Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СГП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Графічне оформлення будгенплана

    1. Зміст будгенплана

На будгенплані в складі ППР повинні бути нанесені: споруджуваний об'єкт і наявні на будмайданчику будівлі і споруди; постійні і тимчасові пішохідні й автомобільні дороги і площадки, схеми руху автотранспорту; механізовані установки, механізми і баштові крани зі шляхами або шляхи переміщення і зони дії стрілових кранів; склади для збереження будівельних матеріалів, виробів, інвентарю, інструмента; площадки для прийому розчину і бетону; площадки укрупнювального складання; тимчасові будівлі і споруди, тимчасовий і використовувані в період будівництва постійні мережі водопроводу, каналізації, електропостачання й ін.; прожектори для освітлення будівельного майданчика; пожежні гідранти і місця розташування щитів з пожежним інвентарем; площадки для відпочинку робітників; огородження будівельного майданчика з указівкою в'їзду і виїзди; небезпечні зони і зони підвищеної небезпеки; зони для тимчасового складування знятого родючого шару ґрунту, різні пристрої, зв'язані з заходами щодо охорони навколишнього природного середовища.

    1. Методика проектування будгенплана

Будгенплан треба проектувати відповідно до плану об'єкта, розробленим в архітектурно-планувальній частині. Контури проектованого й існуючого будівель викреслюються в масштабі 1:200…1:500 у залежності від їхніх розмірів.

      1. Проектування доріг

Для транспортування конструкцій і матеріалів необхідно в максимальному ступені використовувати постійні дороги. Тимчасові дороги варто передбачати при неможливості використання постійних доріг. Схема руху транспорту і розташування доріг у плані повинні забезпечувати під'їзд у зону дії монтажних і вантажно-розвантажувальних механізмів, засобам вертикального транспорту, площадкам укрупнювального складання, складам, побутовим приміщенням.

При проектуванні доріг повинні витримуватися зазначені нижче відстані:

16

  • між дорогою і складською площадкою – 0,5...1 м;

  • дорогою і підкрановими коліями – 6,5...12,5 м;

  • дорогою і забором – не менш 1,5 м.

Крім того потрібно дотримувати наступних вимог:

  • ширина тимчасових доріг при однобічному русі – 3 – 4 м, при двосторонньому 6 – 8 м;

  • радіуси заокруглення внутрімайданчикових доріг приймаються в залежності від виду транспортних засобів рівними 12 – 30 м. На заокругленнях повинні мати розширення до 5 м;

  • дороги доцільно проектувати кільцевими, при наявності тупикових доріг наприкінці їх улаштовуються площадки 12(12 м для розвороту;

  • будівельний майданчик повинні мати два в'їзди (виїзду), один із яких є запасним.

      1. Розміщення монтажних механізмів і машин

Місця установки і шляхи руху монтажних машин і механізмів повинні відповідати розробленим технологічним картам.

При влаштуванні колій під баштові крани треба показувати кінцеві упори, заземлення, підключення крана, а також огородження небезпечної зони.

З метою економії довжина колій під баштові крани повинна бути менше довжини споруджуваного об'єкта на величину вильоту стріли, що забезпечує подачу матеріалів і конструкцій у найбільш віддалене місце.

Довжина тимчасових підкранових колій не повинна бути менш двох ланок (25 м) і визначається по формулі з коректуванням розрахункової довжини убік збільшення до величини, кратній довжині напівланки (6,25 м).

Довжина колії баштового крана визначається по формулі:

п.п. = lкр. + Нкр. + 2 lтуп. + 2 lгальм.

де: lкр.– відстань між крайніми стоянками крана Крайні стоянки крана визначаються зарубками циркуля з далеких кутів будинку на вісь руху крана.

Нкр.– база крана, м.

lтуп.– відстань від кінців рейки до тупиків – 1,5 м.

lгальм.– довжина гальмового шляху крана 1,5 м.

З торців підкранових колій і від зовнішньої рейки позначають лінію огородження на відстані 2,5 м.

Ширина шляхів руху стрілових кранів визначається їхніми габаритами і радіусом обертання поворотної частини. По осі шляхів стрілкою вказується напрямок руху монтажної машини, а зарубками – місця її стоянки, що нумеруються.

17