Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр. роб. Теорія фінансів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
419.84 Кб
Скачать
  1. Мета та задачі контрольної роботи

Основою вивчення фінансової науки с засвоєння її фундамен­тальних засад. Саме це визначає місце навчальної дисципліни “Теорія фінансів” у системі економічної освіти. Завданнями дисципліни є формування цілісної системи знань про сутність і форми прояву фінансів, оптимізацію фінансових відносин у суспільстві, меха­нізм функціонування і впливу фінансів, склад і структуру фінан­сової системи, сукупність фінансових органів та інституцій, заса­ди формування і функціонування окремих сфер і ланок фінансо­вої системи.

До основних задач курсу відносяться: розгляд змісту, структури і функцій фінансів, вивчення основ фінансової діяльності підприємств, характеристика державних фінансів та їх організаційних форм, визначення порядку проведення оренди та приватизації майна державних підприємств, виклад основних положень з питань формування і використання фінансових ресурсів громадян, вивчення основ розвитку міжнародних фінансів, а також змісту і напрямів проведення державної фінансової політики. Вирішення цих задач здійснюється в процесі викладання матеріалу з урахуванням вимог типової програми курсу.

Теоретичною основою курсу є нормативні документи України, монографії, підручники та посібники, періодична література. Перелік використаних джерел наводиться в списку літератури.

2. Структура контрольної роботи

Дана розробка містить 30 варіантів завдань для самостійного виконання у міжсесійний період. Кожен варіант містить 4 завдання.

Перші три завдання мають теоретичний характер. По кожному питанню вказуються основні положення, що обов’язково мають бути висвітлені. Підготовка відповіді на питання передбачає опрацювання студентом законодавчо-нормативних документів, підручників, посібників, довідників та статей періодичної видань. Матеріал у відповіді має бути систематизований, узагальнений, мати критичний огляд використаної інформації згідно поставленого завдання та висновки.

Четверте завдання має практичний характер. Воно має на меті формування у студента вміння проводити аналітичні розрахунки, працювати з періодичними виданнями, визначати загальні тенденції процесів, що відбуваються на макрорівні, а також робити чіткі, обґрунтовані висновки на підставі проведених досліджень. Для виконання цього завдання студентам пропонується ознайомитися з методичним вказівками (параграф 4 даної розробки), а також необхідно користуватися ресурсами Інтернет для пошуку даних, що характеризують бюджетну систему та соціально-економічне положення України за останні роки. Це таки ресурси:

http://www.ukrstat.gov.ua/ офіційний веб-сайт Державного комітету статистику України

http://www.minfin.gov.ua/ офіційний веб-сайт Міністерства фінансів України

http://www.pfu.gov.ua/ офіційний веб-сайт Пенсійного фонду України

http://www.ac-rada.gov.ua/ сайт Рахункової палати України

Виконання контрольної роботи потребує творчого підходу до вибору матеріалів, висвітлення своїх думок, що особливо важливо для спеціалістів в умовах переходу до ринкової економіки.

Варіанти контрольної роботи обираються студентом в залежності від його номеру в журналі академічної групи та попередньо узгоджуються з керівником.