2. Час, необхідний для виконання кожного етапу.

  3. Орієнтовні терміни виконання кожного етапу.

Дипломник, закінчуючи певний етап роботи, представляє підготовлений матеріал на перегляд викладачеві, щоб перевірити правильність отриманих результатів і тим самим забезпечити правильність подальших етапів роботи і, крім того, показати, як він виконує свій план.

Керівник зобов'язаний вести контроль за ходом виконання студентом дипломного завдання і календарного плану роботи впродовж всього терміну, відведеного для проектування. У разі невиконання плану він приймає відповідні заходи і при необхідності докладає про це на кафедрі.