Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СГП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

2.5.1. Приклад розрахунку потреби будівництва в електроенергії

На підставі календарного плану, графіка роботи машин і механізмів і будгенплана визначаються електроспоживачі, їхня потужність (по Додатку 4), орієнтовано витрати на технологічні й інші потреби (по Додатку 5) і складається відомість витрат електроенергії по окремих споживачах у формі таблиці 4:

12

Таблиця 4.

Відомість витрат електроенергії по окремим споживачам

Споживачі

електроенергії

Обсяг робіт

Потужність

Одиниці вимірюв.

Кількість

Питомі витрати Вт (кВт)

Загальна

кВт

Силова енергія

Електрозварювальні апарати

шт.

3

20

60

Компресор

шт.

1

4

4

Разом

64

ЗОВНІШНЄ освітлення

Цегляна кладка

м2

5361,5

0,008

4,3

Монтажу конструкцій

м2

4073

0,0024

9,7

Головних проходів і проїздів

км.

0,3

5

1,5

Охоронне

км.

0,2

2

0,4

Разом

15,8

Внутреннє освітлення

Адміністративних і побутових приміщень

м2

110,2

0,3

0,35

Склади

м2

483

0,3

1,45

Всього

1,80

На підставі даних цієї відомості сумарна потужність електроенергії дорівнює:

По сумарній величині електроенергії, що потребується, вибираємо електротрансформатор типу ТМ 100/6.

2.6. Вимоги по техніці безпеки

При виробництві будівельно-монтажних робіт необхідно строго дотримуватися правила техніки безпеки, викладених в СНіП III–4–80* «Техніка безпеки в будівництві», санітарно-гігієнічних норм, правил Техніки безпеки Держгортехнагляду, Правил влаштування і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів», «Указівок по проектуванню електричного освітлення будмайданчиків».

Організація будівельного майданчика, ділянок робіт і робочих місць повинна забезпечувати безпеку праці на всіх етапах виконання робіт.

До початку виробництва будівельно-монтажних робіт необхідно одержати письмовий дозвіл від відповідних служб; оформити акт-допуск відповідно до вимог СНіП III–4–80* п. 1, 5; одержати наряд допуск відповідно до вимог СНіП III–4–80* п.п. 1, 6; 1, 7; 1, 8, установити огородження території будмайданчика.

13

Огородження території будівельного майданчика і ділянок виробництва будівельно-монтажних робіт повинні бути виконані відповідно до вимог ДСТ 23407 – 78. Так, щоб уникнути доступу сторонніх будмайданчик повинен бути обгороджений суцільним забором висотою не менш 2 м на відстані не менш 10 м від споруджуваного об'єкта. На огородженні будмайданчика через кожні 10 м по довжині вивішуються добре видимі на відстані попереджувальні написи «Небезпечна зона». Установлюються покажчики проходу робітників на ділянки будівництва. Прохід сторонніх осіб на територію будівництва суворо заборонений.

В'їзд і виїзд автотранспорту на площадку позначається покажчиком і обладнується шлагбаумом. На в'їзді на будмайданчик встановлюється щит зі схемами руху автотранспорту. Швидкість руху автотранспорту поблизу місць виробництва робіт не повинна перевищувати 10 км / час. на прямих ділянках і 5 км / час на поворотах. Місце стоянки автотранспорту під розвантаженням позначається спеціальним знаком, добре видимим вдень і вночі.

При організації будівельного майданчика, розміщенню ділянок робіт, робочих місць, проїздів будівельних машин і транспортних засобів, проходів для людей відповідно до проекту слід установити на місці небезпечні для людей зони, у межах яких постійно діють або потенційно можуть діяти небезпечні виробничі фактори. Небезпечні зони необхідно відгородити інвентарним огородженням висотою 1,2 м, конструкція якого повинна задовольняти вимогам ДСТ 23407 – 78. Ці зони повинні бути позначені знаками безпеки і написами установленої форми, відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.4. 026 – 78* п.п. 1, 3; 2, 7; 3, 1; а в темний час доби повинно бути встановлене сигнальне освітлення згідно СНіП 111-4-80* п. 9, 5. Зони потенційно діючих небезпечних виробничих факторів варто обгороджувати сигнальними огородженнями, що задовольняють вимогам ДСТ 23407 – 78. При виробництві будівельно-монтажних робіт у зазначених небезпечних зонах разом із замовником слід здійснювати організаційно-технічні заходи, що забезпечують безпеку працюючих.

Так, зона, небезпечна для перебування людей, установлюється по периметру споруджуваного будинку. Вхід же у цей будинок повинен бути захищеним зверху суцільним навісом шириною не менш 2,0 м від стін будинку. Кут, утворений настилом і вище розміщеною стіною над входом, повинний бути в межах 700 –750. Прорізи в перекриттях сходових кліток і інші прорізи, до яких можливий доступ людей, повинні бути закриті суцільним настилом або мати огородження.