Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СГП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

2.7. Вимоги по пожежній безпеці

Пожежна безпека на будівельному майданчику повинна забезпечуватися відповідно до «Правил пожежної безпеки при виробництві будівельно-монтажних робіт» і «Правилами пожежної безпеки при виробництві зварювальних і інших вогневих робіт на об'єктах», а також вимогами ДСТ 12.1.004 – 79. Особлива увага

14

звертається на наступне: після кожної зміни на будівельному майданчику необхідно забирати легкозаймисті матеріали; дрантя для обтирання механізмів зберігати в металевих шухлядах; обладнати місце з засобами пожежегасіння, зв'язку, сигналізації; – установити пожежні гідранти з автопід’їздами до них.

До початку основних будівельних робіт ділянка будівництва повинна бути забезпеченою постійним водопроводом з установкою на мережі пожежних гідрантів. Пожежні гідранти встановлюють у закритих колодязях, розташованих уздовж доріг і проїздів на відстані не більш 100,0 м один від іншого і не більш 5,0 м від стін будівель.

Не дозволяється розводити вогонь ближче, ніж 50,0 м від місця роботи або стоянки машин.

Місця виробництва електрозварювальних газополумяних робіт повинні бути звільнені від спаленних предметів у радіусі не менш 5 м, а від вибухонебезпечних матеріалів і установок – 10 м.

  • До всіх тимчасових і споруджуваних будівель, повинний бути забезпечений вільний під'їзд. До будівель шириною більш 18 м під'їзди повинні бути з двох сторін, а шириною більш 100 м – з усіх боків будинку.

  • Курити на території будівництва дозволяється тільки в спеціально відведених місцях, забезпечених засобами пожежегасіння, урнами, шухлядами з піском і бочками з водою, з написом “Місце для паління”.

  • Санітарно-побутове містечко, а також тимчасові будівлі повинні бути забезпечені первинними засобами пожежегасіння (щити з інвентарем: сокир –2, ломів і лопат – 2, багрів – 2, цебро – 2, вогнегасників – 2).

  • Прокладку постійної зовнішньої водогінної мережі й установку пожежних гідрантів варто робити з таким розрахунком, щоб до початку основних будівельних робіт ними можна було користуватися для гасіння пожеж.

2.8. Охорона навколишнього середовища

Слід дбайливо відноситься до рослинного шару ґрунту, одержуваного в результаті підготовки території будівництва. Не допускати влучення у водойми і ґрунтові води шкідливих і отрутних домішок бензину й інших хімічних сполук. Сприяти збереженню зелених насаджень на будмайданчику під час всього періоду будівництва. Дерева, що знаходяться в період будівництва, і чагарники необхідно відгородити і зробити попереджувальні написи. Механізми з приводом від ДВС повинні бути перевірені і відрегульовані на зміст, що гранично допускається вміст СО2 у відпрацьованих газах. Будівельне сміття зі споруджуваних будівель і лісів варто опускати по закритих жолобах у закритих шухлядах або контейнерах. Забороняється спалювати сміття і бітумні матеріали, що викликають задимлення прилягаючої території й атмосферного повітря.

15

Пилоподібні матеріали слід зберігати в закритих ємностях, приймаючи міри проти їхнього розпилення в процесі навантаження і вивантаження. Проїзні частини доріг, що утворюють пилевиділення при русі транспорту, варто періодично поливати (змочувати) водою. Не допускати засмічення прилягаючих водойм, зелених насаджень і ґрунтових вод будівельним сміттям і нечистотами. Не залишати після будівництва сміття, вибраковані збірні деталі і конструкції, ємності з-під шкідливих рідин і ін.